Αγροτικά συλλαλητήρια σε Αγρίνιο Βόνιτσα την Δευτέρα 22/1/2024


 


Δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν, τη Δευτέρα (22 Ιανουαρίου 2024), οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας. Η πρώτη θα γίνει στη διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας και η δεύτερη στους δρόμους του Αγρινίου.

Συγκεκριμένα, χτες Τετάρτη (17/1/2024), έγινε συνάντηση στο Νεοχώρι, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου και της Ομοσπονδιας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, με συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Στην συνάντηση «αναλύθηκαν σε βαθος τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον αγροτικό κόσμο έπειτα και από την καταστροφική πληρωμή των ενισχύσεων αλλά και την μονομερή απόφαση από πλευράς βιομηχανίας για περικοπές στις τιμές του γάλακτος. Όπως τόνισαν στην συνάντηση τα νέα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν στα χρόνια αγροτικά αιτήματα  που λιμνάζουν (κόστος παραγωγής, δίκαιη κατανομή ενισχύσεων, αλλαγή του Κανονισμού ΕΛΓΑ, τιμές παραγωγού πάνω του κόστους παραγωγής κ.α.).

Αποφασίστηκε ότι είναι μονόδρομος η κάθοδος σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με το μεγάλο συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 22/1/2024, ημέρα Δευτέρα, στο Αγρίνιο.

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλα χωριά   για ενημέρωση και οργάνωση των παραγωγών όπου θα ανακοινωθούν και οι επόμενες κινήσεις μας Ζητάμε από όλους τους φορείς της περιοχής, Δήμο και Περιφέρεια να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς και από την κοινωνία να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα μας, Τα ψέματα τελείωσαν δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και την υποβάθμιση του τόπου μας. Θα μας βρουν απέναντι τους».

Από την πλευρά τους οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ακτίου - Βόνιτσας και Κατούνας - Μεδεώνων καλούν όλους τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, που θα γίνει τη Δευτέρα (22 Ιανουαρίου), στις 11:30 π.μ. στη διασταύρωση Βόνιτσας - Λευκάδας με τρακτέρ και αγροτικά.

Όπως τονίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

    Οι εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ειδικά στο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε μήνα.
    Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
    Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους.

Στα παραπάνω προστέθηκαν οι μειώσεις των ενισχύσεων εξαιτίας της νέας ΚΑΠ. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά παράγουν.

Κινητοποιούμαστε και διεκδικούμε:

    Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.
    Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
    Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
    Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 0,07 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επιδότηση ζωοτροφών.
    Να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς για τον περιορισμό του φαινομένου των επιθέσεων λύκων. Να δοθεί αποζημίωση που να εξασφαλίζει το σύνολο του χαμένου ζωικού κεφαλαίου.
    Να ενταχθούν ξανά στην «εξισωτική ενίσχυση», τα τοπικά διαμερίσματα Πλαγιάς-Περατιάς, Αγίου Νικολάου και Βόνιτσας.
    Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
    Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.