Κοινή Αγροτική Πολιτική Δανεισμός και εκταρικό πριμ αντικαθιστούν τα δικαιώματα στον χάρτη της ΚΑΠ μετά το 2027, εισάγεται 3ος πυλώνας





Πρωτίστως, λοιπόν, η συζήτηση θα επικεντρωθεί πλέον στο πώς θα µπορέσουν να στηριχθούν ολιστικά οι αγροτικές περιοχές και τα χωριά που εξαρτώνται σε µεγάλο βαθµό από τη δυναµική του πρωτογενή τοµέα ώστε να αποκτήσουν οι κάτοικοι «καλύτερες προοπτικές», µε την πρόεδρο να κάνει λόγο για την ανάγκη απόκτησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης µε τη βοήθεια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η δεύτερη θεµατική θα έχει να κάνει µε τη στήριξη της αγροτικής οικονοµίας λαµβάνοντας υπόψη «τα όρια του οικοσυστήµατος» προοιωνίζοντας µία ακόµη πιο «πράσινη» πολιτική ενόψει. Η µεγιστοποίηση της χρήσης της γνώσης και της τεχνολογικής καινοτοµίας και ο τρόπος προώθησης του µελλοντικού συστήµατος τροφίµων της Ευρώπης «σε έναν ανταγωνιστικό κόσµο» ήταν τα άλλα δύο βασικά ερωτήµατα που έθεσε η φον ντερ Λάιεν, ως κατευθυντήριες ερωτήσεις για το διάλογο.

Με µία πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως πλέον η αγροτική πολιτική επιχειρεί µία στροφή προς την κοινωνικοοικονοµική στήριξη των αγροτικών περιοχών, παρά στο να αρκείται ως ένας κουµπαράς επιδοτήσεων. Αυτή τη στρατηγική προσπαθεί ήδη να προβάλλει η ΕΕ µέσω των λεγόµενων «Έξυπνων Χωριών» µία πρωτοβουλία που θα χρηµατοδοτηθεί στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο µέσω των Leader. Μία περιγραφή αυτής της πρωτοβουλίας έχει επιχειρήσει ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης: «Tα έξυπνα χωριά είναι τοπικές κοινότητες/οικισµοί σε αγροτικές περιοχές οι οποίες χρησιµοποιούν καινοτόµες λύσεις για να βελτιώσουν τη ζωτικότητα /ανθεκτικότητα/ ποιότητα ζωής τους, µε βάση τις τοπικές δυνάµεις και ευκαιρίες. Στηρίζονται στην συµµετοχική προσέγγιση για την ανάπτυξη και εφαρµογή της στρατηγικής τους για τη βελτίωση των οικονοµικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και/ή περιβαλλοντικών τους συνθηκών, ιδίως µέσω της αξιοποίησης/δηµιουργίας/χρήσης/αναζήτησης λύσεων που προσφέρονται από ψηφιακές τεχνολογίες.

Τα έξυπνα χωριά επωφελούνται από την συνεργασία και συµµαχίες µε άλλες κοινότητες και δρώντες παράγοντες σε αγροτικές και αστικές περιοχές. Η έναρξη και εφαρµογή στρατηγικών Smart Villages µπορεί να βασιστεί σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες και µπορεί να χρηµατοδοτηθεί από διάφορες δηµόσιες και ιδιωτικές πηγές».

Ενδεικτικές κατηγορίες παρεµβάσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα έξυπνα χωριά θα µπορούσαν να αφορούν:

Εφαρµογές τηλεδιάσκεψης για χρήση σε κατάρτιση του τοπικού πληθυσµού (δια βίου µάθηση, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες αναψυχής κλπ)
Εφαρµογές τηλεϊατρικής (σύνδεση µε κέντρο υγείας, ιδιώτες ιατρούς, φαρµακεία, ΤΟΜΥ κλπ)
Smart security/Smart Farming (παρακολούθηση και επιτήρηση υπαίθρου και καλλιεργειών)
Smart logistics – social collaboration (υπηρεσίες υποστήριξης µετακίνησης πολιτών και προϊόντων σε αποµακρυσµένες περιοχές, π.χ. car pooling)
Αξιοποίηση smart hubs/portals για προώθηση τοπικής παραγωγής από και προς αποµακρυσµένες περιοχές (δηµιουργία e-συνεταιρισµών κατά περίπτωση από µικροκαλλιεργητές σε επίπεδο προµηθειών α’ υλών και προώθησης τοπικής παραγωγής).
Πυλώνες άµεσων ενισχύσεων, προγραµµάτων αλλά και κρίσης

