Κοµάντος εφοριακοί µε drones και GPS

Στοχευμένοι έλεγχοι, παρακολούθηση στόχων, συντονισμός μέσω κέντρου επιχειρήσεων

Μυστικές επιχειρήσεις µε τη βοήθεια drones, ψηφιακών χαρτών, συστημάτων GPS μέσω των οποίων εντοπίζονται οι στόχοι. Δεκάδες οθόνες μεταδίδουν απευθείας τα όσα βλέπουν οι επίλεκτες μονάδες και αναμένουν οδηγίες από το κέντρο για την επέμβασή τους. Το κέντρο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ θυμίζει κάτι από ταινία του Χόλιγουντ.

Μάλιστα, εν αναμονή είναι και το υποβρύχιο drone το οποίο θα χρησιμοποιείται σε θαλάσσιους ελέγχους, κυρίως όταν υπάρχουν πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, το υποβρύχιο drone έχει παραληφθεί και θα μπει σε λειτουργία το Πάσχα. Οπως προαναφέρθηκε, θα ανιχνεύει ναρκωτικά στα ύφαλα των πλοίων. Μέχρι σήμερα από το κέντρο επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί 50 έλεγχοι ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή εφοριακών, τελωνειακών και αστυνομικών δυνάμεων.

Οι έλεγχοι πλέον έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Ομάδες εξειδικευμένων χειριστών βρίσκονται πίσω από τις οθόνες του κέντρου επιχειρήσεων που έχει στηθεί στην οδό Πειραιώς και κατευθύνουν τις ελεγκτικές μονάδες, οι οποίες φέρουν πλέον ειδικό εξοπλισμό. Μεταδίδουν απευθείας όσα συμβαίνουν στον χώρο του ελέγχου, όχι μόνο μέσω ήχου αλλά και καμερών, με αποτέλεσμα το κέντρο της ΑΑΔΕ να έχει πλήρη εικόνα για όσα διαδραματίζονται και παρεμβαίνει εφόσον οι ελεγκτές χρειάζονται βοήθεια ή πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία.

Ετσι έγινε και τις προηγούμενες μέρες, όταν ο ταυτόχρονος έλεγχος στους εμπλεκομένους στον «γάμο της χρονιάς» καθοδηγήθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων και τους χειριστές και φυσικά τους επικεφαλής της διεύθυνσης φορολογικών ελέγχων.

Η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει και υποβρύχιο drone για το έλεγχο πλοίων ύποπτων για διακίνηση ναρκωτικών.

Το κέντρο επιχειρήσεων, όμως, δεν βλέπει μόνο τους ελέγχους που διενεργούνται. Υπάρχουν και σταθερές κάμερες, ακόμη και drones, που μπορούν να ελέγχουν σε 24ωρη βάση περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων και μεταφόρτωσης από ένα πλοίο σε άλλο. Ειδικά σε διεθνή ύδατα, οι κάμερες είναι online καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Πολλές φορές πριν από την επέμβαση των ελεγκτικών δυνάμεων τα drones έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή, έχουν ελέγξει όσα ο επιτόπιος έλεγχος δεν θα μπορούσε να εντοπίσει και κατευθύνουν τους ελεγκτές. Για παράδειγμα, μέσω των drones εντοπίστηκαν παράνομες αποθήκες σε πρατήριο υγρών καυσίμων.

Φωτογραφία από drone της ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια ελέγχου σε βυτιοφόρο.

Οι ελεγκτές πλέον δεν πάνε στα τυφλά, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του ελέγχου τα drones από ψηλά δίνουν εικόνα για όσα δεν μπορούν από το έδαφος οι ελεγκτές να διαπιστώσουν και με τη βοήθεια της αστυνομίας να προχωρήσουν στη σύλληψη λαθρεμπόρων και παραβατών της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Τα 4 drone που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή (αναμένεται και η σύνδεση και άλλων) καταγράφουν βιομηχανικές περιοχές, λιμάνια, βυτιοφόρα, εγκαταστάσεις πρατηρίων, ενώ πετούν και σε κομβικά σημεία σε εθνικές οδούς.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, 100 ελεγκτές είναι εξοπλισμένοι με μια ειδική συσκευή. Η συσκευή αυτή λαμβάνει εικόνα και ήχο, συνημμένα αρχεία και λειτουργεί σε κλειστό κύκλωμα με το επιχειρησιακό κέντρο. Για την ασφάλεια και προστασία των ελεγκτών η συσκευή διαθέτει ένα κουμπί συναγερμού (panic button). Αν για παράδειγμα ο ελεγκτής κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια του ελέγχου, έχει τη δυνατότητα να πατήσει το κουμπί και να καλέσει είτε συναδέλφους είτε αστυνομικούς που ενδεχομένως συνδράμουν στο ελεγκτικό έργο. Τα αρχεία διατηρούνται για όσο χρόνο η υπόθεση μένει ανοιχτή, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως αποδεικτικό στοιχείο σε περιπτώσεις αμφισβητήσεων.

