Αγώνας δρόμου για χιλιάδες ασθενείς η εύρεση φαρμάκου


 


 

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που εξακολουθούν να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο τα φάρμακα που χρειάζονται, αλλά και οι φαρμακοποιοί, που δεν ξέρουν πού να τα πρωτοδώσουν. Το κύμα των ελλείψεων όχι μόνο παραμένει, αλλά και γιγαντώνεται, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται έλλειψη ακόμα και σε γενόσημα, καθώς η παρατεταμένη και κλιμακούμενη έλλειψη των πρωτότυπων φαρμάκων επιχειρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις να καλυφθεί από τέτοια σκευάσματα, τα οποία επίσης δεν επαρκούν. Μάλιστα οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, π.χ. γνωστό αντιπυρετικό χάπι από 0,90 ευρώ η συσκευασία πωλείται πλέον 2 ευρώ, φάρμακο για τον διαβήτη πλέον έχει την τριπλάσια τιμή, σε αντιβιοτικά η τιμή της πρώτης ύλης έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. Έτσι «εξορθολογίζεται» η αγορά του Φαρμάκου ώστε να γίνει «ελκυστική», όπως πρότειναν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, όπως το σάκχαρο, η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και η καρδιοπάθεια, αλλά και αντικαρκινικά σκευάσματα, βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Παράλληλα, παραμένουν ελλείψεις σε αντιβιοτικά, κυρίως παιδικά, και αντισταμινικά φάρμακα.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη ζητήθηκαν 400 τεμάχια συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά τα φαρμακεία παρέλαβαν μόλις 72 και, όπως καταγγέλλουν, παρά τις διαβεβαιώσεις δεν αναμένονται άλλα πέραν της αρχικής παραλαβής.

Παρά την έκτακτη εισαγωγή φαρμάκων, π.χ. με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, τα οποία αφορούν διαβητικούς – από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) – οι ανάγκες χιλιάδων ασθενών δεν καλύπτονται, ενώ δεν επαρκούν ούτε και για το γενόσημο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία.

Το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν προετοιμάζει η διαπίστωση του ΕΜΑ (Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων): «Οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε δελτίο φαρμάκων και καθυστέρηση σε κρίσιμες θεραπείες, με σημαντικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο φαρμακευτικών σφαλμάτων».

Ήδη καταγγέλλεται ότι ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν τη μισή θεραπευτική αγωγή, καθώς ακόμα κι αν το φάρμακο είναι διαθέσιμο δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη συμμετοχή, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 50% και 60% της τιμής.

Στα παραπάνω αποτυπώνονται για πολλοστή φορά οι κίνδυνοι που προκαλούνται στη ζωή και την υγεία των λαών από την εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου.

Πηγή: 902.gr imerodromos.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.