Κραυγή από περιπτερούχους / «Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κλείσει χιλιάδες περίπτερα»


 




«Τα μικρά και μεσαία περίπτερα θα κλείσουν αν εφαρμοστεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Θα επιβιώσουν αυτά που  διαχειρίζονται μονοπρόσωπες εταιρείες αλλά θα έχουν πτώση τζίρου. Η μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι μεγάλες εταιρείες διανομής» λέει στο tvxs o πρόεδρος Σωματείου Περιπτερούχων Πειραιάς «Αγία Τριάς» Μανώλης Νικητάκης.

Η 24ωρη σημερινή απεργία, είναι όπως εξηγεί μια κραυγή απόγνωσης, ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες που βιοπορίζονται χρόνια από τα περίπτερα τους, ανάμεσα στις οποίες αρκετές οικογένειες αναπήρων.

Τι αλλάζει στο νέο νομοσχέδιο; Εξηγήστε μας πως επηρεάζει την εργασία σας.

Πρώτον, ο 4719 -1002 είναι ο κωδικός των περιπτέρων. Στο νομοσχέδιο έχουν κόψει τον δεύτερο τετραψήφιο και μας έχουν συμπεριλάβει στον 4719 όπου υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι ελεύθερων  επαγγελματιών. Εμείς όμως δεν έχουμε τα ίδια περιθώρια κερδών με αυτές.

Γιατί;

Γιατί η προμήθεια μας από τσιγάρα  είναι 3.5 με 4%,   4% από τις εφημερίδες, 2% κάρτες κινητής, 4% από εισιτήρια.

Η χαμηλή μας προμήθεια προβλέπεται από το φορολογικό που ήδη ισχύει γιατί οι καπνοβιομηχανίες ορίζουν την τιμή. Άρα το περιθώριο κέρδους είναι μικρό και  προσδιορίζεται αυστηρά. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτό το πλαίσιο ο όποιος τζίρος είναι πλασματικός. Πάνω σε αυτόν όμως, μας έχουν συμπεριλάβει σε κλάδους που έχουν χαμηλότερους τζίρους αλλά έχουν μεγαλύτερη προμήθεια. Επίσης το περίπτερο  έχει ελάχιστο περιθώριο φοροδιαφυγής γιατί είναι εταιρεία, έχει τιμολόγια, αν θέλει να μας ελέγξει μπορεί, ανά πάσα στιγμή. Συν το βάρος που σηκώνουμε  από το κόστος που πληρώνουμε από το πλαστικό χρήμα για μικρά ποσά.

Όλα προπληρώνονται. Η κάθε καπνοβιομηχανία τα παίρνει από πριν. Το τσιγάρο έχει πάρει τον φόρο και το ΦΠΑ για να το βάλω στο ράφι. Το μόνο που μου μένει είναι η προμήθεια μου. Και με βάζει να τα δίνω κι αυτά τα λεφτά.

Ποιο είναι το ποσοστό που εσείς προβλέπετε ότι δεν θα αντέξει;

Για τις ατομικές επιχειρήσεις το 50% δεν θα αντέξει. Αν βάλουμε ότι για να επιβιώσει ένα περίπτερο πρέπει να κάνει 300.000 του αφαιρεί το κράτος με το νέο νομοσχέδιο τις 290.000. Έχει ενοίκιο, ρεύμα που αυξάνεται,  τέλη δήμου….Τι θα κάνει κάποιος που έχει μικρό τζίρο; θα κλείσει. Γι’ αυτό ζητάμε να μας πάνε με τον κωδικό που είμαστε ήδη στην εφορία που όριζε τον μέσο όρο. Όχι να μας φορολογούν επιπλέον μετά από τις 290 χιλιάδες με 5%. Και μάλιστα μας πάει από την προηγούμενη χρονιά, στον τζίρο που ήδη έχουμε κάνει. Είμαστε σε μεγάλη ένταση. Αν θέλει να μας φορολογήσει ναι, στον πραγματικό τζίρο τον δικό μας.

