Δημογραφικό, το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια


 


 Το δημογραφικό δεν είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, μόνο για τις ευρωπαϊκές ή τις προηγμένες χώρες του κόσμου, αλλά σχεδόν για το σύνολο του πλανήτη, παρότι σε κάποιες χώρες οι γεννήσεις εξακολουθούν να είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Την άποψη αυτή διατύπωσε η Sarah Harper, διευθύντρια στο Oxford Institute of Population Ageing του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης στην εναρκτήρια ομιλία της στο 3ο συνέδριο που οργανώνει στην Αθήνα για το δημογραφικό ζήτημα ο Economist.

«Τα δύο τρίτα των κρατών διεθνώς δεν επιτυγχάνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης του πληθυσμού μέσω των νέων γεννήσεων» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σήμερα οι γυναίκες επιλέγουν αν θα γίνουν μητέρες ή όχι, αλλά αυτό τις οδηγεί περισσότερο στο να σπουδάσουν, να εργαστούν και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες και δευτερευόντως να αποφασίσουν εάν θα τεκνοποιήσουν.

«Η «υποχρέωση» για την αναπαραγωγική διαδικασία δεν υφίσταται για τις νέες γυναίκες. Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου ενισχύεται ο ατομικισμός και οι νέες γυναίκες λένε: θέλω ή δεν θέλω να έχω παιδιά ή να έχω ένα ή δύο παιδιά που θα έχουν καλή ποιότητα ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι το ένα τρίτο των γυναικών στην Βρετανία που έχει περάσει τα 35 δεν έχει ακόμη αποκτήσει το πρώτο του παιδί».

Αναφερόμενη στο κίνημα child free είπε ότι είναι όλο και περισσότεροι οι νέοι άνθρωποι που έχουν την άποψη ότι μπορούν να επιλέξουν ότι δεν θέλουν να έχουν παιδιά γιατί θέλουν να παραμείνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και ενεργοί στο στίβο της εργασίας. Η ίδια πρόσθεσε ότι η μετανάστευση βοηθά σε σημαντικό βαθμό στην λύση του δημογραφικού, τονίζοντας εμφατικά ότι ουσιαστικά θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο από την υπογεννητικότητα.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι η υπογεννητικότητα είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με βραχυπρόθεσμες λύσεις κάτι που όπως είπε ακολούθησε η Αυστραλία και απέτυχε αλλά με μακρόπνοο σχεδιασμό και ουσιαστικές παρεμβάσεις που « δεν θα προσπαθούν να πείσουν τις νέες γυναίκες να τεκνοποιήσουν αλλά θα τις στηρίξουν στην πράξη όταν πλέον αποκτούν παιδιά, ενισχύοντας την ισότητα και την ενεργή συμμετοχή του πατέρα , φτιάχνοντας τις κατάλληλες υποδομές για να τις βοηθήσω να τα μεγαλώσουν».

Στον αντίποδα των γεννήσεων όπως είπε βρίσκεται η γήρανση του πληθυσμού. «Βλέπουμε πλέον υψηλό προσδόκιμο ζωής σε πολλές κοινωνίες με κορυφαίο αυτό της Ιαπωνίας. Όμως βλέπουμε και κάποια παράδοξα όπως αυτό που συμβαίνει αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Βρετανία. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό επίπεδο φτώχειας καθώς φαίνεται ότι το 20% δεν έχει τα απαραίτητα αγαθά, αλλά υπάρχει εξαιρετική ποιότητα ζωής όσον αφορά την συνοχή της κοινωνίας και καλό φαγητό. Από την άλλη, στην Βρετανία με καλύτερο σύστημα υγείας και πλουσιότερους ανθρώπους το προσδόκιμο ζωής είναι το ίδιο με την Ελλάδα γιατί υπάρχει κακή διατροφή και ελάχιστοι κοινωνικοί δεσμοί».

