Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ""ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ"" ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ VOUCHER!

 

Στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες περιλαμβάνεται, έντεχνα τοποθετημένη ανάμεσα σε σειρά δεσμεύσεων, μια «αθώα» φράση: «Ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών».

Πρόκειται για μια πολιτική εμπνευσμένη από τον πατέρα της νεοφιλελεύθερης θεωρίας Milton Friedman η οποία υιοθετήθηκε από την Θάτσερ. «Στις χώρες που εφαρμόστηκε αυτό το πρόγραμμα, διαλύθηκε οριστικά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με οδυνηρές συνέπειες για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών», λέει στο tvxs o πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), Γιώργος Χριστόπουλος.

«Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση αντιμετωπίζει ίσως το μεγαλύτερο υπαρξιακό κίνδυνο από το 1964, όταν καθιερώθηκε για πρώτη φορά η δημόσια δωρεάν Παιδεία με τη μεταρρύθμιση Παπανδρέου-Παπανούτσου»

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί εξηγεί στο τι σημαίνει αυτό στην πράξη για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών αλλά και γονέων.

Τι σημαίνει «Ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών» στην πράξη;

«Σημαίνει ενώ σήμερα, το παιδί εγγράφεται στο δημόσιο σχολείο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας ή εργασίας του γονέα, με τα νέα σχέδια της ΝΔ, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν το δημόσιο σχολείο της αρεσκείας τους. Στις χώρες που εφαρμόστηκε αυτό, η κυβέρνηση έδινε voucher στους γονείς, οι οποίοι με τη σειρά τους, χρηματοδοτούσαν το σχολείο που επιθυμούσαν.

Έτσι δημιουργήθηκαν σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων. Όσα σχολεία δεν θεωρούσαν καλά οι γονείς, έκλειναν, ενώ στα “καλά” σχολεία που δεν χωρούσαν όλοι, ή έμπαιναν εξετάσεις ή προτεραιότητα απέκτησαν οι γονείς – χορηγοί (το είδαμε στις ΗΠΑ), που κάνουν δωρεές στη βιβλιοθήκη του σχολείου πχ για να έχει πρόσβαση το παιδί στο σχολείο.  Όταν τα σχολεία θα επιλέγονται από τους γονείς δημιουργούνται αμέσως πελατειακές σχέσεις στις οποίες οι εύποροι γονείς έχουν προβάδισμα» λέει ο Γ. Χριστόπουλος και συμπληρώνει πως:

«Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουν σχολεία σε υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές, σχολεία που έχουν πολλά μεταναστάκια, σχολεία που χρειάζονται ενδυνάμωση όχι λουκέτο. Η ΝΔ θέλει να παραδόσει ό,τι θεωρείται “φιλέτο” στον χώρο της Παιδείας στην αγορά άμεσα ή έμμεσα σε φορείς όπως η εκκλησία ιδρύματα τοπική οι ΜΚΟ κα.

Επειδή το δημόσιο θα φυτοζωεί, κάποιες μονάδες θα τις αναλάβουν ιδιώτες και funds, όπως έγινε στη Σουηδία όπου διάφορες επιχειρηματικές αλυσίδες, πήραν δημόσια σχολεία. Άρα δεν θα υπάρχει δημόσια εκπαίδευση!».

Τη στιγμή που η ΝΔ κοιτάει προς ένα σύστημα που αφανίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, ο  κ. Χριστόπουλος δίνει ένα παράδειγμα ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα δείχνοντας προς τη Φινλανδία.

«Τα επιτυμένα εκπαιδευτικά συστήματα, εφαρμόζουν ισότιμη εκπαιδευτική πολιτική όπως συμβαίνει στη Φινλανδία. Εκεί και το τελευταίο σχολείο στη Λαπωνία, παρέχει την ίδιας ποιότητας εκπαίδευση με το σχολείο της πρωτεύουσας. Εδώ, αν εφαρμοστεί αυτό το καταστροφικό σύστημα,  θα έχουμε πολλών ταχυτήτων σχολεία, γιατί ούτε η οικονομία μας αντέχει τέτοιες παρεμβασεις εκτός των άλλων».

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ προσθέτει κι άλλες συνέπειες που θα έχει στο κοινωνικό σύνολο αυτό το μέτρο.