Ποιος είναι ο αριθμός των περιπτέρων που απειλούνται άμεσα;

Στην Αθήνα περίπου 3.000 πλήττονται άμεσα. Στην περιφέρεια είναι χειρότερα τα πράγματα.

Δεν πλήττονται ιδιαίτερα οι εταιρείες οι μονοπρόσωπες. Όμως εμένα το κράτος μου απαγορεύει να μετατραπώ σε μονοπρόσωπη εταιρεία έως το 2026! Άρα τι μου λέει; Κλείνεις τώρα.

Σε τι εξυπηρετεί την κυβέρνηση η τόσο μεγάλη συρρίκνωση των περιπτέρων;

Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρη πρόθεση να λιγοστέψουν τα περίπτερα γιατί έχουν μπει εταιρείες διανομής που διακινούν και προϊόντα περιπτέρου. Αυτές οι πλατφόρμες είναι οι μεγάλοι νικητές. Όταν παραγγείλεις τσιγάρα θα πληρώσεις ένα ευρώ επιπλέον. Εμένα δεν μου επιτρέπει να το κάνω αυτό γιατί είναι κλειστή η τιμή από την καπνοβιομηχανία. Και μου απαγορεύει να κάνω ντελίβερι. Επίσης στο POS  μας κρατάει 0,75 ενώ η τράπεζα στις εταιρείες κρατάει 0,53. Κι από εκεί κερδίζουν.

Τι αλλάζει για τους καταναλωτές; Για παράδειγμα αν κλείσουν τα περίπτερα σε μικρά χωριά της επαρχίας, πως θα εξυπηρετούνται;

Θα πληγούν σαφώς κι οι καταναλωτές, μέχρι να στήσουν δίκτυο οι πλατφόρμες κι εκεί. Με τις πλατφόρμες όμως ήδη πληρώνουν παραπάνω. Γι’αυτό πρέπει να μας καταλάβουν. Όταν λες ότι εγώ από το πακέτο τσιγάρων 5 ευρώ εγώ θα βγάλω 11 λεπτά πρέπει να μας καταλάβουν.

Θεσμικά με ποιους έχετε μιλήσει και τι σας λέει σήμερα το υπουργείο;

Έχουμε μιλήσει με όλα τα κόμματα. Είπαμε στον υπουργό να κάτσει 10 ώρες στο περίπτερο χωρίς τουαλέτα και να δούμε πόσο θα φορολογήσει τον εαυτό του. Ένας επαγγελματίας περιπτεράς  είναι 18 ώρες μες το περίπτερο. Εγώ δουλεύω με την αδερφή και τον γιο μου. Και τα ΜΜΕ όμως μας σταυρώνουν. Βγήκα σε δύο κανάλια. Μόλις πας να πεις για φορολογικό στο κλείνουν.

Μας καλούν μόνο για τον σάλο σχετικά με τα προϊόντα cbd και μας κατηγορούν που τα πουλάμε. Εμείς ξέρουμε ότι για να τα εγκρίνει το κράτος δεν έχουν ναρκωτική ουσία. Υπεύθυνο είναι το κράτος που δίνει άδεια. Δεν είμαι υποχρεωμένος να ξέρω τι έχει μέσα το προϊόν αφού έχει άδεια.

Και για το θέμα της εξάρτησης. Ρωτάμε πως μπορώ να καταλάβω αν είναι κάποιος 18 ετών αφού δεν έχω δικαίωμα να ζητήσω ταυτότητα; Μου λέει το υπουργείο: πέφτουμε σε τοίχο, δεν υπάρχει νόμος. Άρα θα έρθουν να με συλλάβουν και δεν με προστατεύει ο νόμος.

Δεν υπάρχει πλαίσιο για το που μπορεί ο καθένας να πουλήσει τσιγάρα. Τα πουλούν έως και στις λαϊκές.  Εξυπηρετούν την ασυδοσία του λαθρεμπορίου και κυνηγάνε εμάς. Πού να πάμε να ζητήσουμε προστασία; Στον Θεό;

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.