Η S.Harper εξήγησε ότι το δημογραφικό θα επιδεινωθεί καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται αλλά για οικονομικούς λόγους δεν θα υπάρχουν αρκετές εισφορές για τους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να εργαστούν. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους όσο μεγαλώνουν να παραμένουν με καλή Υγεία και όσοι το επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, ώστε να συνεισφέρουν και αυτοί με τους φόρους τους, ή φροντίζοντας τα εγγόνια τους» κατέληξε.
Προβληματισμένος και ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η δημογραφική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη που έχω συναντήσει και στα τρία υπουργεία που έχω βρεθεί τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγωγική ομιλία του στο τρίτο συνέδριο για την υπογεννητικότητα που οργανώνει στην Αθήνα ο Economist.

«Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με την υπογεννητικότητα. Στο υπουργείο Εργασίας, το δημογραφικό ήταν εφιάλτης, καθώς έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που δεν μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομία και λιγότερους που θα πρέπει να εργάζονται σκληρά για να απολαμβάνουν οι πολλοί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας , επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από το υπουργείο Εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας από τη θέση του υπουργού Υγείας είπε ότι πλέον τα κόστη για την υγεία, για τον πληθυσμό που γηράσκει, είναι αυξημένα και τόνισε χαρακτηριστικά «δεν μπορείς να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν θα τους βοηθήσεις με τις νεότερες θεραπείες και δεν θα τους θεραπεύσεις».

Ο ίδιος είπε ότι δεν θέλει να είναι προφήτης, αλλά προτιμά να παραμείνει αισιόδοξος ελπίζοντας πως το επίπεδο ζωής θα ανέβει τα επόμενα χρόνια στις περισσότερες χώρες, χάρη και στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως ανέφερε «το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και μπορεί να βελτιωθεί όταν οι οικονομίες των χωρών πάνε καλά και οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση».

Μιλώντας προσωπικά και για την οικογένεια του είπε ότι έχει δύο γιους και έναν καλό -πάνω από τον μέσο όρο μισθό. «Αν θα έπρεπε να αποφασίσω αν θα έχω περισσότερα παιδιά θα έλεγα όχι, γιατί δε θα μπορούσα να πληρώσω τα σχολεία και ένα πανεπιστήμιο για να τους προσφέρω το καλύτερο για την μόρφωσή τους. Σκεφτείτε αν αυτό συμβαίνει σε μένα που έχω ένα καλό εισόδημα , πως σκέφτονται οι άνθρωποι που είναι σε χειρότερη κατάσταση από μένα».

Ο Α. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε υπουργείο Οικογένειας και μελετά περισσότερα και σοβαρά κίνητρα για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια γενικότερα. Μιλώντας για την ιδέα της μετανάστευσης προκειμένου να αυξηθούν οι γεννήσεις, είπε ότι αυτό «θα πρέπει να έχει την συνολική αποδοχή από το μεγάλο μέρος της κοινωνίας, διαφορετικά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά θα είναι και κοινωνικά και οικονομικά στο τέλος».

Δεν έχω τη λύση, κατέληξε ο υπουργός Υγείας και περιμένω να ακούσω πολλά από εσάς σ’ αυτό το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο , είπε .

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μετανάστευση είναι χρήσιμη για την οικονομία αλλά αν δε λάβουμε υπόψη μας τις επιθυμίες των πολιτών και της κοινωνίας ο λαϊκισμός θα επιστρέψει. «Όμως ποια μετανάστευση» διερωτήθηκε και πρόσθεσε « αυτή που θα έχει συγκεκριμένους κανόνες, θα σέβεται την φωνή των πολιτών κάθε χώρας και δεν θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες μόνο ως εργαζόμενους αλλά και ως ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή».

Ο υπ. Υγείας κατέληξε λέγοντας πως οι κυβερνήσεις της Ν.Δ , στήριξαν στο παρελθόν τις τρίτεκνες οικογένειες και μάλιστα σε περιόδους δύσκολες για την οικονομία της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.