Νάπολη το ηφαίστειο..Φλεγραία Πεδία.. φερνει Συναγερμο




  Νάπολη  το ηφαίστειο..Φλεγραία Πεδία.. φέρνει  Συναγερμό

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει μια πιθανή μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το υπερηφαίστειο Campi Flegrei, κοντά στη Νάπολη.

Τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σχέδιο ελέγχου της αντοχής των κτηρίων στην περιοχή μετά από μήνες επαναλαμβανόμενων σεισμών, αναμενόταν να συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το Campi Flegrei (Φλεγραία Πεδία) βρίσκεται στα δυτικά της Νάπολης και γύρω του υπάρχουν πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Pozzuoli, Agnano και Bacoli, τα οποία έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Η καλντέρα έχει 24 κρατήρες και είναι πολύ μεγαλύτερο σαν ηφαίστειο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Έχει ταρακουνηθεί από περισσότερους από 1.100 σεισμούς μόνο τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας σεισμικής δόνησης μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τη Δευτέρα και μιας 4,2 βαθμών την περασμένη εβδομάδα – η ισχυρότερη στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανώς συνδέεται με ένα φαινόμενο γνωστό ως «μπραντισιμισμός», όταν δηλαδή η γη ανυψώνεται ή πέφτει, ανάλογα με τον κύκλο που προκαλείται από την πλήρωση ή το άδειασμα των υπόγειων θαλάμων μάγματος.

Οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει άμεση απειλή έκρηξης, αλλά με το έδαφος να ανεβαίνει σήμερα κατά 1,5 εκατοστό (0,59 ίντσες) τον μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα τοπικά κτήρια.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Nello Musumeci, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εκκενώσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «πραγματικής ανάγκης».

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης να προσφέρει περισσότερους πόρους στις τοπικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας για να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να επεμβαίνουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να χρηματοδοτήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού, δήλωσε ο Musumeci.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια σειρά από νοσοκομεία της περιοχής θα ξεκινήσουν δοκιμαστικές εκκενώσεις από σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, για να βεβαιωθούν ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Η τελευταία φορά που το Campi Flegrei βίωσε ανάλογη ακολουθία σεισμών ήταν τη δεκαετία του 1980. Σε εκείνη την περίπτωση, 40.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προσωρινά από το κοντινό Ποτσουόλι.

Η τελευταία σημαντική έκρηξη σημειώθηκε το 1538. Μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του έλαβε χώρα πριν από 39.000 χρόνια και ενδεχομένως οδήγησε στην εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μάγμα από εκείνη την έκρηξη έχει βρεθεί στη Γροιλανδία, 2.800 μίλια (4.500 χιλιόμετρα) μακριά.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.