Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά έφτασε στη Νορβηγία και κατευθύνεται προς τη νότια ΕυρώπηΟ καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά έφτασε στη Νορβηγία και κατευθύνεται προς τη νότια Ευρώπη

Ο καπνός από τις καναδικές πυρκαγιές έφτασε πάνω από τη Νορβηγία και αναμένεται να κινηθεί προς τη νότια Ευρώπη, δήλωσαν Νορβηγοί αξιωματούχοι την Παρασκευή (9/6). Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο κλιματικών προβλέψεων, οι επιστήμονες της ατμόσφαιρας και του κλίματος του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας (NILU) της Νορβηγίας, προέβλεψαν πώς ο καπνός θα φτάσει πάνω από τη σκανδιναβική χώρα πριν κινηθεί νοτιότερα. Ωστόσο οι ειδικοί δήλωσαν πως δεν αναμένονται επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων εκεί.

«Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τη Νορβηγία. Θα φτάσει και σε άλλα μέρη της Ευρώπης τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το ινστιτούτο σε ανάρτησή του στο Twitter.


Ο καπνός μετακινήθηκε πάνω από τη Γροιλανδία και την Ισλανδία από την 1η Ιουνίου και οι παρατηρήσεις στη νότια Νορβηγία έχουν καταγράψει αυξανόμενες συγκεντρώσεις σωματιδίων, ανέφερε το ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα.

«Μπορεί να δούμε κάποια ομίχλη ή να μυρίσουμε καπνό», δήλωσε ο Νικόλαος Ευαγγελίου, ανώτερος ερευνητής του NILU. «Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι ο αριθμός των σωματιδίων στον αέρα εδώ στη Νορβηγία θα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Όταν ο καπνός φτάνει στην Ευρώπη, ο αριθμός των σωματιδίων είναι πολύ μικρότερος», σημείωσε.

Ο Kjetil Tørseth, διευθυντής ερευνών στο NILU, δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές και μεγαλύτερες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που έχει συμβάλλει στην αύξηση των θερμοκρασιών.

«Πιστεύω πως αυτού του είδους τα επεισόδια θα είναι πιο συχνά στο μέλλον. Και φυσικά έχουν αντίκτυπο στο κλίμα», δήλωσε στο Associated Press. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε τις επιπτώσεις στην Αρκτική, όπου η εναπόθεση αιθάλης στο χιόνι και τον πάγο μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία».

Ο Καναδάς και η ανατολική ακτή των ΗΠΑ έχουν καταγράψει επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης από τις πυρκαγιές, κυρίως στην ανατολική επαρχία του Κεμπέκ. Την Τετάρτη (7/6) οι ΗΠΑ βίωσαν τη χειρότερη τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών στην πρόσφατη καταγεγραμμένη ιστορία τους.

Ο Καναδάς έχει ζητήσει βοήθεια για την καταπολέμηση περισσότερων από 400 πυρκαγιών που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ertnews, Guardian

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.