«Εγκληματικά λάθη και παραλείψεις» στην κακοκαιρία Daniel- Τι αναφέρει τεχνική έκθεση ειδικού


Για «εγκληματικά λάθη και παραλείψεις» κάνει λόγο στην τεχνική  έκθεση του για την φονική κακοκαιρία Daniel, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης Αντιστράτηγος- Υπαρχηγός Π.Σ, ε.α και Νομικός .

Μεταξύ άλλων ο κ.Γκουρμπάτσης αναφέρει:

•Αν και η θεομηνία <<Daniel>> είχε τα κατά νόμο χαρακτηριστικά Γενικής Καταστροφής ή σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον Περιφερειακή Καταστροφή Μεγάλης Έντασης δεν συγκλήθηκε έγκαιρα με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή δυνητικά του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την 5η ή έστω την 6η Σεπτεμβρίου 2023 το Ανώτατο Κεντρικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, που είναι το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο (Κ.Σ.Ο.Π.Π.), προκειμένου να συντονίζει τις δυνάμεις και μέσα πολιτικής

προστασίας κατά την αντιμετώπιση της εν λόγω θεομηνίας καθόλη την χρονική περίοδο που ήταν σε εξέλιξη. Με καθυστέρηση λοιπόν την 7η Σεπτεμβρίου 2023 και κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη συγκλήθηκε με έδρα τη Λάρισα Επιχειρησιακό Κέντρο για το συντονισμό των δυνάμεων και μέσων.

• Με μεγάλη καθυστέρηση αφυπνίστηκε η Πολιτική Προστασία και απεστάλη την 02-09-2023 η κατεπείγουσα επιστολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής κ. Β. Κικίλια προς τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ θα έπρεπε αυτή και με το ίδιο περιεχόμενο να είχε σταλεί ήδη μετά από τον μεσογειακό τυφώνα <<ΙΑΝΟ>>, δηλαδή αμέσως μετά την 18η και 19η Σεπτεμβρίου 2020 από Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, δεδομένου ότι η Θεσσαλία είχε

ήδη πρόσφατο βαρύ ιστορικό πλημμυρών, γιατί εκτός από το 2016, είχε εκ νέου πληγεί προηγούμενα και από άλλη καταιγίδα την 24η έως 28η Φεβρουαρίου 2018 και σε κάθε περίπτωση αυτή έπρεπε να είχε αποσταλεί έγκαιρα και πιο συγκεκριμένα με το τέλος της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου έτους 2022, δηλαδή από τον

Νοέμβριο 2022, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2023, σχετικά με την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και Περιφέρειες. Πιο αναλυτικά με την ως άνω επιστολή του ο Υπουργός επισήμανε για τις ενδεδειγμένες ενέργειες εκπόνησης και ολοκλήρωσης των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται με τη συνέργεια Περιφερειών, Δήμων και Δασαρχείων δεδομένου

του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, με κατεπείγουσα επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους της χώρας ζητούσε:

Α) Την ορθή τήρηση των μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές κατά το τρέχον έτος, πέριξ των οικισμών πολεοδομικών συγκροτημάτων (ιδίως εφόσον αυτοί βρίσκονται στις εκβολές λεκανών απορροής)

Β) Την ορθή υλοποίηση των καθαρισμών φρεατίων ομβρίων υδάτων (ιδίως ενόψει και της μεταβολής των καιρικών συνθηκών από την προσεχή εβδομάδα).

•Δεν ενεργοποιήθηκε από την ΓΓΠΠ αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για τη συνδρομή του και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και σε άλλα Γεωγραφικά Διαμερίσματα με δυνάμεις, ειδικό εξοπλισμό και μέσα στη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή, όπως συνέβη την 18.07.2023 με την πυρκαγιά της Ρόδου και την 21-08-2023 με την πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης στον Έβρο.

•Για την πλήρη αξιοποίηση της γεωστοχευμένης προειδοποίησης πολιτών μέσω μηνύματος <<112>> σε περιπτώσεις πρόβλεψης έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Γενικό Σχέδιο της ΓΓΠΠ <<ΔΑΡΔΑΝΟΣ>>, θα πρέπει να υπάρχει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων, ακριβής χωρικός προσδιορισμός των περιοχών που αναμένεται να πληγούν, χρονικός προσδιορισμός της έναρξης και λήξης των φαινομένων στις

περιοχές αυτές, καθώς και η προβλεπόμενη ένταση των φαινομένων. Ωστόσο τα αποσταλθέντα μηνύματα μέσω <<112>> στους κατοίκους της Θεσσαλίας από την ώρα 6:15 μμ της 04-09-2023 έως και την ώρα 2:03 μμ της 06-09-2023 δεν ήταν γεωστοχευμένα, αφού δεν περιείχαν χρονικό προσδιορισμό της έναρξης και λήξης των φαινομένων στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία Daniel, καθώς επίσης δεν περιείχαν την προβλεπόμενη ένταση των φαινομένων.

•Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας καθυστέρησε να κηρύξει από 02-09-2023 και όχι την 07-09-2023 με την Αρ. Πρωτ. 519 /07-09-2023 Απόφαση του ΓΓΠΠ, σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 1 και 2 του Ν. 4662/2020, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου ή προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και πιο συγκεκριμένα των καταιγίδων που επρόκειτο να πλήξουν ολόκληρη την Θεσσαλία, ενόψει του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας– και στη Θεσσαλία – με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, προκειμένου να ληφθούν αναγκαία μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της κήρυξης μιας περιοχής σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

militaire.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.