«Τίθενται ερωτήματα για το πως θα εφαρμόζεται η εκπαίδευση. Η παρέμβαση η γονεϊκή είναι ήδη μεγάλη και το διαπιστώνουμε σε δημόσια αλλά κυρίως σε ιδιωτικά σχολεία όπου  ζητάνε πλέον τυποποίηση. Ήδη λένε: δεν θέλουμε να κάνει Αστρονομία  ή Κοινωνιολογία  το παιδί, μόνο Μαθηματικά και Αρχαία για παράδειγμα. Πολλά ιδιωτικά στο λύκειο, ήδη εγκαταλείπουν μαθήματα γενικής παιδείας. Θα έχουμε έτσι, παιδιά ακρωτηριασμένα, παιδιά παπαγάλους, πράγμα που θα έχει βαθιές προεκτάσεις στην κοινωνία. Συν το γεγονός, ότι η εξαθλίωση των σχολείων 3ης κατηγορίας και η ταξική αντιμετώπιση της εκπαίδευσης, μόνο την επέλαση της Ακροδεξιάς θα φέρει. Εργάστηκα στη Μεγάλη Βρετανία και γνωρίζω πόσο σχετίζεται με τη νοοτροπία του Brexit η ζημιά που προήλθε από τη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ομοίως οι πολιτικές αυτές στις ΗΠΑ ευνόησαν τον Τραμπισμό»

Έμπνευση του Φρίντμαν που υλοποίησε η Θάτσερ

Η ΟΙΕΛΕ προσθέτει σχετικά με το θέμα στην ανακοίνωσή της αποσπάσματα από σχετική βιβλιογραφία.

Η Margaret Thatcher που εφάρμοσε την ιδέα των κουπονιών (vouchers) στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφει αυτή την πολιτική στα πολιτικά της απομνημονεύματα:

«Εισαγάγαμε την ελεύθερη γονεϊκή επιλογή, η οποία επέτρεψε στα δημοφιλή σχολεία να αναπτυχθούν. Η πολιτική αυτή διεύρυνε τις επιλογές των γονιών και εμπόδισε τις τοπικές αρχές να θέτουν όρια στην ανάπτυξη των καλών σχολείων προκειμένου να κρατήσουν αποτυχημένα σχολεία ανοικτά. Ουσιώδες στοιχείο της μεταρρύθμισής μας ήταν η χρηματοδότηση του σχολείου ανά μαθητή, δηλαδή τα χρήματα που διέθετε το κράτος σε κάθε μαθητή μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όποιο σχολείο και αν επέλεγε να παρακολουθήσει. Με αυτό τον τρόπο, οι γονείς επέλεγαν το ποιο σχολείο είναι καλό. Το καλό σχολείο κέρδιζε μαθητές. Το κακό σχολείο θα έπρεπε ή να βελτιωθεί ή να κλείσει. Έτσι, προχωρήσαμε σε μια δημόσια μορφή εκπαιδευτικού κουπονιού» (Thatcher 1993).

Παρά τη ρητορική, όμως, περί διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης και κατοχύρωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το σύστημα των vouchers συγκεντρώνει την κριτική και τους προβληματισμούς πλήθους θεωρητικών του πεδίου, κυρίως στις χώρες που εφαρμόστηκαν το voucher και η ελεύθερη γονεϊκή επιλογή. Οι βασικές επικρίσεις επικεντρώνονται πρωτίστως στην ασυμβατότητα της λειτουργίας και λογικής των αγορών με συγκεκριμένα δημόσια αγαθά, όπως η εκπαίδευση (Colin, 2005). Δευτερευόντως, το σύστημα των vouchers δεν διαμορφώνει μια «ελεύθερη αγορά», αντιθέτως διαιωνίζει την εξάρτηση των «ωφελουμένων από νέες μορφές δημόσιας χρηματοδότησης» (Colin, 2005).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Φωτόπουλος και Θεριανός σε μια συνοπτική βιβλιογραφική επισκόπηση των πολιτικών αυτών, μπορεί θεωρητικά η «ανοικτή εγγραφή» να προτάσσει το δικαίωμα της ελευθερίας των γονιών να επιλέγουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ελεύθερα και ανεμπόδιστα, όμως στη μεγάλη πλειονότητα των  περιπτώσεων αποδείχθηκε πως δεν είναι οι γονείς τελικά που διαλέγουν σχολεία αλλά τα σχολεία που διαλέγουν μαθητές και γονείς επιζητώντας ουσιαστικά το κουπόνι τους προκειμένου έτσι να διασφαλίζουν την χρηματοδότηση άρα και την επιβίωσή τους. Είναι σαφές πως με το πρόσχημα του ανταγωνισμού, της ποιότητας και της παροχής ακόμα καλύτερης εκπαίδευσης, η αύξηση των διδάκτρων (στα ιδιωτικά σχολεία) αλλά και το κυνήγι των vouchers θα ενταθεί με συνέπεια την επέκταση της κερδοσκοπίας, του νοσηρού ανταγωνισμού, την εδραίωση μιας αγοραίας κουλτούρας που συμπιέζει συνειδήσεις αντιμετωπίζοντας μαθητές και γονείς ως «πελάτες».

