Κόκκινος συναγερμός για τον Πηνειό Απειλείται η Λάρισα - Εκκενώνονται τρία χωριά - Πλημμύρισε η συνοικία Άγιος Θωμάς



Κόκκινος συναγερμός για τον Πηνειό
Απειλείται η Λάρισα - Εκκενώνονται τρία χωριά - Πλημμύρισε η συνοικία Άγιος Θωμάς

Από τα ξημερώματα η πόλη της Λάρισας βρίσκεται σε υδάτινο κλοιό κυρίως δε οι παραποτάμιες συνοικίες της πόλης καθώς ο Πηνειός έχει φουσκώσει και σημειώνεται ήδη υπερχείλιση φρεατίων. Ήδη η πυροσβεστική προχώρησε σε απεγκλωβισμό κατοίκων, ενώ εκκενώνονται τα χωριά Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.

Ωστόσο τα νερά από την υπερχείλιση των φρεατίων του Πηνειού έχουν ήδη εισέλθει στη πόλη και συγκεκριμένα στη συνοικία Άγιος Θωμάς. Οι φωτογραφίες από ελήφθησαν από drone είναι ενδεικτικές.

Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους αυτοκίνητα έχουν υπερκαλυφθεί από τα νερά ενώ έχει πλημμυρίσει ο δρόμος που οδηγεί από τη Λάρισα στη Καρδίτσα.

Η στάθμη του Πηνειού έχει φτάσει τα 9,5 μέτρα με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ολικής υπερχείλισης με ότι αυτό συνεπάγεται για την πόλη της Λάρισας η οποία είναι κτισμένη σε γούβα του Κάμπου της Θεσσαλίας. 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωνε νωρίτερα στην ΕΡΤ πώς η άνοδος της στάθμης του Πηνειού έχει προς το παρόν σταθεροποιηθεί αλλά παράλληλα τα νερά έχουν καλύψει τις λεγόμενες πλημμυρικές περιοχές, δηλαδή εκείνες που σε περίπτωση υπερχείλισης δέχονται τον υδάτινο όγκο του ποταμού.


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει αλλά είναι πλέον ορατή σε όλο της το μέγεθος η εικόνα της ολικής καταστροφής απ’ άκρη σε άκρη στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Δήμος Λαρισαίων: Να αποχωρήσουν όσοι βρίσκονται εκατέρωθεν της Παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης

Σε νέα ανακοίνωσή του, ο δήμος Λαρισαίων καλεί όσους βρίσκονται στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας Θεσσαλονίκης να αποχωρήσουν καθώς υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν από τα νερά.
Τι γράφει η ανακοίνωση:

«Να αποχωρήσουν όσοι βρίσκονται εκατέρωθεν της Παλιάς Εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης. Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, στην περιοχή του Κουλουρίου υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης.
Καλούνται όσοι βρίσκονται στις επιχειρήσεις εκατέρωθεν της παλιάς εθνικής, από τη διασταύρωση Συκουρίου έως και τη διασταύρωση Κουλουρίου, να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν από τα νερά».
zougla.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.