Θεσσαλία και βόρεια Εύβοια καταστράφηκαν ολοσχερώς και γύρισαν δεκαετίες πίσω


 

 


 Οι υποδομές θα χρειαστούν πολλά χρόνια και μεγάλα κεφάλαια για να αποκατασταθούν

 

 

 Η κακοκαιρία «Elias» πέρασε και οι πολίτες σε Εύβοια και Θεσσαλία μετρούν τις πληγές τους, ενώ το μέλλον τους είναι εξαιρετικά αβέβαιο καθώς πολλοί από αυτούς έχουν καταστραφεί.

Η παροιμιώδης ανικανότητα της κυβέρνησης να τους προστατέψει να μείνει για πάντα «χαραγμένη» στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Ποιος θα ξεχάσει την δήλωση του υπουργού Επικρατείας Μ.Βορίδη πριν από τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά την καταστροφή που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία «Daniel» όταν είπε «Γιατί να φτιάξουμε υποδομές για μία καταστροφή που έρχεται κάθε 400 χρόνια;».

Κι όμως, ξαναήρθε μέσα σε 20 μέρες.

«Χρειάζονται χρόνια να αποκατασταθούν αυτά που καταστράφηκαν μέσα σε δύο μέρες. Καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικών δρόμων κλπ», αναφέρουν οι κάτοικοι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις υποδομές. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να αναπτυχθεί ένας τόπος. Δεν μπορεί να υπάρξει εργασία σε έναν τόπο.

Ο Βόλος  έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην υδροδότηση της πόλης.

    #ΚακοκαιριαElias
    Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει ο Βόλος#βολος
    Τεράστιες καταστροφές στην Αγία Παρασκευή του Βόλου#antireport pic.twitter.com/SArnKZWEdi

    — V e l o c i t y 🏴 (@Sacco_69) September 28, 2023

Οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη.

Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα.

Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια, τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας «Elias» που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.

Ο Κραυσίδωνας στον Βόλο υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα.

Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο.

Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ενώ αρκετές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό.

Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.

Στη Λάρισα, οι δήμοι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για δεύτερη φορά και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους.

Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή.

Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον Γολγοθά τους.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.

Εικόνες οδυνηρής καταστροφής καταγράφονται στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια μετά το σαρωτικό πέρασμα του «Elias».

Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων.

Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

    Πολύ μεγάλη η καταστροφή στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας – Αποθήκες παρασύρθηκαν και σπίτια κρέμονται στον αέρα https://t.co/6Jaj11gWGQ #Ευβοια #Κακοκαιρια_Elias #Ροβιες pic.twitter.com/Jn5TsQj5fU

    — Athens WebSite (@GreekMoney) September 28, 2023

    #antireport
    Ακούστε τον τρόμο αυτού του παιδιού…
    Γιατί ρε καθίκια πάτε και ψηφίζετε το παρακράτος και το σινάφι του και νιώθουμε εμείς ντροπή να βλέπουμε τα χάλια τους κι όχι εσείς τους εκλέξατε;;;#ιστιαια #ευβοια #Βολος
    Στην Ιστιαία ο ποταμός Κατσιρέλος έχει ξεχειλίσει. pic.twitter.com/mYmjGgHSXH

    — V e l o c i t y 🏴 (@Sacco_69) September 28, 2023


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.