Υπό έλεγχο η φωτιά στο Αλιβέρι


Υπό έλεγχο η φωτιά στο Αλιβέρι

Λίγο μετά τις 8 το πρωί, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο με την συνδρομή των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, βοηθούντος και του καιρού καθώς επικρατεί άπνοια. 

Η φωτιά επεκτάθηκε στην περιοχή νότια- νοτιοανατολικά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον δήμο Αλιβερίου- Κύμης, χωρίς όμως να απειληθεί το εργοστάσιο, σύμφωνα με την πυροσβεστική, καθώς οι φλόγες κινούνται σε αρκετή απόσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση, στον ορεινό όγκο. Όλη τη νύχτα έπνεαν άνεμοι βορειοδυτικοί, περίπου 3 μποφόρ.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση με πουρνάρια και ξερά χόρτα και είναι μακριά από τον οικισμό Μηλάκι και το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που δεν διατρέχουν κίνδυνο. Από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καταβλήθηκαν προσπάθειες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σηκώθηκαν τέσσερα αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα ενισχυθούν και οι επίγειες δυνάμεις. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε στην ενημέρωση τοτυ πως συνελήφθη για τη φωτιά στα πλαίσια του αυτοφώρου, ένας 75χρονος μελισσοκόμος, ο οποίος εντοπίστηκε να «καπνίζει» μελίσσια στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε η φωτιά. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρει:

«Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στη θέση Λαθούρα, της Τ.Κ. Καλεντζίου του δήμου Κύμης-Αλιβερίου Ευβοίας. Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».

Χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις φλόγες οι πυροσβέστες όλο το βράδυ προσπάθησαν να βρουν τρόπους για να ανακόψουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς. Το παρήγορο ήταν ότι δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και ότι η βλάστηση στο συγκεκριμένο βουνό είναι περιορισμένη. Η μάχη που έδωσαν πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα, ομάδες εθελοντών και υδροφόρες των ΟΤΑ ήταν ολονύχτια, ώστε να μην κινδυνεύσει ο οικισμός στο Μηλάκι, που ούτως ή άλλως απέχει αρκετά από το μέτωπο. 

Ο αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέροντας σχετικά:  «Ελπίζουμε η φωτιά όταν θα φτάσει στο νταμάρι να περιοριστεί ενώ παράλληλα το άλλο μέτωπο προσπαθούμε να το πιάσουμε σε ένα σημείο πριν φτάσει στον Προφήτη Ηλία. Αν περάσει από εκεί τα πάντα γίνονται δύσκολα». Ο αντιδήμαρχος συμπλήρωσε πως «ήδη κινούνται μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα προς τον Προφήτη Ηλία για να δημιουργήσουν μια προστατευτική ζώνη πριν φτάσει εκεί η φωτιά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίς το απόγευμα και πριν πέσει το σκοτάδι επιχείρησε και ένα αεροσκάφος ωστόσο όμως το σκοτάδι δεν του επέτρεψε να συνεχίζει τις ρίψεις νερού.

Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος, «οι καπνοί έχουν σκεπάσει ένα μεγάλο μέρος από την Εύβοια. Το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι ορατό από πάρα πολλά χιλιόμετρα. Η φωτιά ανεβαίνει, κατεβαίνει βουνά και συνεχίζει να καίει χωρίς προς το παρόν να απειλεί κατοικημένες περιοχές και τα εργοστάσια της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής».

Αυξήθηκε η επίγεια δύναμη των πυροσβεστών

Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται πάνω από 102 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα ενώ υπάρχουν μηχανήματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας μαζί με υδροφόρες, οι οποίοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τις φλόγες και να σβήσουν τη φωτιά. Η Πυροσβεστική δύναμη αυξήθηκε με την ανατολή του ηλίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την γρήγορη κατασβεση της πυρκαγιάς, βοηθούντος και του καιρού, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει πνέοντας μόλις στα δύο μποφόρ.
zougla.gr
 



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.