Κύριοι της κυβέρνησης παρανομήσατε.. για τις ψηφιακές ταυτότητες



Κύριοι της κυβέρνησης παρανομήσατε.. για τις ψηφιακές ταυτότητες

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τις ψηφιακές ταυτότητες αφήνουν έκθετους τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και τον Πρωθυπουργό

Η επίσημη παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτης Γιάννης Οικονόμου σχετικά  με την έκδοση των ψηφιακών ταυτοτήτων θόλωσε ακόμη περισσότερο το τοπίο αντί να τα ξεκαθαρίσει. Εξηγούμεθα.

Η «Ζούγκλα» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα – έρευνα της 30ης Αυγούστου αποκάλυψε όλο το σκανδαλώδες παρασκήνιο σχετικά με έκδοση νέων διαβατηρίων και στη συνέχεια νέων ταυτοτήτων ψηφιακής τεχνολογίας από το 2019 έως σήμερα. Δύο άκυροι διαγωνισμοί, μία προσωρινή άδεια με απευθείας ανάθεση σε μία εταιρεία η οποία μονοπωλιακά είχε αναλάβει την έκδοση αυτών των εγγράφων και ένας επιχειρηματίας της εμπιστοσύνης του αμερικανικού παράγοντα ο οποίος αγκυροβόλησε στο ασφαλές επίνειο του ελληνικού δημοσίου. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό της τάξης των 600-700 εκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε για μία εκταμίευση η οποία ήδη έχει πραγματοποιηθεί της τάξης των 70 εκατ. ευρώ τα οποία κατέληξαν στην εταιρεία που εκπροσωπεί ο Ηλίας Σαμαρά, ο «αγκυροβολημένος επιχειρηματίας». Μιλάμε τελικά για μία υπόθεση όπου κατά παράβαση όλων των διατάξεων δεν έχει πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός ενώ αντιθέτως κατά παράβαση του νόμου έχει ανατεθεί προσωρινά και με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης η έκδοση των ταυτοτήτων και διαβατηρίων στο πλαίσιο ενός έργου εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου παρεμβαίνοντας αμέσως μετά το δημοσίευμα της «Ζούγκλας» ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης 31 Αυγούστου πώς η παράδοση των ταυτοτήτων αρχίζει την 25η Σεπτεμβρίου, σε λίγες εβδομάδες δηλαδή. Αφού δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός τότε η έκδοση αυτή θα πραγματοποιηθεί με τον μέχρι σήμερα «προσωρινό» προμηθευτεί ο οποίος με απευθείας ανάθεση είχε υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο μέχρι το 2026.

Πρόκειται δηλαδή για συνειδητή διατήρηση των συνθηκών παρανομίας.

Η «Ζούγκλα» ήρθε σε επαφή με δύο εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν και στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο διαγωνισμό οι οποίοι κηρύχθηκαν άκυροι.  Μιλήσαμε με τους επικεφαλείς και των δύο εταιρειών οι οποίοι για ευνόητους λόγους ζήτησαν να διατηρηθεί αυστηρά η ανωνυμία των ιδίων αλλά και των εταιρειών.  Κατά την πρώτη συνομιλία επιβεβαιώθηκε πώς ο μέχρι πρότινος αρμόδιος Υπουργός Νότης Μηταράκης είχε ενημερώσει λίγο πριν αποπεμφθεί πώς θα προκηρυσσόταν νέος διαγωνισμός. Κατά την δεύτερη συνομιλία επιβεβαιώθηκε πώς η ακύρωση του δεύτερου διαγωνισμού έγινε για εντελώς άγνωστους λόγους καθώς και ότι όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς πληροφορήθηκαν τις προθέσεις της κυβέρνησης για την έκδοση ταυτοτήτων από τα ΜΜΕ και όχι από κάποιο αρμόδιο κρατικό φορέα. Επισημαίνεται πώς οι συνομιλητές της «Ζούγκλας» ανέφεραν ξεκάθαρα πώς συνιστά παρανομία η μη προκήρυξη διαγωνισμού για ένα έργο αυτής της τάξης και ύψους που ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Τι μας αποκάλυψαν οι εταιρείες και τι δεν μας λέει η κυβέρνηση