Από την αίθουσα επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων. Ταυτόχρονα, μέσω της αίθουσας επιχειρήσεων επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου.

Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή απασχολεί πάνω από 100 υπαλλήλους και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα.

Επιχείρηση στον Κάβο, έρευνα για τον γάμο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το κέντρο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ οργάνωσε επιχείρηση στην Κέρκυρα για τον εντοπισμό φοροφυγάδων, αλλά και καταστημάτων που πωλούν νοθευμένα και λαθραία ποτά. Η επιχείρηση κράτησε τρεις μέρες. Σ’ αυτή συμμετείχαν εφοριακοί και τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχοντας τη συνδρομή ανδρών της ελληνικής αστυνομίας.

Οι ελεγκτικές ομάδες έκαναν απόβαση στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στον Κάβο, σε μια περιοχή στην οποία μέχρι πρότινος ο έλεγχος δεν είχε φθάσει. Η επιχείρηση συντονίστηκε από την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, ενώ οι ελεγκτές πραγματοποίησαν ταυτόχρονη έφοδο σε πολλά μπαρ και εστιατόρια της περιοχής, ζητώντας να δουν, οι μεν εφοριακοί αν κόβονται και διαβιβάζονται αποδείξεις, οι δε τελωνειακοί αν τα ποτά που σερβίρονται είναι καθαρά και όχι νοθευμένα ή λαθραία.

Φωτογραφία από drone της ΑΑ∆Ε κατά την επιχείρηση εντοπισµού λαθρεµπόρων καυσίµων σε περιοχή της Αττικής.

Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης οι επιτελείς της ΑΑΔΕ ήταν σε απευθείας επικοινωνία με τους ελεγκτές μέσα από την Αίθουσα Επιχειρήσεων και παρακολουθούσαν την εξέλιξη των ελέγχων, λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο βίντεο και φωτογραφίες από τα ευρήματα. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής:

• 26 επιχειρήσεις εστίασης δεν εξέδωσαν τουλάχιστον 40.578 αποδείξεις, συνολικής αξίας 267.418 ευρώ.

• 2 επιχειρήσεις εστίασης δεν διαβίβασαν 1.204 αποδείξεις, συνολικής αξίας 8.252 ευρώ.

• 7 επιχειρήσεις εστίασης σέρβιραν ποτά που δεν είχαν ενδείξεις lot number, (κάτι που σημαίνει ότι είναι λαθραία ή «μπόμπες»).

Επειτα από τους ελέγχους της ομάδας των 7, που ασχολούνται με τα social media, τα κλιμάκια των ελεγκτών επισκέφθηκαν ταυτόχρονα όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση του γάμου.

Ο έλεγχος διεξαγόταν ταυτόχρονα σε όλους. Από το κέντρο επιχειρήσεων ενημερώνονταν οι ελεγκτές, ενώ λάμβαναν πληροφορίες σε ό,τι χρειάζονταν για να «δέσουν» τους ελεγχομένους. Αναζητήθηκαν φορολογικοί μηχανισμοί, αποδείξεις, αλλά μάταια. Καθώς δεν είχε εκδοθεί σχεδόν τίποτα. Σημειώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στον καταλογισμό των προστίμων για όσες περιπτώσεις στοιχειοθετούνται παραβάσεις. Παράλληλα, στους εμπλεκομένους, που από τον έλεγχο προέκυψαν συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, θα ενεργοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι με τον νέο φορολογικό νόμο οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου ενεργοποιούνται, μεταξύ άλλων, στις περιπτώσεις που δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

Η Αίθουσα Επιχειρήσεων λειτουργεί από τον Ιούνιο στο ισόγειο του νέου κτιρίου της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο, στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η αίθουσα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, τόσο σε συσκευές όσο και σε ειδικό λογισμικό. Στον εξοπλισμό της αίθουσας συμπεριλαμβάνονται συστήματα διοίκησης, ελέγχου – επικοινωνίας και συντονισμού με τις κινητές ομάδες, τα drones και τα αντιλαθρεμπορικά πλοία.


Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.