Νέα παρέμβαση του ΔΝΤ με παραινέσεις για περιορισμούς δαπανών για μισθούς και συντάξεις!!


 
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, του επίμονου δομικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων, σημειώνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωση για τα προκαταρκτικά συμπεράσματά του μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο του άρθρου IV.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε χαμηλότερα από το προ της πανδημίας επίπεδο, με τους κινδύνους για το χρέος να είναι περιορισμένοι μεσοπρόθεσμα χάρη στην ευνοϊκή διάρθρωσή του.

«Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και τις χαμηλές ακόμη επενδύσεις καθώς και από τη διαρθρωτική μεταβολή που συνιστά η κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει.

Το Ταμείο αναφέρει ότι το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί  κατά 2,5% εφέτος και 2% το 2024, αλλά η αύξησή του αναμένεται να περιοριστεί στο 1,25% μεσοπρόθεσμα.

Για τον πληθωρισμό σημειώνει ότι προβλέπεται να μειωθεί στο 2% έως το τέλος του 2025 .Για το τραπεζικό σύστημα, το Ταμείο σημειώνει ότι παρέμεινε ανθεκτικό και οι ισολογισμοί του βελτιώθηκαν.

«Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και τις χαμηλές ακόμη επενδύσεις καθώς και από τη διαρθρωτική μεταβολή που συνιστά η κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει.

«Με μία ισχυρή αύξηση εσόδων, η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων περίπου 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα βελτίωνε περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παρέχοντας πρόσθετο χώρο για τη χρηματοδότηση με εγχώριους πόρους δημόσιων επενδύσεων και σημαντικών κοινωνικών δαπανών». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να περιορισθούν οι πιέσεις για δαπάνες, όπως στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου, για να διατηρηθεί δημοσιονομικός χώρος για κοινωνικές δαπάνες και δημόσιες επενδύσεις.

Το ΔΝΤ συνιστά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για υψηλότερη και πιο πράσινη ανάπτυξη και σημειώνει ότι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών εμποδίων στην προσφορά θα αύξαναν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη, ενώ θα ελάφρυναν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, συνιστά την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση υψηλότερης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και πιο εξειδικευμένων εργαζόμενων, την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων για το δικαστικό σύστημα και την περαιτέρω πρόοδο για την επιτάχυνση των ρυθμίσεων δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων και της πράσινης ανάπτυξης χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες, αναφέρει. «Οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν την αύξηση του φόρου άνθρακα (περιλαμβανομένων του ειδικού φόρου και της αυτοχρηματοδότησης) σε κλάδους που δεν καλύπτονται από το σύστημα ανταλλαγής ρύπων, όπως τον τομέα των μεταφορών «για να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για την ταχεία και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση καθώς οι τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να ομαλοποιούνται».

Militaire News

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.