Politico: Το μήνυμα της Ευρώπης στους εργαζόμενους: Επανεκπαιδευτείτε ή μένετε πίσω «Προσαρμόσου ή πέθανες»





Δημοσίευμα του Politico  αναφέρει την κατεύθυνση της Ευρώπης για την επανεκπαίδευση των εργαζομένων της  ως προς τις νέες τεχνολογικές και βιομηχανικές εξελίξεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικό το δυναμικό της στην διεθνή σκηνή!!

Το μπλοκ στοχεύει να επανεκπαιδεύσει το εργατικό δυναμικό του ως απάντηση στις τεχνολογικές και βιομηχανικές καινοτομίες. Εάν η Ευρώπη θέλει να έχει ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό, πρέπει να δώσει στους πολίτες της ένα μάθημα: Το σχολείο είναι πάντα παρον.

Για χρόνια, η εκπαιδευτική πορεία ενός ατόμου ήταν απλή. Μάθηση στο σχολείο όταν ήσουν νέος, υπό την επίβλεψη δασκάλων. Κέρδισες το πτυχίο ή την επαγγελματική κατάρτιση;   Χρησιμοποίησες αυτές τις δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό μέχρι τη συνταξιοδότηση. Η επανεκπαίδευση ήταν – και είναι –  σπανιότητα. Τώρα, ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η αλλαγές στη βιομηχανία κινδυνεύουν να εκθέσουν ένα ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό που δεν διαθέτει σχετικές, σύγχρονες δεξιότητες. Θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στην ΕΕ – και ακριβώς την ώρα που έχει τολμηρά ψηφιακά και πράσινα σχέδια.

Στον λόγο της για την κατάσταση της Ένωσης του περασμένου έτους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ursula von der Leyen, υποστήριξε ότι η μελλοντική  ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εξαρτάται από «ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες».

Η πρόσφατη εμφάνιση παραγωγικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν – με εκπληκτική ταχύτητα – νέο περιεχόμενο με βάση μια εντολή, ασκεί περαιτέρω πίεση στο μπλοκ να επανεκπαιδεύσει τους εργαζομένους του. Ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI δημιουργού του ChatGPT, κατέθεσε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το chatbot «θα αυτοματοποιήσει πλήρως ορισμένες θέσεις εργασίας», ενώ θα δημιουργήσει επίσης νέες θέσεις «που πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ καλύτερες».

Ο αγώνας για τον εξοπλισμό των ανθρώπων με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να πλοηγηθούν με επιτυχία σε αυτά τα αναδυόμενα σύνορα στο χώρο εργασίας, είναι τώρα σε εξέλιξη.



Προσαρμόσου ή πέθανες 

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η Επιτροπή ξεκίνησε το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων στις αρχές Μαΐου. «Οι νέες δεξιότητες είναι εξίσου σημαντικές αργότερα στη ζωή –  όταν οι άνθρωποι είναι ήδη στο εργατικό δυναμικό – όσο και στην τάξη», είπε ο Επίτροπος για τις θέσεις εργασίας Nicolas Schmit σε συνέντευξή του στο POLITICO, στις αρχές του έτους.

«Πρέπει να έχουμε ένα πολύ ανοιχτό σύστημα δεξιοτήτων και επαναπροσαρμογής. Δεν μπορούμε να πούμε οτι κάποιος είναι ικανός τώρα, και τελείωσε. Πρέπει να αναγνωρίσουμε οτι οι δεξιότητες είναι πλέον μέρος της κανονικής επαγγελματικής ζωής. Πρέπει να προσαρμόζουμε μόνιμα τις ικανότητές και τις δεξιότητές μας», προσθέτει ο 69χρονος σοσιαλιστής από το Λουξεμβούργο.

Η ψηφιακή επάρκεια είναι ένας τομέας στον οποίο οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση και τη χάραξη πολιτικής για να επανεκπαιδεύσουν τους ανθρώπους, προκειμένου να γεφυρώσουν τα υπάρχοντα κενά στο εργατικό δυναμικό.

