Είδος πολυτελείας 11 βασικά είδη διατροφής για τους Έλληνες


 


 Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση, σε μια συνθήκη αβεβαιότητας

Σε ασφυκτικό πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης το οποίο αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο, και με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν διαμορφώσει ένα υψηλό κόστος, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, ενώ από τις αρχές του 2024 επιστρέφουν και οι δημοσιονομικοί κανόνες, κάτι το οποίο περιπλέκει τα πράγματα.

Κάπως έτσι προέκυψαν και οι αναφορές του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη περί της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, επιβεβαιώνοντας τα συνεχόμενα ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής. Αν και ο ίδιος αναγκάστηκε σε αναδίπλωση μετά την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται ότι το παραπάνω εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, περιλαμβάνοντας «πρέσινγκ» προς τους πολίτες. Με δεδομένο όμως ότι οι ανάγκες για δαπάνες τόσο φέτος όσο και του χρόνου είναι μεγάλες, το οικονομικό επιτελείο επαναξιολογεί όλη την πολιτική των επιδομάτων.

Αλλωστε, ο «πήχης» για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού για το 2024 πάει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026. Με βάση τους παραπάνω στόχους η δημοσιονομική προσαρμογή θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ το 2026.

Η αρνητική βάση για το 2024

Σε πρώτο επίπεδο, το οικονομικό κόστος από τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού υπολογίζεται τουλάχιστον σε 4 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να ανέβει κι άλλο. Συνεπώς, τίθενται μεγάλα ερωτηματικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αρνητική βάση που δημιουργείται για το 2024, οπότε επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που αφορά την Ελλάδα.

Οι αναλυτές έχουν βάλει την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα ως προς τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, καθώς η χώρα μας δέχεται προβλέψεις για αυξήσεις θερμοκρασιών. Η Moody’s έχει αναφερθεί σε έκθεσή της ότι από τις χώρες του Νότου η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αγροτικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, καθώς ισοδυναμεί με 4,5% του ΑΕΠ. Η αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της οικονομίας και αν δεν υπάρξει καμία κατάλληλη ενέργεια, εκτιμάται ότι έως το έτος 2100 το συνολικό σωρευτικό κόστος για την Ελλάδα θα φτάσει τα 701 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι πάνω από 3,6 φορές το ελληνικό ΑΕΠ του 2022. Αυτό αναφέρουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) που αναλύει τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Το κόστος-μαμούθ αιτιολογείται, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να μειώνεται κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ πρόκειται για κόστος το οποίο θα προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ κάθε έτος για τα επόμενα χρόνια.

Η ακρίβεια χωρίς μέτρα στήριξης

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν, τα έσοδα από φόρους την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου εμφανίζονται αυξημένα κατά 3,4 δισ. ευρώ, εξαιτίας και της εκτεταμένης ακρίβειας. Ωστόσο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπάρχει συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass, δαπάνες Υγείας, μισθολόγιο. Ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ αποτελεί τη βάση για τις πρώτες αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών και επιπλέον μέτρα της ΔΕΘ 400 εκατ. ευρώ για προσωπική διαφορά, market pass για τις πληγείσες περιοχές, επίδομα θέρμανσης κ.ά.

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην παρατείνει το market pass για όλη την Ελλάδα, εκτός των πληγεισών περιοχών, ενώ μείωσε το επίδομα για την προσωπική διαφορά από τα 200-300 ευρώ στα 100-200 ευρώ, την ώρα που οι τιμές στο ράφι συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Ακόμη και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν φαίνονται αρκετά για να αναχαιτίσουν το γενικευμένο φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.