Φυσικά, το επιχείρημα της δημιουργίας «ποιοτικότερης εκπαίδευσης» λόγω του ανταγωνισμού, δεν ισχύει. Έννοιες όπως η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών εκλαμβάνονται πολλές φορές – από τους παρόχους – ως έννοιες ασύμβατες, ειδικά όταν η διασφάλιση της κερδοφορίας αποτελεί προτεραιότητα. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν εκπαιδευόμενους, οι πάροχοι διαφοροποιούν τα κίνητρα και τις στοχεύσεις τους και μετέρχονται πρακτικές που περιλαμβάνουν «διευκολύνσεις», «χαλάρωση εκπαιδευτικών προδιαγραφών», «αρνητική διαφήμιση» και «πελατειακές σχέσεις», και δεν συνδέονται με την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία (Φωτόπουλος, 2015). Οι Ball and Youdell σε μια πρόσφατη εργασία τους συνόψισαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε μια σειρά από χώρες αναφέροντας πως κοινό αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών δεν ήταν η βελτίωση της εκπαίδευσης μέσω του ανταγωνισμού των σχολείων. Ήταν η απορρύθμιση της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και η τραγική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση.

Οι συνέπειες για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές είναι τραγικές. Η μετατόπιση της κρατικής χρηματοδότησης στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των «επιτυχημένων» ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων και τελικά στην εξάλειψη των «μη αποδοτικών» δημόσιων, επιφέροντας δομικές αλλαγές στην εκπαιδευτική πολιτική σε σχέση με την προώθηση θεμελιωδών αρχών όπως η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Η λειτουργία υπό όρους ελεύθερου ανταγωνισμού συχνά οδηγεί στη μετατροπή των εκπαιδευτικών μονάδων σε παρόχους εκπαιδευτικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης. Οι λιγότερο επιτυχημένοι – και άρα μη κερδοφόροι – πάροχοι εκπαιδευτικών υπηρεσιών οδηγούνται σε μειώσεις μισθών ή απολύσεις, ενώ και σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικές μονάδες παύουν να λειτουργούν (Valkama and Bailey, 2001).

Η επιχείρηση άλωσης της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Η Ομοσπονδία μας από το 2011, όταν μέσω του ΙΟΒΕ και του Συνδέσμου των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων διατυπώθηκε επίσημα η πρώτη πρόταση των παραγόντων της «αγοράς» για την καθιέρωση των vouchers, αντέδρασε έντονα και από κοινού με το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ σε δημόσιο κείμενο παρέμβασης που υπέγραφε ο παγκόσμιου κύρους καθηγητής του LSE Νίκος Μουζέλης. Η παρέμβαση αυτή είχε ισχυρό αντίκτυπο στον πολιτικό κόσμο και τα ΜΜΕ και η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.

Το ίδιο έπραξε η ΟΙΕΛΕ το 2016, με την αφορμή της παρουσίασης του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση: Ελευθερία επιλογής, ή η γάτα που γαβγίζει» το οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη «δολοφονία» του δημόσιου σχολείου, μέσω της προώθησης του επιζήμιου και διεθνώς αποτυχημένου θεσμού των vouchers. H προλόγησή του έγινε μάλιστα από τρία δημόσια πρόσωπα με σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Τον Θάνο Βερέμη, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχηγό της ΝΔ και σημερινό Πρωθυπουργό της χώρας. Ο αείμνηστος τότε Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός με επιστολή του κάλεσε τις Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε επείγοντα διάλογο για τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Έναν διάλογο που είναι διαρκής και αποτελεί παρακαταθήκη της μεγάλης προσφοράς του Μ. Κουρουτού στο εκπαιδευτικό κίνημα και στην κοινωνία.

