Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ.Φλωρίδης δίνει στους δικηγόρους αρμοδιότητα σε κληρονομητήρια, υποθήκες και σύσταση σωματείων!


 


  Ένα ευρύ πακέτο δικαστηριακής ύλης "δίνει”, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στους δικηγόρους ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με το αποκαλούμενο "ερανιστικό” νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες.

Αυτό ήταν άλλωστε και το ‘χαρτί” που άνοιξε ο υπουργός στο δημόσιο "μπρα ντε φερ” με τους δικηγόρους, κατά την παρουσία του μαζί με τον υφυπουργό Ι. Μπούγα, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σχετικά με το θέμα της αποχής. Και μάλιστα οι απαντήσεις του, κυρίως επ’ αυτών των αιτημάτων των δικηγόρων, δεν σταμάτησαν μεν την αποχή, όμως οδήγησαν σε μια ολιγοήμερη πιο στοχευμένη παράταση έως τις 10/1 (46-12 με τη μειοψηφία να ζητεί πλήρη αποχή) και σε μια στάση αναμονής ενόψει εφαρμογής όσων ειπώθηκαν.
Τι δίνει

Άλλωστε πέραν των άλλων τα βασικά ζητήματα των δικηγόρων ήταν ο νέος δικαστικός χάρτης, οι αλλαγές στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαια, η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους και η εξόφληση των οφειλών νομικής βοήθειας. Κυρίως αναφορικά με τα ζητήματα δικαστηριακής ύλης και μεταφοράς τους στους δικηγόρους, αυτά αναμένεται να περιληφθούν στο αποκαλούμενο ερανιστικό νομοσχέδιο που έρχεται σύντομα σε διαβούλευση. Όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι επ’ αυτών, ο κ. Φλωρίδης είπε:

- Υποθέσεις εγγραφής και εξάλειψης συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης, αποδοχής κληρονομιάς, έκδοσης κληρονομητηρίου, σύστασης σωματείων, πλην πολιτιστικών, θα διεκπεραιώνονται εφεξής από δικηγόρους, η δε λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, όπου προβλέπονται, θα γίνεται μόνο από δικηγόρους ή συμβολαιογράφους.

- Ο Υπουργός εξήγγειλε την άμεση σύσταση Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων. Στο πλαίσιο αυτό, θα μελετηθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, η υποχρέωση έκδοσης γραμματίου σε όλες τις υποθέσεις, όπου παρίσταται δικηγόρος και η επανεξέταση των δικηγορικών αμοιβών.

- Στη Νομική Βοήθεια, ο Υπουργός εξήγγειλε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την εκκαθάριση και καταβολή των όλων εκκρεμών αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και την αναζήτηση λύσης για την άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των μελλοντικών αποζημιώσεων, μέσω της λειτουργίας ειδικής πλατφόρμας.
Περιμένουν

Το τελευταίο οδήγησε σε απόφαση για αναστολή της αποχής όσον αφορά στις δίκες νομικής βοήθειας, αυτοδιοικητικές, σωματεία κ.λπ. που είχε αποφασιστεί αποχή έως τις 5/1.

Η Ολομέλεια αποφάσισε ακόμα να παρατείνει κατά έναν μήνα την αποχή για τις δίκες εγκληματικής οργάνωσης (187Α) και να αναστείλει εφόσον ψηφιστεί η νέα διατύπωση στο συγκεκριμένο άρθρο όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τους Κώδικες. Το πιο σημαντικό όμως είναι η απόφαση των δικηγόρων που σχετίζεται με τις αναβολές δικών. Οι δικηγόροι έχουν λάβει απόφαση πως δεν συμμετέχουν σε δίκες που διακόπτονται για δεύτερη φορά, οδηγώντας έτσι σε αναβολή τις υποθέσεις. Τώρα, αποφάσισαν να αναστείλουν για 3 μήνες την εφαρμογή του μέτρου, για να διευκολύνουν όπως λένε, τη διεξαγωγή των δικών, εφόσον ψηφιστεί ως έχει η τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 349 ΚΠΔ περί αναβολών.

Η νέα διάταξη επιβάλλει παράβολο για να υποβληθεί αίτημα αναβολής για κώλυμα στο πρόσωπο συνηγόρου, περιορίζει την αναβολή σε μία και επιβάλλει για αίτημα αναβολής για λόγους υγείας πιστοποιητικό από δημόσιο νοσοκομείο. Από την ανάγνωση και μόνο της ανακοίνωσης της Ολομέλειας είναι προφανές πως η διάταξη δεν ικανοποιεί, καθόλου μάλιστα, τους δικηγόρους. Άρα η απόφαση να μην υπάρχει αναβολή μετά τη δεύτερη διακοπή προφανώς πρέπει να αναγνωστεί δύο και τρεις φορές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.   

 Capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.