Κρίση στην Γερμανία με τσουνάμι εταιρικών πτωχεύσεων


 


Καθώς οι εταιρείες παλεύουν με το υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, οι πτωχεύσεις αυξάνονται, ακόμη και σε κλάδους που θεωρούνταν άτρωτοι
 Kακά μαντάτα.

Το 2023 προβλέπεται ότι θα κλείσει  με σημαντική αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων.

Η αγορά εργασίας της Γερμανίας, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Creditreform, έχει ήδη χάσει  205.000 χαμένες θέσεις εργασίας κατά το τρέχον έτος, 30 χιλιάδες περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι.

Η τάση καταγράφεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis), ο αριθμός των αιτήσεων αφερεγγυότητας συνέχισε να αυξάνεται με διψήφιο ποσοστό από τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 22,4% τον Οκτώβριο.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξάνεται κατά περισσότερο από ένα τρίτο από τον Αύγουστο.

Από τις αρχές του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχουν υποβληθεί σε περιφερειακά δικαστήρια 13.270 εταιρικές πτωχεύσεις, 24,7% περισσότερες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022, εν μέσω της πανδημίας COVID-19.
Σε αυτό το φόντο, οι απαιτήσεις των πιστωτών υπολογίζονταν γι’ αυτό το διάστημα περί τα 21,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό διπλάσιο σε σχέση με τα τρία πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους.

Οι πτωχεύσεις εταιρειών προβλέπεται ότι για όλο το 2023 θα φτάσουν τη Γερμανία τις 18.200, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 20-25%.
Με  τα χειρότερα να έρχονται  με την έλευση του νέου έτους.

Για το 2024, οι εταιρικές πτωχεύσεις αναμένεται να φτάσουν τις 20.000 σε αριθμό.
Οι αιτήσεις αφερεγγυότητας που υποβλήθηκαν από γερμανικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% το 2023, σύμφωνα με μελέτη
Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται ότι έχουν δεχτεί οι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις στη Γερμανία.
Μεταξύ αυτών που απασχολούν μεταξύ 51 και 250 εργαζόμενους στη Γερμανία, οι αιτήσεις πτώχευσης αυξήθηκαν αισθητά, κατά 76% σε ετήσια βάση.
Στις μεγάλες, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%.

Την μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε η γερμανική μεταποιητική βιομηχανία. Στις τάξεις της, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν φέτος κατά 30,2%.
Στο εμπόριο είναι 26%, καθώς ο πληθωρισμός κατατρώει την αγοραστική δύναμη (και) των Γερμανών.
Στο 22,5% κυμαίνεται στον τομέα των υπηρεσιών, σε ετήσια βάση.
Στον  γερμανικό κατασκευαστικό κλάδο το ποσοστό είναι 20,8%.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να επηρεάζει και άλλους τομείς, που έως τώρα θεωρούνταν ασφαλείς.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Βαυαρική Ένωση Νοσοκομείων (BKG), για παράδειγμα, κρούει ήδη τον κώδωνα κινδύνου για τον κίνδυνο πτωχεύσεων το νέο έτος.
«Ο αριθμός των πτωχεύσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά τους επόμενους μήνες, σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Creditreform, Πάτρικ-Λούντβιχ Χαντς.

Προς επίρρωση έρχεται πρόσφατη ανάλυση από τον πάροχο υπηρεσιών πληροφοριών Crif.

Καταγράφει ότι περισσότερα από 15.000 εστιατόρια, παμπ, σνακ μπαρ και καφέ σε όλη τη Γερμανία βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Η πρόβλεψη για το 2023 είναι για 1.600 χρεοκοπίες στον κλάδο, σε μια αύξηση 36,5% σε ετήσια βάση.
Η αναμενόμενη με το νέο έτος κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 7% στον τομέα της εστίασης δεν φαίνεται να αποδίδει. Μέτρο που εφαρμόστηκε ως απάντηση στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση.
«Σε σύγκριση με το 2019», επισημαίνει ο Πάτρικ-Λούντβιχ Χαντς, «οι γενικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά και η οικονομική πολιτική προκαλεί περαιτέρω ανησυχία».

Η δημοσιονομική κρίση έχει αρχίσει να γίνεται πλέον και πολιτική στη Γερμανία, καθώς η συνοχή του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς «τρίζει»
«Κύμα» πτωχεύσεων, όχι πανικού
Η προ ημερών πτώχευση του αυστριακού κολοσσού ακινήτων και λιανεμπορίου Signa Holding, ήρθε να υπενθυμίσει με βίαιο τρόπο, στο Βερολίνο και αλλού, ότι οι ισορροπίες είναι ρευστές και οι κίνδυνοι μεγάλοι.
Θύμα της κρίσης στην αγορά ακινήτων, η κατάρρευση της Signa -με συμφέροντα και στη γερμανική αγορά- μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ήδη προβληματικό κλάδο ακινήτων, του εμπορίου, αλλά και των τραπεζών.

Αυτά, ενώ η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει έναν κυκεώνα προβλημάτων μετά την λαίλαπα της COVID-19 και τις υβριδικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος παραμένει βραχνάς, όπως και αυτό της «πράσινης» μετάβασης.
Τα υψηλά επιτόκια εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και η δημογραφική κρίση επιτείνουν περαιτέρω τα προβλήματα.
Ως προς το κύμα των εταιρικών πτωχεύσεων, πάντως, ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι δεν θα εξελιχθεί σε επικίνδυνο «τσουνάμι».

Κάποιοι μιλούν ακόμη και για ένα φυσικό «ξεκαθάρισμα» της αγοράς, με πιο ευπαθείς τις εταιρείες που δεν προσάρμοσαν έγκαιρα τα επιχειρηματικά μοντέλα στα μεταπανδημικά νέα δεδομένα.
Η Creditreform ωστόσο δείχνει προς επιδείνωση της κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα, τονίζοντας ότι έχουν αυξηθεί οι απώλειες επισφαλών χρεών.

Εν μέσω, δε, υψηλών επιτοκίων και πιστωτικών κινδύνων, οι μεγάλες τράπεζες της Γερμανίας καλούνται να είναι σε επιφυλακή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι νομοθέτες στο Βερολίνο προσπαθούν εν τω μεταξύ να βρουν λύσεις στην εξελισσόμενη δημοσιονομική κρίση, που θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού.

Εκφράζονται ανοιχτά πλέον φόβοι για φυγή επιχειρήσεων. Για «υφέρπουσα διαδικασία αποβιομηχάνισης» έχει προειδοποιήσει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς.
Μια δυνητικά τεράστια πρόκληση για μια χώρα, όπως η Γερμανία: μια από τις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες στον πλανήτη, που βασίζεται στα μεγάλα εξαγωγικά πλεονάσματα.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.