Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες – Το νοτιοδυτικό μέτωπο ανησυχεί την Πυροσβεστική-Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης: Οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς ιστορική εκκλησία


 

 
Το νοτιοδυτικό μέτωπο, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης, είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Πυροσβεστική στη μεγάλη φωτιά που καίει από τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Αυγούστου στην Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Μελία, ενώ πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ με εντολή των Αρχών έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα του Σαββάτου οικισμοί σε Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Πεύκα, Αετοχώρι και Άνθεια. Οι φλόγες έφτασαν σε οικισμούς καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν καεί πέντε σπίτια και μια εκκλησία στα προαναφερόμενα χωριά.
Συγκινημένοι οι κάτοικοι του χωριού που είδαν το πρωί της Κυριακής την εκκλησία κατεστραμμένη δεν μπορούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής.

Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, καλώντας τους να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας μένοντας σε κλειστούς χώρους κλείνοντας πόρτες και παράθυρα.

    ⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

    📍#Αλεξανδρούπολη

    🔥 Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας.

    ❗️Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους

    ❗️Κλείστε πόρτες & παράθυρα

    Οδηγίες αυτοπροστασίας ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

    — 112 Greece (@112Greece) August 19, 2023

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής συνολικά επιχειρούν 176 #πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

    Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην #πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Μελία Αλεξανδρούπολης και συνολικά επιχειρούν 176 #πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 για το…

    — Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 20, 2023

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια με μηχανήματα του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από πολίτες, προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.
«Δεν είναι μια συνηθισμένη πυρκαγιά»

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο OPEN, ανέφερε ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού, ωστόσο η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι αρκετά δύσκολη καθώς οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

«Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθω κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά», είπε ο κ. Αρτοποιός.
Στο νοσοκομείο ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπύρος Κούτρας, λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κούτρας βρισκόταν από το πρωί στα μέτωπα της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται από αναπνευστικά προβλήματα λόγω και των αναθυμιάσεων.

Η κατάσταση της υγείας του πάντως δεν εμπνέει ανησυχία και αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.