Η πραγματική ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου



Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια καινοτομία που έφερε ο γλεντζές αυτοκράτορας Μιχαήλ Ψελλός.

Στο δρόμο που οδηγούσε προς το παλάτι εκατέρωθεν του δρόμου για να βλέπουν να πηγαίνουν οι φίλοι του έβαλε στα δέντρα φαναράκια κάτι που άρεσε και στο πατριαρχείο αλλά και σε άλλους  που είχαν καλεσμένους στο σπίτι τους για ένα ωραίο εφέ αλλά και να εντυπωσιάζουν και να φέγγουν τον δρόμο.

Έτσι σε μεγάλες εορτές της εκκλησίας στην Αγία Σοφία άναβαν φαναράκια στα δέντρα και ο κόσμος έβλεπε  και χαιρετιόταν το βράδυ,,
Ήταν εντυπωσιακό και ειδικά από τον Κεράτιο κόλπο φαίνονταν το βράδυ στολισμένα αναμμένα δέντρα ένα πολύ όμορφο θέαμα.

Στο Βυζάντιο ως γνωστόν ήτανε πολλά φύλα λαών.  Έτσι τα ενετικά  σοκάκια με τους καραβοκύρηδες
ειδικά τα Χριστούγεννα  φώτιζε όλη η πόλη το βράδυ. Αυτό το θέαμα άρεσε και έτσι οι ναυτικοί το μετέφεραν στα μέρη καταγωγής τους.

Από τον δρόμο προς την αλαμάνια βόρεια Ευρώπη σημερινή Γερμανία μέσα από τον Δούναβη που τις γραμμές τις είχαν οι Έλληνες, Βούλγαρης κλπ στόλιζαν και τα πλοία τους.
Μεταφέρθηκε το θέαμα αυτό και εκεί και σε όλη την Ευρώπη και μετά στην Αμερική και παντού.

Θέαμα είναι δεν είναι έθιμο

Εμείς το ξαναφέραμε σαν αντιδάνειο με μια παραλλαγή, επειδή εκεί έχει χιόνια ενώ εδώ δεν έχουμε βάλαμε μπαμπάκια για χιόνια.

Το έθιμο είναι από αρχαιοτάτων χρόνων σε εμάς, η παραπούλα ή λαχανίδα


Ακόμη και σήμερα ξέρουμε, σε όλη την Ελλάδα φτιάχνουμε πρωτοχρονιά λαχανοντολμάδες ή γιουβαρλάκια τυλιγμένα με λάχανο.
Το λάχανο ή το κουνουπίδι αν δείτε έχει μια σοφία αρμονία στα φύλλα του και τυλίγει μέσα τον καρπό τον φύτρο. Τέτοια εποχή ανοίγουν τα φύλλα και μακραίνει, φτάνει πάνω από δυο μέτρα το κοτσάνι που θα φέρει καρπούς.

Έτσι άνοιγε λέει η γη μέρα μέρα για να ξανάρθει η Περσεφόνη στην γη, αλλά και πολλά άλλα συνδεδεμένα με την αναγέννηση της φύσης
είναι και η συνειδητή αρμονία της εξέλιξης.


Έτσι στην αρχαιότητα αλλά και στα μέρη της Ιωνίας στόλιζαν μια λαχανίδα που μεγάλωνε για να καρποφορήσει και βάζανε μάλιστα και ομοιώματα του Διονύσου που ξαναγεννιέται ή του Απόλλωνα.
 Μάλιστα ήτανε το χρώμα του σταχτί και στο κεφάλι φορούσε στεφάνι με λουλούδια σταχτί γιατί έβγαινε από την μαυρίλα αλλά ήξερε την ομορφιά της δημιουργίας.


Το καραβάκι ήτανε και αυτό ένα παλιό έθιμο αλλά απλώθηκε την εποχή της συνθήκης Κιουτσούκ Καϊναρτζή όταν τα ελληνικά πλοία είχανε την κυριαρχία και τα κάλαντα τα λέγανε πάντα από αρχαιοτάτων χρόνων με ένα καραβάκι  για να έχει η ζωή τους καλό δρόμο και απλωσιά.
Μετά που τα πλοία γίνανε με φουγάρα λόγω μηχανών τα κέρματα τα ρίχνανε από το φουγάρο για να έχει ενέργεια η μηχανή.



ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟΛΙΖΑΝ ΛΑΧΑΝΙΔΕΣ  ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.

Μας έχουν περάσει ότι είναι το καραβάκι πατροπαράδοτο και το δέντρο είναι ξενόφερτο έθιμο.

 ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΜΑ ΛΕΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ, ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΦΩΣ.

ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΜΕΓΑΛΟΥΤΣΙΚΟ,  ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΒΑΖΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΖΑΜΕ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΒΑΖΑΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΛΛΕΣ ΓΛΑΣΕΣ, ΜΠΛΕ, ΑΣΠΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΥΓΑΡΟ.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.