Μετακομίζει στην Αλεξάνδρεια η βάση των ελικοπτέρων του στρατού από το Στεφανοβίκειο

 

 


Έκθετος ξανά ο Κωνσταντίνος Φλώρος παρά την προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι το Στεφανοβίκειο είναι επιχειρησιακά λειτουργικό.

Μπορεί ο Κωνσταντίνος Φλώρος να προσπαθεί να μας πείσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο ότι η βάση της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο, δεν υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel και πως είναι επιχειρησιακά λειτουργική, όμως η πραγματικότητα φαίνεται πως είναι διαφορετική και εκθέτει για άλλη μία φορά τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Ενώ, λοιπόν, το σύνολο της έκτασης της βάσης παραμένει «βυθισμένη» (παρά τα βίντεο που έδειχναν – για επικοινωνιακούς λόγους – ελικόπτερα να πετάνε σε παράταξη) κάτω από τα νερά της λίμνης Κάρλα, καθώς τα όρια της έχουν επεκταθεί, αποφασίστηκε, σύμφωνα με το τοπικό site Thenewspaper.gr, τα ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ να μετακομίσουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Η καταστροφή των εγκαταστάσεων είναι ολοσχερής, σύμφωνα με το τοπικό Μέσο, αφού τα νερά παραμένουν σε τεράστιο ύψος εδώ και τρεις μήνες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται κανείς να επιστρέψει στο στρατόπεδο, καθώς η επισκευή του θα χρειαστεί εκατομμύρια ευρώ.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην επικοινωνία που είχε με τους Αμερικανούς, αντιπρότεινε τη χρήση του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, λύση την οποία αποδέχθηκε η άλλη πλευρά προσωρινά.

Σύμφωνα όμως με το ΤheNewspaper.gr, η λύση αυτή δε φαίνεται να είναι προσωρινή, αλλά για πάντα.
Γιατί επιλέχθηκε η Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Ανώτατα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, επισημαίνουν ότι η επιλογή της Αλεξάνδρειας είναι η καλύτερη δυνατή για μία σειρά από λόγους. Ένας από τους σημαντικότερους είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από το αεροδρόμιο και εξυπηρετεί τη γρήγορη μετακίνηση των ελικοπτέρων.

Πρόκειται, άλλωστε, για το λιμάνι που χρησιμοποίησαν ως «είσοδο» οι Αμερικανοί για τη μετακίνησή τους σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μόλις τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης «Atlantic Resolve».

Ένας ακόμη λόγος που προκρίνεται η Αλεξάνδρεια, είναι ότι βρίσκεται κοντά στην περιοχή που έχουν συνηθίσει να εκπαιδεύονται οι Αμερικανοί χειριστές.

Ο λόγος που αρχικώς επελέγη το Στεφανοβίκειο έχει να κάνει με την ποικιλία του προσφερόμενου πεδίου εκπαίδευσης, καθώς στην ίδια «έξοδο» το ελικόπτερο μπορούσε να επιχειρήσει τόσο σε ορεινό όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον ενώ η εγγύτητα του πεδίου βολής Λιτοχώρου έδινε τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών με πραγματικά πυρά όλων των τύπων, όπως πύραυλοι Hellfire, ρουκέτες Hydra και πολυβόλα των 30 και 50 χιλιοστών.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ημαθίας, αν και εκ διαμέτρου αντίθετο σε σχέση με το Στεφανοβίκειο, βρίσκεται εξίσου κοντά στις περιοχές εκπαίδευσης που προτιμούν οι Αμερικανοί.

Εξάλλου, η Αλεξάνδρεια διαθέτει και τους χώρους αλλά και το προσωπικό για να υποστηρίξει τα μέσα και το προσωπικό της 3ης CAB. Τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές του αεροδρομίου αναβαθμίστηκαν σημαντικά με την κατασκευή νέων υποστέγων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα αμερικανικά Apache και Blackhawk. Όσο για τη φιλοξενία των πληρωμάτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται η λύση της διαμονής τους σε γειτονικά στρατόπεδα.
«Εκτός μάχης» το Στεφανοβίκειο

Η επιλογή της Αλεξάνδρειας έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο υπέστη σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες και ότι δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση, καθώς υπάρχει ο φόβος νέων πλημμυρών σε επόμενη κακοκαιρία.

Το πιθανότερο σενάριο που προκρίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το αεροδρόμιο να εγκαταλειφθεί και η 1η ΤΑΞΑΣ να μεταφερθεί σε νέα βάση στην Αλεξάνδρεια και αυτό θα συμπαρασύρει την υποχρεωτική μετακίνηση του προσωπικού, περίπου 800 ατόμων που διαμένει σήμερα σε Μαγνησία και Λάρισα. Για το θέμα δεν έχει υπάρξει αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών Αρχών (βουλευτών, δημάρχων, περιφέρειας).


 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.