Ο κίνδυνος της επί της ουσίας κατάργησης του δημόσιου σχολείου και της πλήρους υποκατάστασής του από ένα ημι-ιδιωτικό σύστημα εκπαίδευσης, παρόμοιο με αυτό της Βρετανίας, είναι άμεσος. Το ιδιωτικό σχολείο, απολύτως απορρυθμισμένο από τις νομοθετικές παρεμβάσεις Κεραμέως, είναι έτοιμο να υποδεχθεί στις φιλόξενες αγκάλες του τους μαθητές των δημόσιων σχολείων που θα κλείσουν ή θα εξαθλιωθούν χωρίς χρηματοδότηση. Τον Ιούλιο 2020, λίγο μετά την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο τότε Γ.Γ. της ΟΙΕΛΕ Γ. Χριστόπουλος ανέφερε σε συνέντευξή του:

«(Ο νόμος αυτός) είναι τμήμα μιας ευρύτερης, ακραία νεοφιλελεύθερης, αντίληψης για την εκπαίδευση και για την κοινωνία. Από τη μια μεριά έχουμε ένα ελκυστικό εκπαιδευτικό super market που θα πουλάει «άριστους» τίτλους. Από την άλλη το διαρκώς συρρικνούμενο και υποχρηματοδοτημένο δημόσιο σχολείο. Στη συνέχεια θα έλθει η ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και τα vouchers που θα αποτελειώσουν ό,τι έχει απομείνει. Στο τέλος, το κουφάρι του δημόσιου σχολείου θα παραδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ΜΚΟ, στην Εκκλησία και η δημόσια εκπαίδευση, όπως τη γνωρίζαμε, θα σβήσει. Είναι σαφές, δε, ότι οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές και για τα εργασιακά των συναδέλφων μας στο δημόσιο σχολείο. Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, κάθε πολίτη να βάλει φραγμό στα δυστοπικό όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιδιώκει να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, όταν θέση στο Πανεπιστήμιο και στις καλές θέσεις της αγοράς εργασίας είχαν μόνο οι γόνοι της ελίτ».

Είναι σαφές ότι το σχέδιο της ΝΔ ως αυριανής κυβέρνησης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει στην καρδιά της το παιδί και την κοινωνία, αλλά τα συμφέροντα ορισμένων επιχειρηματιών της αγοράς και των γόνων μιας προνομιούχας τάξης που βολεύεται με την αναπαραγωγή των ανισοτήτων. Το σχέδιο του αγοραίου σχολείου με την εκπαίδευση εμπόρευμα και το γονέα πελάτη γίνεται πραγματικότητα. Κάθε νησίδα γενικής γνώσης, αγωγής, πολιτισμού θα αποσύρεται υπό την πίεση των «πελατών» που θα ζητούν περισσότερη τυποποίηση, περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό δεν θα επηρεάσει απλώς την ποιότητα της εκπαίδευσης. Θα «παράξει» ακρωτηριασμένους παιδαγωγικά και κοινωνικά πολίτες με ακραίες επιπτώσεις.

Η διάλυση της Παιδείας έφερε το Brexit και την αποσάθρωση της πολιτικής τάξης στη Βρετανία, τον ακροδεξιό τραμπισμό και τις ακραίες ανισότητες στις ΗΠΑ. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με ανίσχυρη οικονομία, με την απόλυτη αδιαφάνεια και την πριμοδότηση των ισχυρών, δεν θα τηρηθούν ούτε καν οι στοιχειώδεις κανόνες. Χωρίς δημόσιο σχολείο, χωρίς την ελάχιστη εγγύηση πρόσβασης σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες εκπαίδευσης για όλους, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους, για τη νέα γενιά.

Θα το επιτρέψουμε;

Φωτεινή Λαμπρίδη


 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.