Υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς και κάποιοι να συζητάνε μόνο για χρήματα στις χώρες υποδοχής — Ανοιχτή επιστολή σε γυναίκες ψηφοφόρους


 


 

«Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλη της ΕΕ, να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του στο Euractiv.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημειώνει ότι «αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς άντρες, γυναίκες και παιδιά στο βάθος της Μεσογείου και κάποιοι στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στη Βουδαπέστη ή στο Βερολίνο να θεωρούν το διεθνές δίκαιο “πολυτέλεια” ή “ξεπερασμένο” και να μας λένε ότι το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε είναι πόσα ευρώ θα δοθούν στις χώρες υποδοχής για να φιλοξενήσουν εκεί πρόσφυγες».

Τονίζει ότι «η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων, επανεγκαταστάσης προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο. Με εγγύηση σημαντικού αριθμού ετήσιων θέσεων φιλοξενίας (pledges) στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «όσο ενισχύουμε τις νόμιμες, ασφαλείς οδούς και όσο αναβαθμίζουμε τον ρόλο της ΕΕ και τη συνεργασία μας στο μεταναστευτικό με τις χώρες εκτός ΕΕ της Μεσογείου, τόσο θα αποδυναμώνονται τα δίκτυα διακινητών και οι παράνομες και επικίνδυνες οδοί που δημιουργούν».

Ανοιχτή επιστολή σε γυναίκες ψηφοφόρους

Αγαπητές φίλες,

Οι γυναίκες ψηφοφόροι είμαστε η πλειονότητα του εκλογικού σώματος και είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε με την ψήφο μας την 25η Ιουνίου το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για το μέλλον του τόπου μας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μας καλεί να τον ψηφίσουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει τόσο ψηλά στην πολιτική του ατζέντα την ισότητα των φύλων και των ίσων ευκαιριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αποδείξει πως αντιμετωπίζει την ισότητα των φύλων ως οικουμενική αρχή, γι’ αυτό και στο τελευταίο συνέδριό του ψήφισε και εφάρμοσε την καθιέρωση του 50/50 σε όλα τα όργανα του κόμματος. Είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που έκανε πράξη το μεγάλο αίτημα των γυναικών για ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων, γεγονός που τον φέρνει στην πρωτοπορία των πολιτικών ευρωπαϊκών σχηματισμών.

Στην Ελλάδα, η πολύπλευρη επίθεση της κρίσης και των μνημονίων, σε συνδυασμό με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που πρυτάνευσαν τα τελευταία χρόνια, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξης των γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Φόρτωσε στις πλάτες μας την απουσία υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, με την απλήρωτη παροχή ευρέος φάσματος υπηρεσιών φροντίδας, που μας αποστερεί επιπλέον από προσωπικό χρόνο και δυνατότητα ενασχόλησης με τα κοινά και την πολιτική. Ταυτόχρονα συσκοτίζει τις πολλαπλές μορφές βίας που υφιστάμεθα και που έχει αυξήσει και ο νόμος για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια –ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας– που συχνά οδηγούν σε γυναικοκτονίες. Και φυσικά οι πολλαπλές εξαρτήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε συμπιέζουν ασφυκτικά τις επιλογές ζωής μας και θέτουν σημαντικά εμπόδια στην πορεία χειραφέτησής μας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελούν άμεσες προτεραιότητες η αντιμετώπιση των διακρίσεων που συνδέονται με τα φύλα στους τομείς της αγοράς εργασίας, η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η τροποποίηση του νόμου 4800/2021 της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, η άμεση συμπερίληψη του φαινομένου της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, η ενθάρρυνση της μητρότητας ως επιλογής, η διασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων, οικονομικών, ιατρικών και κοινωνικών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχώρησε στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης 4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (χρόνιο αίτημα των γυναικείων οργανώσεων), ψήφισε τον Νόμο 4604/2019 για την προώθηση της Ουσιαστικής Ισότητας των Φύλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει και σέβεται τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν το 2011 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF).

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεσμεύεται να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας και των σχέσεων φύλου στο εσωτερικό της κοινωνικής αναπαραγωγής, των στερεοτύπων και προκαταλήψεων κ.λπ., και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διαμόρφωσης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Είναι απόλυτα καθαρό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πως οι πολιτικές και τα μέτρα στήριξης και προώθησης της Ισότητας των Φύλων και της Ισης Μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών απαιτούν γνώση και κατανόηση της έμφυλης κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, προσεκτικό σχεδιασμό, με θέσπιση στόχων και προτεραιοτήτων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται.

Αγαπητές φίλες, η ανησυχία μας για την επόμενη μέρα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτέλεσε την αφορμή γι’ αυτή μας την επιστολή απεύθυνσης προς εσάς.

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.