Στρατιωτική θητεία, «φινλανδικό» μοντέλο και «φινλανδοποίηση»-Λάμπρος Τζούμης


Στρατιωτική θητεία, «φινλανδικό» μοντέλο και «φινλανδοποίηση»-Λάμπρος Τζούμης

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ Αντιστράτηγος ε.α

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν ο ΥΕΘΑ κ. Δένδιας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προσανατολιζόμαστε στην υιοθέτηση του «φινλανδικού» μοντέλου, καθόσον όπως ανέφερε η Φινλανδία είναι μια χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας.

Θεωρώ ότι σε συμβολικό επίπεδο η επιλογή του εν λόγω μοντέλου την παρούσα περίοδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι ατυχής και ο κ. ΥΕΘΑ πρέπει να το επανεξετάσει. 
Παραπέμπει συνειρμικά στον όρο «φινλανδοποίηση», που περιγράφει την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Φινλανδία μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου

. Ο υποτιμητικός αυτός όρος της διεθνούς πολιτικής αναφέρεται στη στάση της Φινλανδίας απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και τη συστηματική αποφυγή κάθε αφορμής που θα ήταν αντίθετη με τις επιταγές των Σοβιετικών υπό τον φόβο πιθανής σύρραξης.

Η κάθε χώρα καθορίζει το μοντέλο της στρατιωτικής της θητείας με βάση, την οργανωτική δομή τα κοινωνικά και δημογραφικά δεδομένα, τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις και την εχθρική απειλή που έχει να αντιμετωπίσει.

Κάποια ενδιαφέροντα σημεία από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας στα Μ.Μ.Ε. για το “φινλανδικό μοντέλο” :
– Η στρατιωτική θητεία στη Φιλανδία είναι 6-12 µήνες, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα online εκπαίδευσης παράλληλα µε την εκπαίδευση στα στρατόπεδα.

– Φιλοδοξία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άµυνας είναι το νέο µοντέλο της στρατιωτικής θητείας να παρέχει τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ακαδημαϊκού προφίλ από τους στρατεύσιμους, το οποίο θα περιλαμβάνει γραµµατικές γνώσεις, δεξιότητες, εργασιακή εµπειρία και επιδιώξεις οι οποίες θα παραµετροποιούνται µε βάση τις απαιτήσεις των ειδικοτήτων – µια διαδικασία που θα είναι µερικώς αυτοµατοποιηµένη, ενώ θα δίνεται έµφαση σε ειδικότητες που εµφανίζουν µεγάλη ζήτηση, ειδικά στους τεχνικούς κλάδους, ενώ εξετάζεται και η εκµάθηση ξένων γλωσσών κ.ά.

Στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού www.army.gr αναγράφεται

 : «Ο γενικός σκοπός της εκπαίδευσης των οπλιτών θητείας, είναι η απόκτηση όλων των απαιτούμενων γνώσεων ώστε, να καταστούν μαχητές ικανοί να επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης, να γνωρίζουν άριστα την ειδικότητά τους, να μάθουν να ενεργούν για την εκτέλεση της αποστολής της Μονάδας τους και να αποκτήσουν στρατιωτικό πνεύμα, προκειμένου να αποδοθούν εκπαιδευμένοι στις τάξεις της εφεδρείας»

Εάν σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ισχύουν οι προαναφερόμενες επιδιώξεις του ΥΠΕΘΑ δεν συνάδουν με αυτές του ΓΕΣ και δεν είναι εφικτές αν συνυπολογιστούν η μικρή διάρκεια θητείας και οι αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των Μονάδων.

 Ο μικρός χρόνος διάρκειας της θητείας των οπλιτών και η ανάθεση σ΄ αυτούς πολλαπλών καθηκόντων, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεκπαίδευτης εφεδρείας που αποτελεί βασικό πυλώνα της πολεμικής μας προπαρασκευής.

 Αυτό πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη και όσοι κατά καιρούς προτείνουν προσλήψεις επαγγελματιών και μείωση διάρκειας της στρατιωτικής θητείας.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι για ποιο λόγο θα έπρεπε να υιοθετήσουμε το φιλανδικό και όχι κάποιο άλλο μοντέλο στρατιωτικής θητείας π.χ, το ισραηλινό;

Militaire News
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.