Θετική η ζώνη γάλακτος με πρόβειο στο 1,74 ευρώ το κιλό



Φτιάχνει κλίμα στη ζώνη γάλακτος με πρόβειο στο 1,74 ευρώ το κιλό η Γαλάτιστα
Το κλίµα παραµένει έκρυθµο, µε τους γαλατάδες να εξακολουθούν να πιέζουν για µείωση των τιµών, «κραδαίνοντας» και το επιχείρηµα ότι «τα σούπερ µάρκετ ζητούν φθηνό τυρί, γιατί έχει πέσει η κατανάλωση» και τους κτηνοτρόφους να αντιτάσσουν πως γάλα δεν υπάρχει και πως οι τιµές που προτείνει η βιοµηχανία καθιστούν µη βιώσιµες τις εκµεταλλεύσεις.
Η κίνηση της Χώτος να κόψει 1,70 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και 1,05 ευρώ το κιλό για το γίδινο, για τα τιµολόγια Νοεµβρίου, δεν προκάλεσε, τουλάχιστον έως και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, το «ντόµινο» νέων παρόµοιων συµφωνιών, που προσδοκούσαν οι κτηνοτρόφοι.

Μεγάλοι «παίκτες» του τυροκοµικού τοµέα φέρονται να έχουν ρίξει στο τραπέζι τιµή για το πρόβειο στα 1,45 µέχρι και 1,48 ευρώ το κιλό και για το γίδινο κάτω από το 1 ευρώ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι ζητούν έστω τις περσινές τιµές, αν όχι να λάβουν και µια µικρή αύξηση, κάτω από το όριο του πληθωρισµού.

Στη µάχη που δίνουν, απροσδόκητα, ίσως, έχουν «συµµάχους» πολλούς µικροµεσαίους τυροκόµους, οι οποίοι, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, για το Νοέµβριο πλήρωσαν το πρόβειο σε ένα εύρος τιµών µεταξύ 1,60 και 1,65 ευρώ το κιλό και είναι πρόθυµοι να συνεχίσουν µε ίδιες τιµές σε όλη τη νέα γαλακτική περίοδο. Όπως λένε, πέραν του ότι θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να πάρει την αξία του προϊόντος που παράγει, εάν πέσουν οι τιµές θα υποχωρήσουν και οι τιµές των τυριών και πολλοί τυροκόµοι θα χάσουν µεγάλα ποσά, καθώς έχουν παράξει µε ακριβή πρώτη ύλη. Υπάρχουν, πάντως και πληροφορίες ότι τις τελευταίες ηµέρες µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία της χώρας πλήρωσε για τη νέα γαλακτική περίοδο, για µια ποσότητα γύρω στους 250 τόνους πρόβειο, 1,74 ευρώ το κιλό, σε δύο µεγάλα κοπάδια που ανήκουν σε µέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισµού Γαλάτιστας. Τη συµφωνία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής τονίζοντας ότι «παρά τις πιέσεις που ασκούνται κρατήσαµε την τιµή Αυγούστου που ήταν στα 1,68 ευρώ το κιλό στο πρόβειο και θα παλέψουµε για πάνω από 1,70 ίσως και 1,75 ευρώ το κιλό στο πρόβειο και από 1,05 έως 1,10 στο γίδινο».

Αίτηµα παραγωγών για 1,80 ευρώ στο πρόβειο, πανω απο 1,10 γίδινο

Ψηλά βάζει τον πήχη της διεκδίκησης και ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, µε τον πρόεδρό του, ∆ηµήτρη Στραζέµη, να σηµειώνει πως «ζητάµε 1,80 ευρώ στο πρόβειο και πάνω από 1,10 ευρώ στο γίδινο», ενώ και το µέλος του ΣΕΚ, Σάκης Λουκµακιάς από τη Ξάνθη θεωρεί ως ρεαλιστική «µια αύξηση 5-6 λεπτά το κιλό, σε σχέση µε πέρυσι, καθώς έχουν κλείσει 10.000 εκτροφές τον τελευταίο χρόνο και χάσαµε 100.000 ζώα από τις πληµµύρες και τις πυρκαγιές σε Θεσσαλία και Έβρο». Για το θέµα των τιµών υπήρξε συνάντηση κτηνοτρόφων και στη Λάρισα, το περασµένο Σάββατο, µε τους παρισταµένους να βάζουν ως έσχατη γραµµή άµυνας το 1,60 ευρώ το κιλό και γύρω στο 1 ευρώ για το γίδινο, καθώς το κόστος παραγωγής δεν επιτρέπει άλλη υποχώρηση.









Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.