Έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα


 


 

 Το νερό προχωράει προς την πόλη - Έκκληση του δημάρχου προς τους κατοίκους να προστατευθούν σε υψηλότερα σημεία - Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές - Έκτακτο μήνυμα από την υπηρεσία 112

 

Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα η οποία δοκιμάζεται από την κακοκαιρία «Daniel» τις τελευταίες ώρες. Λίγο νωρίτερα έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη προς τον οικισμό Μαύρικα, ο οποίος και πλημμύρισε. Είχε προηγηθεί εκκένωση αρκετές ώρες πριν με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ο κύριος όγκος του νερού τώρα προχωρά προς την πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», πριν από αρκετούς μήνες, είχαν δρομολογηθεί διορθωτικά έργα στον ποταμό Καράμπαλη, σε μήκος 6 χιλιομέτρων και μέχρι τη θέση «Κανόνια», ωστόσο τα έργα αυτά δεν έγιναν ποτέ. Μάλιστα, τρία χρόνια πριν και εν μέσω της κακοκαιρίας «Ιανός», το ανάχωμα του ποταμού είχε σπάσει σε δύο σημεία με αποτέλεσμα το νερό να αρχίσει να πλημμυρίζει την πόλη.



Στην οδό Τζέλλα το νερό έχει φτάσει στους 40 πόντους, ενώ η στάθμη σε Γαβριά, Καράμπαλη ανέβηκε κατακόρυφα τις τελευταίες δύο ώρες με αποτέλεσμα τα νερά να αρχίσουν να πλημμυρίζουν την πόλη, περνώντας τα χωμάτινα αναχώματα που είχαν στηθεί για να τα ανασχέσουν.



Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Καρδίτσας κάνει έκκληση προς τους κατοίκους να προστατευθούν σε υψηλότερα σημεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση τμήματος της πόλης του Μουζακίου και του οικισμού Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το ανάχωμα του Πάμισου και να κινδυνεύσουν ζωές.

Έκτακτο μήνυμα από την υπηρεσία 112 του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στάλθηκε στις 8 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης  στα τηλέφωνα των πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή του Μουζακίου και ευρύτερα. Στο μήνυμα μεταφέρεται η ενημέρωση ότι «αν βρίσκεστε στο οικισμό Γ. Καραϊσκάκη και στην περιφερειακή Μουζακίου – Άρτας κατευθεινθείτε προς το κέντρο του Μουζακίου λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή».

Όπως  αναφέρει ο τοπικός Τύπος, οι κάτοικοι του οικισμού Μαυρίκα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία φιλοξενούνται στο παλιό κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ.

Μέσα στην πόλη η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς σε σχέση με το πρωί. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα της Ανδρέα Παπανδρέου που κατεβάζει πολύ νερό και η διασταύρωση με την Καποδιστρίου στα φανάρια είναι αδιάβατη. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και άλλοι δρόμοι της πόλης με το νερό της βροχής να βρίσκεται πάνω από το ύψος των πεζοδρομίων και να έχει εισχωρήσει και σε καταστήματα αλλά και οικίες. Επίσης έχουν πλημμυρίσει αρκετά υπόγεια σπιτιών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης  στην περιοχή είναι το παρακάτω βίντεο όπου εγκλωβισμένοι κάτοικοι έχουν ανέβει στην οροφή αυτοκινήτου προκειμένου να μην τους παρασύρουν τα νερά:


Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ από τους 25 υποσταθμούς που έχει η πόλη, οι 10 παραμένουν εκτός και γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν χωρίς να είναι βέβαιο το αποτέλεσμα λόγω πολλών παραμέτρων. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό.

Στα εκτός πόλης, στο σκοτάδι παραμένει η πλευρά της ανατολικής Αργιθέας, πάνω από το Πευκόφυτο, αφού η βλάβη δεν αναμένεται να αποκατασταθεί απόψε , όπως στο Παλαιοκκλήσι και περιοχές του Δήμου Σοφάδων διότι δεν υπάρχει οδική πρόσβαση ασφαλής. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό δεν θα μπορούν να γίνουν ενέργειες αποκατάστασης.
Πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλά χωριά – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Παράλληλα, μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των πλημμυρικών επεισοδίων αντιμετωπίζουν κάτοικοι σε πολλά χωριά της Καρδίτσας και συγκεκριμένα στα χωριά Φύλλο, Αμπελώνες, Προάστιο, Μαγούλα, Μαγουλίτσα, Κρανιά, Χάρμα, Αγ. Θεόδωροι, Πρόδρομος και Σταυρός. Οι κάτοικοι μέσω των social media εκφράζουν την αγανάκτηση και την απελπισία τους, καθώς η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, ενώ η νύχτα αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολη.
Νεκρός ένας ηλικιωμένος στον Ελληνόπυργο

Στο μεταξύ, συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από τον θάνατο ενός 82χρονου στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας, ο οποίος αποτελεί το τρίτο θύμα της κακοκαιρίας Daniel. Ο ηλικιωμένος αγνοείτο από το απόγευμα της Τετάρτης. Εν τέλει, βρέθηκε και ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, ο άτυχος άνδρας καταπλακώθηκε από όχημα αφού πρώτα, παρασύρθηκε από ορμητικά νερά.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.