Τέσσερις δήμοι της Ευβοίας προσέφυγαν στο ΣΤΕ για ακύρωση αποφάσεων εγκατάστασης αιολικών σταθμών!!


 


  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκαν οι αιτήσεις τεσσάρων δήμων της Εύβοιας (Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας), όπως και οι αιτήσεις τοπικών Συλλόγων Δασοπροστασίας, Προστασίας Περιβάλλοντος, Ορειβατικών, κλπ, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα, οι δήμοι και οι σύλλογοι επικαλούνται αντισυνταγματικότητες και μη νόμιμες ενέργειες, όπως η υλοτόμηση μεγάλου αριθμού δένδρων για την διάνοιξη δρόμων, κλπ.

Οι αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Παπανικολάου).

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία συγκροτημάτων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδος, καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη των δρόμων πολλών χιλιομέτρων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «φυσικού αποθέματος» στις οποίες η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών σταθμών δεν επιτρέπεται.

Παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων έχει ασκήσει η εταιρεία εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει αναλάβει τα έργα.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, οι οποίες αναμένονται με την είσοδο του 2024. 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.