Στο Πλατύκαμπο τα τρακτέρ, οι συνεταιρισμοί της Λάρισας στηρίζουν τις κινητοποιήσεις

Βγήκαν τα τρακτέρ των αγροτών της Λάρισας στον κόμβο του Πλατυκάμπου και βρέθηκαν μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις.


Βγήκαν τα τρακτέρ των αγροτών της Λάρισας στον κόμβο του Πλατυκάμπου και βρέθηκαν μπροστά σε αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε επεισόδια και χημικά.

Κλειστός επίσης είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε-65 με εκατοντάδες αγρότες από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, οι οποίοι ανέβηκαν με τα πόδια στο οδόστρωμα και αφού προηγήθηκε ένταση με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις για τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα.

Μετά τους Γερμανούς και τους Γάλλους αγρότες βγαίνουν και οι Έλληνες και ακολουθούν οι Ισπανοί.

Στο μεταξύ τη στήριξη τους στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Γαλήνης, Διλόφου, «Νέα Ένωση», «Θες Γη», Κιλελέρ, Κισσάβου, Νέων Καρυών, «Ορεινά», Πλατυκάμπου, «Προμηθέας» Νίκαιας, Ενιπέας, του Νομού Λάρισας.

O πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κισσάβου, Γιώργος Ζέικος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στηρίζουμε σχεδόν όλοι τις συνεταιρισμοί της Λάρισας τις κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποζημιώσει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, αλλά και να ρίξει το βάρος στον αγροτικό τομέα. Εκτός από τις καταστροφές κάθε κλάδος έχει ξεχωριστά προβλήματα. Ζητάμε να απαντήσει η κυβέρνηση γιατί αποζημιώθηκαν οι ζημιές στα μήλα της Μαγνησίας και όχι της Αγιάς.

Στην μηλοπαραγωγή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις εξαγωγές. Αυτή την εποχή δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Στην Αίγυπτο μέχρι τέλος Νοεμβρίου είχαμε μια μείωση των εξαγωγών για τα ελληνικά μήλα κατά 50%. Επίσης αυτή την εμπορική περίοδο είχαμε διπλασιασμό των εισαγωγών στα μήλα (τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Σερβία).

Αυτό που ζητάμε για την περιοχή της Αγιάς είναι να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί από το ΥπΑΑΤ. Δεν θα πρέπει όμως να βάζουμε κριτήρια ένταξης σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που δεν έχουν καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από το υψηλό κόστος καλλιέργειας και δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα. Ζητάμε να θεσμοθετηθεί η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο. Να υπάρχει ένα κονδύλι κάθε χρόνο στον εθνικό προϋπολογισμό.

Υπάρχει πρόβλημα με την πράσινη πολιτική και δεν μπορούμε στην Θεσσαλία να ενταχθούμε στα Οικολογικά Σχήματα. Ζητάμε να μην εφαρμοστούν για δύο χρόνια στα χωράφια των περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές και θεομηνίες.

Δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε σπορές όταν δεν του έχουν εξασφαλίσει την άρδευση του χωραφιού του. Οι ΤΟΕΒ έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και χρειάζονται κονδύλια αλλά και χρόνος για να τις επισκευάσουν. Ο ενιαίος φορέας που λένε ότι θα γίνει φαίνεται να καθυστερεί να προχωρήσει την όλη διαδικασία. Οι αροτραίες θέλουν λύσεις. Ήδη στην Πολωνία ξεσηκώθηκαν οι αγρότες για τις εισαγωγές χωρίς δασμούς ουκρανικών σιτηρών. Το ίδιο γίνεται και με την Τουρκία από την οποία εισάγονται σιτηρά του Καζακστάν».


Πηγή: agrotypos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.