Η Ευρώπη και η Επιτροπή PEGA αντέδρασαν στις δηλώσεις Μητσοτάκη για τις υποκλοπές ....Τι ζητούν από την κυβέρνηση!!





Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate, όπου και χαρακτήρισε για πρώτη φορά «σκάνδαλο» τις υποκλοπές, λέγοντας πως «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς» και τονίζοντας ότι «ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης», αφού «δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας», δεν προκάλεσαν αντιδράσεις μόνο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, αλλά και στην Ευρώπη.

Η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βελντ, μία επιτροπή το πόρισμα της οποίας ήταν «καταπέλτης» για την Ελλάδα, βγάζοντας «στη σέντρα» και την κυβέρνηση, με ανάρτησή της στο Twitter, αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, και για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Η μόνη λογική συνέπεια θα ήταν η έναρξη μίας πλήρους και εις βάθος έρευνας σε όλες τις αμφιλεγόμενες περιπτώσεις παρακολούθησης από την ΕΥΠ και με κακόβουλα λογισμικά, τι συνέβη και πώς κατέστη δυνατό να συμβεί. Πλήρης διαφάνεια», τονίζει η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του Renew.

    The only logical consequence would be to launch a full and indepth investigation into all the disputed cases of surveillance by EYP and spyware, what happened and how could it happen. Full clarity. @EP_PegaInquiry https://t.co/4Fc2tak6i4

    — Sophie in ‘t Veld (@SophieintVeld) May 11, 2023

Το πόρισμα-κόλαφος της Pega

Στον τοίχο στήνει την Ελλάδα η έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου  κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης, που ψηφίστηκε στις 8 Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Χωρίς να φείδεται επικρίσεων, η PEGA γράφει για «μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής», υπογραμμίζοντας ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό… χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας, που έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η παράνομη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική ή καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη».

Μάλιστα, η έκθεση βγάζει «στη σέντρα» την ελληνική κυβέρνηση γράφοντας ότι, αφού αρνείται την αγορά του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator84, τότε θα έπρεπε να είχε διατάξει την αστυνομική έρευνα του εγκλήματος κατά το ελληνικό δίκαιο των (αποπειρών) παραβίασης των τηλεφώνων των Κουκάκη και Ανδρουλάκη από έναν μη κρατικό φορέα, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, καθώς «τρέχουν» μόνο εισαγγελικές έρευνες κατόπιν καταγγελιών.
Το debate έφερε ξανά στην προεκλογική μάχη τις υποκλοπές

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αφήσει πίσω τους το σκάνδαλο των υποκλοπών εδώ και καιρό, με τους πολίτες να ενδιαφέρονται περισσότερο για θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους, όπως η ακρίβεια, τα θέματα της διαφθοράς και του κράτους δικαίου, που αναδεικνύει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνουν αδιάφορους τους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι ακόμα οργισμένοι από την τραγωδία των Τεμπών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το debate των πολιτικών αρχηγών, έφερε ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση των υποκλοπών, δέκα μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μια ατάκα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι πρέπει «να πάνε φυλακή» όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αλλά και η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι παρακολουθήσεις ήταν εθνικό σκάνδαλο για το οποίο δεν δόθηκαν αρκετές απαντήσεις, ανάβουν νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, αλλάζοντας την ατζέντα στο «παρά πέντε».

Μάλιστα, τη δήλωση αυτή του Ανδρουλάκη έσπευσε να αξιοποιήσει προς όφελός του, όπως έκανε εξαρχής άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως είναι εύλογη η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του «παρακράτους» να λογοδοτήσουν.

«Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη», σημείωσε ωστόσο, τονίζοντας πως «μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη».

Λίγες ώρες αργότερα, άλλωστε, και η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μίλησε για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά μόνο με μία προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα στελέχη του κόμματος, που ρωτώνται σχετικά με το θέμα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο Ειδικού Δικαστηρίου για τις υποκλοπές, εφόσον η Δικαιοσύνη βρει στοιχεία που να εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.