Πρωτοβουλίες Μαξίμου για αγροτικές κινητοποιήσεις, 40.000 ευρώ σε Νέους Αγρότες

Mε κεντρικό θέμα τις κινητοποιήσεις από τους αγρότες τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Κυριακής (28/1), η δευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι παίρνει πάνω του τα αγροτικά προβλήματα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Όπως δήλωσε μετά την σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ένα μέτρο που συμφωνήθηκε είναι οι Νέοι Αγρότες να ενισχύονται με 30.000 έως 40.000 ευρώ στο ξεκίνημά τους. Αυτό δείχνει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης προς τον πρωτογενή τομέα και το σεβασμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αγροτικό επάγγελμα.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου εκτός της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, συμμετείχαν επίσης: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος.

Δεν επιδιώκουμε την ένταση ακούμε τα αιτήματα των αγροτών είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μετά την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν επίσης ότι έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία. «Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή και ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά» ανέφεραν.

Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ακόμη μετά την σύσκεψη ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δημιουργήσει γραμμή επικοινωνίας με τους αγρότες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το τί ενισχύσεις δικαιούνται αλλά και για να διατυπώνουν καταγγελίες και προβλήματα που υπάρχουν (είχαμε κάνει ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο για το συγκεκριμένο αίτημα των αγροτών).

Επίσης είπε ότι έδωσε εντολή για άμεση εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ, ώστε σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα να πληρωθούν κανονικά. Ακόμη έδωσε εντολή για άμεση πληρωμή των περιπτώσεων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά. 

Μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την σημερινή συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε: «Είμαστε μία κυβέρνηση πάντα ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε την κοινωνία, ακούμε και τους αγρότες οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι εξάλλου μόνο ελληνικό το πρόβλημα, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Θέλω να θυμίσω όμως ότι εμείς ήμασταν το κόμμα το οποίο στήριξε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μια σειρά από πολιτικές και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων.

Και θα το τονίσω αυτό, θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, έναν πρωτογενή τομέα -και να κλείσω με αυτό- ο οποίος βέβαια, τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Ας κρατήσουμε λοιπόν και τη θετική πλευρά ενός αγροτικού τομέα που, παρά τις δυσκολίες, αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί, και οφείλουμε να τον βοηθήσουμε σε αυτήν την προσαρμογή, ώστε και αυτός να γίνει πιο ανταγωνιστικός».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Στο θέμα του πρωτογενούς τομέα, του οποίου τη σπουδαιότητα για την Ελλάδα είναι σαφές ότι γνωρίζουμε όλοι, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται συνεχώς. Όπως λέτε, έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα ήδη, πράγματι και εκεί είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχει διάλογος, να γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο, διότι έτσι εξασφαλίζουμε και την κοινωνική συνοχή. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ίσως ένα μάθημα για όλους».


Πηγή: agrotypos.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.