Η ΕΕ θέλει να έχει 20 εκατομμύρια επαγγελματίες στον τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, έως το 2030. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 9 εκατομμύρια. Για να ανατρέψει το ρεύμα, η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σχέδιο τον Απρίλιο προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα στις ψηφιακές δεξιότητες, με ένα σημείο δράσης να επικεντρώνεται στην επανεκπαίδευση των εργαζομένων κατά τις ώρες εργασίας. Πέρυσι, ένα από τα προγράμματα  καινοτομίας της ΕΕ έθεσε ως στόχο την εκπαίδευση 1 εκατομμυρίου ατόμων στους πιο προηγμένους τομείς της τεχνολογίας που σχετίζονται με την έρευνα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για την επίτευξη αυτών των ορόσημων θα πέσει στους ώμους άλλων.

Η ΕΕ υπολογίζει σε προσφορές από έναν ευρύ συνασπισμό εταιρειών, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τη στήριξη της απόκτησης δεξιοτήτων. Ένα από τα βασικά στοιχεία του ευρύτερου πακέτου δεξιοτήτων της ΕΕ είναι το Σύμφωνο για τις Δεξιότητες, το οποίο βασίζεται σε περίπου 1.500 μέλη, σε ολόκληρο το μπλοκ. Ομοίως, το σχέδιο της δημιουργίας ταλέντων τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα μόνο όταν εταιρείες όπως η Intel δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η ύπαρξη αυτών των εκπαιδευτικών επιλογών είναι όμως μόνο το πρώτο βήμα, όσον αφορά την ανανέωση των δεξιοτήτων των ανθρώπων, πολύ καιρό αφότου έχουν εγκαταλείψει την επίσημη εκπαίδευση.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν στη δέσμευση της Ευρώπης για ανανέωση δεξιοτήτων είναι λοιπόν, η προθυμία των ανθρώπων να αποκτήσουν εκ νέου εξειδίκευση. Ο Schmit αναγνώρισε αυτό το «πρόβλημα νοοτροπίας», προσθέτοντας: «Δεν επανεξειδικεύετε εύκολα τους ανθρώπους εάν υπάρχει μια εχθρική ή αρνητική νοοτροπία. Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται, «Λοιπόν, γιατί πρέπει να επανεκπαιδευτώ»;

Οι εργοδότες, στην πρώτη γραμμή της πρόκλησης της επανεκπαίδευσης, θα μπορούσαν να παρακινήσουν τους δικούς τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε συνεχή μάθηση. «Όπως έχετε επενδύσει στη νέα τεχνολογία έτσι πρέπει να επενδύσετε σε νέο ανθρώπινο κεφάλαιο», είπε ο Schmit στους εργοδότες. Η ΕΕ ζήτησε από τις χώρες μέλη της να δημιουργήσουν ατομικούς λογαριασμούς μάθησης, οι οποίοι θα παρέχουν στους ενήλικες έναν προϋπολογισμό κατάρτισης.



Ενστάλαξη κινήτρων 

Οι οργανισμοί που εστιάζονται στις δεξιότητες στις Βρυξέλλες – το κατώφλι της ίδιας της Επιτροπής – αντιμετωπίζουν την πρόκληση κινήτρων εδώ και καιρό.

Το Debateville, με έδρα τις Βρυξέλλες, προσφέρει εργαστήρια (μετά το σχολείο) σε εφήβους για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη συζήτηση και την παρουσίαση. Ενώ το Debateville κάνει συχνά παρουσιάσεις για τη δουλειά του στα σχολεία, τα συμμετέχοντα παιδιά μαθαίνουν έξω από την τάξη – ακόμη και κατά τη διάρκεια κατασκηνώσεων αυτό το καλοκαίρι σε άλλες βελγικές πόλεις, όπως η Γάνδη και η Αμβέρσα.

Ο οργανισμός αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση να παρακινήσει τους εφήβους να μάθουν εκτός των σχολικών ωρών και να τους προσελκύσει να ενταχθούν, κάτι που θα μπορούσε να ενσταλάξει τη νοοτροπία που θα ενθαρρύνει αυτούς τους μαθητές να συνεχίσουν να μαθαίνουν αφού ενηλικιωθούν και ολοκληρώσουν την επίσημη εκπαίδευση.

«Στο Βέλγιο, έχουμε εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες στη δια βίου μάθηση. Ένα μεγάλο μέρος αυτού σχετίζεται με το γεγονός ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στην επίσημη μάθηση», δήλωσε η Nora Sleiderink, υπεύθυνη έρευνας στο Debateville. «Αυτό δίνει συχνα στους ανθρώπους την αίσθηση ότι “τελείωσαν” όταν ολοκληρώσουν το πανεπιστήμιο ή την επαγγελματική τους κατάρτιση», πρόσθεσε.