Εν τω µεταξύ, για τον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι οι συνοµιλίες θα διαδραµατίσουν επίσης σηµαντικό ρόλο στον καθορισµό του τόνου για τη µελλοντική µορφή του προγράµµατος γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

«Είναι πολύ σηµαντικό να παρουσιαστούν τα αποτελέσµατα του στρατηγικού διαλόγου για τους πολιτικούς φορείς που θα αποφασίσουν για το µέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», είπε ο κ. Βοϊτσεχόφσκι.

Αυτό περιλαµβάνει τον καθορισµό της βάσης για µελλοντικές δηµοσιονοµικές διαπραγµατεύσεις, σύµφωνα µε τον Επίτροπο, ο οποίος εντυπωσίασε την ανάγκη για έναν «ισχυρότερο προϋπολογισµό».

Για τον Επίτροπο Γεωργίας, ο διάλογος θα είναι ένα «σηµαντικό µήνυµα» και ένας τρόπος για να ενισχυθεί η συζήτηση σχετικά µε την ενίσχυση του µελλοντικού προϋπολογισµού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, ο Επίτροπος υποστήριξε την ανάγκη για ένα κοινό µέσο παρέµβασης στην κρίση στη µελλοντική ΚΑΠ, δηλώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει έναν «τρίτο πυλώνα» του προγράµµατος γεωργικών επιδοτήσεων.

Επί του παρόντος, η ΚΑΠ είναι οργανωµένη σε δύο λεγόµενους πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας καλύπτει τις άµεσες ενισχύσεις και τη στήριξη της αγοράς (τοµεακά προγράµµατα), ενώ η αγροτική ανάπτυξη βρίσκεται στον δεύτερο πυλώνα.

«Υπάρχουν πολλά επιχειρήµατα για να δηµιουργηθεί κάτι σαν τον τρίτο πυλώνα της ΚΑΠ, που είναι ο πυλώνας για την παρέµβαση στην κρίση», είπε, ζητώντας έναν ενισχυµένο προϋπολογισµό για παρέµβαση στην κρίση και δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι ο διαρθρωτικός διάλογος «θα είναι βοηθούν στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Πράγµατι η Κοµισιόν, θεωρεί πως πλέον η ΚΑΠ δεν µπορεί να «σηκώνει» τις επιπτώσεις τις κλιµατικής κρίσης και να θυσιάζονται αναπτυξιακά κονδύλια για έναν τόσο νευραλγικό τοµέα. Μάλιστα σε έγγραφό της προς τους υπουργούς Γεωργίας που συµµετείχαν στο περασµένο συµβούλιο (10-11 ∆εκεµβρίου), τόνιζε την ανάγκη να βρεθούν και άλλα µέσα ανταπόκρισης πέρα από την ΚΑΠ σε διάφορες έκτακτες ανάγκες στον αγροτικό τοµέα και να κινητοποιηθούν άλλες πηγές χρηµατοδότησης. «Ο τοµέας χρειάζεται ένα µήνυµα σταθερότητας, καθώς και αποφασιστικότητας, για κάτι που έχει ήδη συζητήσει προηγουµένως το Συµβούλιο: δεν µπορούµε να συνεχίσουµε να ζητούµε από τους γεωργούς µας περισσότερες προσπάθειες, οι οποίες δεν συνοδεύονται από πρόσθετη στήριξη», ανέφερε σχετικά η Κοµισιόν.

