Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα απελαύνουν πρεσβευτές δυτικών χωρών


 

 
Προθεσμία 48 ωρών έδωσαν οι στασιαστές   του Νίγηρα την Παρασκευή (25/8) στους πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Επικαλούμενοι την άρνησή τους να συμμορφωθούν με την «πρόσκληση» που τους απευθύνθηκε για να προσέλθουν σε «συνέντευξη» και «ενέργειες» των κυβερνήσεών τους «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα», οι πραξικοπηματίες ζήτησαν από τους πρεσβευτές των τριών χωρών – τον Σιλβέν Ιτέ (Γαλλία), τον Όλιβερ Σνάκενμπεργκ (Γερμανία) και τη Κάθλιν Φιτζγκίμπονς (ΗΠΑ) να εγκαταλείψουν την χώρα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ήδη τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Την Πέμπτη, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Οι δύο χώρες κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικούς, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022. Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέι, έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή CEDEAO) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.