«Έχουμε πολλές απορίες» τονίζει ο εκπρόσωπος της πρώτης εταιρείας και διευκρινίζει πώς ακριβώς έχουν τα γεγονότα σχετικά με τους δύο διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν. «Ο πρώτος διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις αρχές του 2019 και ακυρώθηκε όταν εξελέγη στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Επαναπροκηρύχθηκε το έργο τον Ιανουάριο του 2020 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Έγινε ο διαγωνισμός, υποβλήθηκαν οι προσφορές των ενώσεων, έγινε η αξιολόγηση, κρίθηκαν όλα αυτά, φτάσαμε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (ΣτΕ), όπου υποβλήθηκαν πρόσφυγες από τις εταιρείες, το οποίο απέρριψε όλες τις προσφυγές και αναμέναμε ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει στην υλοποίηση, δηλαδή στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και αντ’ αυτού τον Σεπτέμβριο του 2022, στην επέτειο της λήξεως του χρονικού διαστήματος ματαιώθηκε.

 Αυτά είναι τα γεγονότα.

 Υποτίθεται ότι η δικαιολογία για την ματαίωση του διαγωνισμού ήταν η αλλαγή στην διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων.

 Αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα ως πρόσχημα για την ματαίωση. Το οποίο δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω. Έκτοτε δεν είχαμε καμία άλλου είδους ενημέρωση. Όπως εσείς, έτσι και εμείς πληροφορηθήκαμε την έκδοση των ταυτοτήτων με την μορφή που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνομιλία με τον εκπρόσωπο της δεύτερης εταιρείας. Εξιστορώντας τα γεγονότα μας είπε τα εξής:  «Συμμετείχαμε στον δεύτερο διαγωνισμό, ο πρώτος διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε. Αλλά απέβη αγώνος. Ματαιώθηκε – Ακυρώθηκε».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός ο εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε πώς «Για ένα τέτοιο πρότζεκτ που ήταν κοντά στο μισό δις, εννοείται θα έπρεπε να γίνει ο διαγωνισμός ξανά. Πληροφορίες δεν έχουμε. Μάθαμε από τα μέσα ότι προγραμματίζεται να ξεκινήσει η έκδοση νέων ταυτοτήτων. Τώρα πώς παρότι ο διαγωνισμός που έγινε ματαιώθηκε δεν το γνωρίζουμε».

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Το μόνο που ξέρουμε επισήμως είναι ότι ο διαγωνισμός ματαιώθηκε.

 Τώρα πώς ξεκινά η παράδοση χωρίς διαγωνισμό, είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει κάποιος άλλος όχι εμείς. Δηλαδή εμείς έχουμε ενημερωθεί από τον τύπο περισσότερο. Όποια έκδοση ξεκινήσει, ξεκινά χωρίς διαγωνισμό προφανώς με τον υφιστάμενο προμηθευτή», υποστηρίζει χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Επίλογος

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου αιφνιδίασε με την απροσδόκητη έμμεση επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «Ζούγκλας». Διότι ούτε διέψευσε το δημοσίευμα ούτε και παρέκκλινε της πεπατημένης αφού υιοθέτησε πλήρως την τακτική των προκατόχων του Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο κ. Οικονόμου με την ανακοίνωση του επιβεβαίωσε και όσα αποκαλύπτουν οι επαγγελματίες του χώρου ψηφιακής διακυβέρνησης οι οποίοι περιέγραψαν στη «Ζούγκλα» με ακρίβεια το τι ακριβώς έγινε (κυρίως το τι  δεν έγινε)  στην υπόθεση των ψηφιακών ταυτοτήτων. Ο κ. Οικονόμου αναιρώντας όσα είχε αναφέρει ο προκάτοχος του στις εμπλεκόμενες εταιρείες, ούτε προκηρύσσει διαγωνισμό ούτε και εξηγεί πως  και ποιος θα υλοποιήσει το project , με ποια νομική κάλυψη και με ποια αμοιβή. Όλα στα σκότος και την θολούρα. Γιατί λοιπόν να πιστέψουμε και το περιεχόμενο των υπολοίπων δηλώσεων του περί του ακριβούς περιεχομένου των πληροφοριών που θα αποθηκευτούν στην νέα ψηφιακή ταυτότητα; Σε περίεργα μονοπάτια με επικίνδυνες διαδρομές επέλεξε να εμπλακεί ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και μάλιστα πριν αλέκτωρα φωνήσαι.

www.zougla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.