Εξόφληση της βασικής και πριμ πριν τις χριστουγεννιάτικες αργίες


Το σύστηµα άνοιξε για διορθώσεις µε πολύ στενά περιθώρια ενώ ήδη έκλεισε ξανά-κατά το σύνηθες- προκειµένου να ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και οι σχετικές δοκιµαστικές πληρωµές ώστε να καταστεί εφικτό το χρονοδιάγραµµα, που θέλει τα χρήµατα στους παραγωγούς να έχουν µπει πριν τις αργίες των εορτών. Σε κάθε περίπτωση, δεν µιλάµε πλέον για εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, αφού το πρασίνισµα, που έχει πλέον περάσει στα οικολογικά σχήµατα όλα δείχνουν πως µετατίθεται για την άνοιξη του 2024.εν τω µεταξύ παραµένει ακόµα και το θέµα της πληρωµής των νέων γεωργών µε ένα ποσό περί τα 28 εκατ. ευρώ, αφού δεν υπάρχει καµία σχετική επίσηµη ανακοίνωση.

Σε αυτή τη φάση το µεγάλο ζήτηµα αφορά το monitoring και τις διορθώσεις που κλήθηκαν να κάνουν οι αγρότες. Αφενός δεν είναι σίγουρο ότι όσοι ήθελαν να προχωρήσουν σε διορθώσεις πρόλαβαν να τις κάνουν και αφετέρου το κατά πόσο οι όποιες αλλαγές θα ενσωµατωθούν τελικά στις λίστες για την εξόφληση της βασικής. Άλλωστε και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του µε 15 ερωταπαντήσεις (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 12-13) αναφέρει ξεκάθαρα ότι διορθώσεις σχετικά µε το monitoring θα µπορούν να γίνουν και µετά την ηµεροµηνία της 15ης ∆εκεµβρίου, οπότε και θα ξανανοίξει το σύστηµα.

Επειδή τα τελευταία χρόνια τίποτα δεν «κυλάει» οµαλά στο θέµα των πληρωµών, αν η όλη διαδικασία βρει κάποια εµπόδια, αυτό σηµαίνει ότι η πληρωµή της βασικής µετατίθεται για µετά τα Χριστούγεννα, ενδεχοµένως και µαζί µε την πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης που τοποθετείται µέχρι την Παρασκευή 29 του µήνα και αφορά ένα συνολικό ποσό της τάξης των 255.076.923 ευρώ.

Σύµφωνα µε τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ:

Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει µεταφερθεί στην αναδιανεµητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεµένες ενισχύσεις και τα τοµεακά προγράµµατα. Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισµός της πληρωµής για το 70% ττης βασικής ενίσχυσης µε βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023, αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.

Οι βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειµένου να είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεµηθεί Εθνικό Απόθεµα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσµευσης των δικαιούχου αυτών, την µη πληρωµή τους και εν τέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωµής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ.

Ενστάσεις για Νιτρικά µέχρι 22 ∆εκεµβρίου

Μόλις πέντε ηµέρες κράτησε η προθεσµία προκειµένου -κατά το σύνηθες- οι παραγωγοί να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους σε Βιολογικά, Κοµφούζιο και Σπάνιες Φυλές, κατά των αποτελεσµάτων της πληρωµής της προκαταβολής. Ωστόσο, χρόνο άλλη µία εβδοµάδα, µέχρι και την ερχόµενη Παρασκευή 22 ∆εκεµβρίου, για ενδικοφανή προσφυγή έχουν οι δικαιούχοι των ∆ράσεων: Μείωση της ρύπανσης νερού, Προστασία της Άγριας Ορνιθοπανίδας, Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας και ∆ιατήρηση αµπελοκοµικής πρακτικής Θήρας. Στόχος, να γίνουν οι έλεγχοι και να ακολουθήσει νέα πληρωµή µε τον καινούργιο χρόνο βέβαια.


Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων των Δασαρχείων αναμένεται να πληρωθούν οι δικαιούχοι του Μέτρου 221 «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών» για το έτος εφαρμογής 2022. Αυτό απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης σε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή για το έτος 2022 αλλά και τις εκκρεμότητες πληρωμών για παλιότερα έτη του Μέτρου 221 «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα προβλήματα οφείλονται στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης του ανάδοχου. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο ίδιος, «για το έτος εφαρμογής 2022, κατόπιν τροποποίησης της εγκυκλίου (αρ. 198405/27-3-2023), το διάστημα υποβολής δηλώσεων εφαρμογής παρατάθηκε μέχρι 15/05/2023 και οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αποκλειστικά χειρόγραφα, λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών στο πληροφοριακό σύστημα, που οφείλονταν στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ από ανάδοχο. Πρόσφατα, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, τα Δασαρχεία ενημερώθηκαν σχετικά και έχει ξεκινήσει η από μέρους τους διαδικασία καταχώρισης των δηλώσεων εφαρμογής και των επιτόπιων ελέγχων. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταστεί δυνατή η πληρωμή των δικαιούχων. Ως προς τις εκκρεμότητες των προηγουμένων ετών, αναμένεται η αντίστοιχη διευθέτηση των ζητημάτων που προέκυψαν με τους ελέγχους».













Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος16/12/23, 6:36 μ.μ.

    Όπως κάθε χρόνο, τα ίδια και τα ίδια, οπισθοδρόμηση και απαξίωση του αγροτικού πληθυσμού, τά λαμόγια ερίζουν αυτόν τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.