Όπως και να έχει πάντως, και λόγω της πίεσης της κλιµατικής αλλαγής, ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ µετά το 2026 αναµένεται να είναι αυξηµένος καθώς όπως ανέφερε και ο Επίτροπος στους δηµοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης για τα αγροτικά εµπορεύµατα στις 6 ∆εκεµβρίου, «Το 0,3% του ΑΕΠ δεν είναι αρκετό».

Με δανεισμό και εκταρικό πριμ αντί δικαιωμάτων

Οι άµεσες ενισχύσεις και ειδικότερα η βασική ενίσχυση που αφορά και την πλειονότητα του αγροτικού κόσµου, δεν πρόκειται να καταργηθεί. Ωστόσο, αυτό που αναµένεται να αλλάξει είναι ο τρόπος κατανοµής της, µε τα δικαιώµατα ως τρόπος υπολογισµού της αξίας επιδότησης αλλά και της επιλεξιµότητας του αγροτεµαχίου να καταργούνται κατά πάσα πιθανότητα και στη χώρα µας. ∆ηλαδή, η ενίσχυση θα αφορά µόνο την έκταση που δηλώνεται στο σύστηµα άµεσων ενισχύσεων. Να σηµειωθεί ότι φέτος γύρω στα 2 εκατ. στρέµµατα δεν έλαβαν επιδότηση καθώς δεν συνοδεύτηκαν από δικαιώµατα. Η Ελλάδα µαζί µε άλλες 11 χώρες αναµένεται να συγκλίνει στο 100% τα δικαιώµατα ενίσχυσης το 2026. Επιπλέον, αναµένεται να γίνει ακόµη πιο αυστηρή περιβαλλοντικά η ΚΑΠ και η βασική ενίσχυση να επηρεαστεί και αυτή, είτε χρηµατοδοτικά (ήδη ο φάκελος έχει µειωθεί από το 1,1 δις στα 830 εκατ. ευρώ), είτε στη βάση των αιρεσιµοτήτων που ήδη µοιάζουν να δυσκολεύουν τους αγρότες.

Πέρα από τις κοµβικές αλλαγές που ζυµώνονται στο καθεστώς της βασικής ενίσχυσης είτε µε την ολοκληρωτική κατάργηση των δικαιωµάτων που είναι και το πιο σίγουρο, είτε µε την εκ βάθρων αναθεώρησή της ως ένα καθεστώς προσφοράς «δηµοσίων αγαθών», αναµένεται να δροµολογηθούν αλλαγές και στα διαρθρωτικά προγράµµατα. Συγκεκριµένα συνολικά στα ευρωπαϊκά προγράµµατα παρατηρείται µία προσπάθεια µείωσης των επιδοτήσεων και στροφής προς τα εγγυοδοτικά εργαλεία κίνηση που θα επιτρέψει καλύτερη µόχλευση των πόρων της ΕΕ και την κινητοποίηση περισσότερων πόρων από τα κράτη µέλη. Το γεγονός αυτό µάλιστα είχε σχολιαστεί παρουσία 160 συνέδρων στην ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM (European Association of Guarantee Institutions) στην Αθήνα τον περασµένο Ιούνιο.

Αποκλειστικά για τους αγρότες και τις µεταποιητικές επιχειρήσεις µέσω της ΚΑΠ προς το παρόν χρηµατοδοτούνται δύο εργαλεία, το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταµείο Μικροπιστώσεων. Η ζήτηση, περισσότερο για το δεύτερο εργαλείο, είναι αρκετά µεγάλη. Σε καµία περίπτωση όµως δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν παραδοσιακά εργαλεία επενδύσεων όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης. ∆εν είναι τυχαίο πάντως πως ο γενικός γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας έχει αναφέρει κατά καιρούς πως αλλάζει ο τρόπος οικονοµικής στήριξης στην ΕΕ από το 2028. «Τέλος οι επιδοτήσεις, πάµε σε δανειοδοτήσεις. «Αυτή είναι η τελευταία προγραµµατική περίοδος, µε επιδοτήσεις. Πολύ πιθανό να έχουµε δανειοδοτήσεις µε ευνοϊκούς όρους, γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιηθούν µέχρι το 2027 όλες οι ευκαιρίες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.agronews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.