«Πολλά από αυτά που κάνουμε είναι συναρπαστικά για τους έφηβους, παρακινώντας τους εσωτερικά να μάθουν. Πολύ περισσότερο από το να δουλεύουμε δεξιότητες, σε αυτή την ηλικία, (εργαζόμαστε) για τη στάση, του “να είμαστε περίεργοι”», συμπλήρωσε η Sleiderink. «Το κλειδί σε αυτό το κίνητρο είναι να προσφέρουμε μια μαθησιακή εμπειρία έξω από το σχολικό περιβάλλον και να προσελκύσουμε ένα διαφορετικό κοινό», κατέληξε.

Είναι ένα πράγμα να είναι κανείς  «σφουγγάρι πληροφοριών» όταν είναι νέος. Όμως, είναι μια διαφορετική εμπειρία – όταν βρίσκεται ίσως στα μισά της καριέρας του – να αναστατώνεται γιατί αισθάνεται «έξω από τα νερά του» όσον αφορά την εξειδίκευση. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να γίνει η επανειδίκευση λιγότερο επιβαρυντική, λένε οι ειδικοί.



Τρία βελγικά πανεπιστήμια –  στις Βρυξέλλες, τη Γάνδη και την Αμβέρσα – έχουν δημιουργήσει την Ακαδημία Nova, η οποία συνδυάζει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την προώθηση της δια βίου μάθησης. Μεταξύ των προσφερόμενων είναι σύντομα μαθήματα – γνωστά ως μικροδιαπιστευτήρια – από τα τακτικά προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων (κατά μέσο όρο περίπου 10 μονάδες) που ανοίγονται σε έναν ευρύτερο κύκλο. Είναι ένας τρόπος για να πάρει κανείς μια γεύση από έναν νέο τομέα, χωρίς να επενδύσει πολύ χρόνο σε αυτό.

«Είναι ένας άλλος τρόπος να κοιτάξει κανείς το πανεπιστήμιο ή το κολέγιο. Νωρίτερα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα αποκτήσουν πτυχίο ή μάστερ και θα έχουν πρόσβαση σε μια καλή δουλειά – στοχεύοντας σε μια ισχυρή θέση.  Με τα μικρόδιαπιστευτήρια, μπορεί κανείς να συνεχίσει να αναπτύσσει τον εαυτό του ή μπορεί να επανεκπαιδευτεί», λέει η  Kathrin Spyckerelle, υπεύθυνη έργου στην Πανεπιστημιακή Ένωση Βρυξελλών, η οποία εργάστηκε σε ορισμένες από τις προσφορές μικροδιαπιστευτηρίων.

Ένα παράδειγμα ενός τομέα για περαιτέρω εκπαίδευση είναι η διασταύρωση δικαίου και τεχνολογίας, με ένα μάθημα μικροδιαπιστευτηρίων για την προστασία δεδομένων και τις ηθικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης.

Καθώς οι άνθρωποι μαθαίνουν νέες δεξιότητες, είτε στο χώρο εργασίας είτε με δική τους πρωτοβουλία, το τελευταίο εμπόδιο να ξεπεραστεί είναι η καταγραφή αυτών των δεξιοτήτων ώστε να πειστούν οι εργοδότες ότι τις έχει κανείς αποκτήσει. Η Ολλανδία επεξεργάζεται ένα «διαβατήριο δεξιοτήτων», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Εργασίας Karien van Gennip. «Το πρώτο βήμα είναι να μιλάμε μια κοινή γλώσσα», είπε – προσθέτοντας ότι «δεν αναφέρονται όλες οι δεξιότητες με τον ίδιο τρόπο σε όλη τη χώρα».

Η ανάγκη για πρόσθετες δεξιότητες δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο: Ο ίδιος ο επικεφαλής θέσεων εργασίας της ΕΕ Schmit παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τομείς όπου ο ίδιος χρειαζόταν επιπλέον εκπαίδευση, αποκαλώντας τις ψηφιακές του δεξιότητες «στο κατώτερο όριο».

Πηγή: POLITICO

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.