Χρυσός: Επιστροφή στα εθνικά θησαυροφυλάκια – Πού προτιμούν να επενδύουν τα επενδυτικά ταμεία


 




Όλο και περισσότερες χώρες επαναπατρίζουν αποθέματα χρυσού μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα της Invesco σε κεντρικές τράπεζες και κρατικά επενδυτικά ταμεία που δημοσίευσε το Reuters.

Το σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές πέρυσι προκάλεσε εκτεταμένες απώλειες σε κρατικούς διαχειριστές χρήματος, οι οποίοι επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους, εκτιμώντας ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις ήρθαν για να μείνουν.


Πάνω από το 85% των 85 κρατικών επενδυτικών ταμείων και των 57 κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην ετήσια μελέτη Invesco Global Sovereign Asset Management εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα είναι πλέον υψηλότερος την επόμενη δεκαετία σε σχέση με την προηγούμενη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο χρυσός και τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, αλλά το περσινό πάγωμα –σχεδόν- των μισών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο των κυρώσεων, δεν άφησε ανεπηρέαστη την εικόνα.

Η έρευνα κατέδειξε ότι ένα «σημαντικό ποσοστό» των κεντρικών τραπεζών ήταν ανήσυχο. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων είπε ότι ο χρυσός έγινε πιο ελκυστικός, ενώ το 68% διατηρούσε αποθέματα στη χώρα, έναντι 50% το 2020.

Μια κεντρική τράπεζα –που δεν διευκρινίζεται- δήλωσε: «Τον είχαμε (τον χρυσό) στο Λονδίνο… αλλά τώρα τον μεταφέραμε πίσω στη δική μας χώρα για να τον κρατήσουμε ως ασφαλές καταφύγιο και να τον διατηρήσουμε ασφαλή».

Ο Ροντ Ρίνγκροου, της Invesco, ο οποίος επέβλεψε την έκθεση, είπε ότι αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη άποψη.

«Αν είναι ο χρυσός μου, τότε τον θέλω στη χώρα μου» (ήταν) η επαναλαμβανόμενη δήλωση που ακούμε τον τελευταίο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.


Διαφοροποιήσεις

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, ενθαρρύνουν επίσης ορισμένες κεντρικές τράπεζες να διαφοροποιηθούν μακριά από το δολάριο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ένα 7% περισσότερο από πριν πιστεύει ότι το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ είναι επίσης αρνητικό για το δολάριο, αν και οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην βλέπουν εναλλακτική σε αυτό ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Εκείνοι που βλέπουν το γιουάν της Κίνας ως πιθανό υποψήφιο απέναντι στο δολάριο μειώθηκαν στο 18%, από 29% πέρυσι.

Σχεδόν το 80% των 142 ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο την επόμενη δεκαετία, ενώ το 83% ανέφερε τον πληθωρισμό ως κυρίαρχη ανησυχία τους επόμενους 12 μήνες.

Οι υποδομές θεωρούνται πλέον ως η πιο ελκυστική κατηγορία για επένδυση περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα εκείνα τα έργα που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Ο προβληματισμός για την ασταθή ανάπτυξη στην Κίνα καθιστά την Ινδία μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η τάση οι εταιρείες να χτίζουν εργοστάσια πιο κοντά στο σημείο όπου πωλούν τα προϊόντα τους, ενισχύει χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Βραζιλία.

Εκτός από την Κίνα, και η Βρετανία και η Ιταλία θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές, ενώ η αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την εξ αποστάσεως εργασία και τις ηλεκτρονικές αγορές που ενσωματώθηκαν στην οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάνουν την ιδιοκτησία το λιγότερο ελκυστικό ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο.

Πηγή: Reuters

Ο Ρίνγκροου ανέφερε ότι τα ταμεία διαχείρισης κεφαλαίων που είχαν καλύτερες επιδόσεις πέρυσι ήταν εκείνα που εντόπισαν  τους κινδύνους που ενέχουν οι διογκωμένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων και είναι πρόθυμα να κάνουν σημαντικές αλλαγές χαρτοφυλακίου. Το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον.

«Τα ταμεία και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό», είπε, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη αλλαγή.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.