Εκλογικό αποτέλεσμα λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη που θα διαχειριστεί όλα τα μεγάλα θέματα χωρίς αντιπολίτευση



Εκλογικό αποτέλεσμα λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη που θα διαχειριστεί όλα τα μεγάλα θέματα χωρίς αντιπολίτευση

Πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα δεν μπορούσε να υπάρξει στις εκλογές: 20 μονάδες διαφορά της ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα που κανένας δεν ανέμενε. Η πρωτιά της ΝΔ ήταν το πιθανότερο σενάριο αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τέτοιο εύρος στη διαφορά…

Το αποτέλεσμα σαφέστατο:

•Οι πολίτες επιβράβευσαν την πολιτική του κ. Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία. Θεώρησαν ότι τους εγγυάται σταθερότητα; Θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να ρισκάρουν; Ότι κι αν κυριάρχησε στην σκέψη του το αποτέλεσμα είναι ότι του έδωσε «λευκή επιταγή» να το συνεχίσει…

•Η πλειοψηφία του 41% που έδωσε την ψήφο της στη ΝΔ δεν επηρεάστηκε ούτε από την τραγωδία των Τεμπών, ούτε από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ούτε από μια σειρά υποθέσεων που είχαν οσμή σκανδάλου.

Είναι αναμενόμενο ότι για όλες αυτές τις υποθέσεις δεν θα έχουμε σίγουρα εξελίξεις γρήγορα σε δικαστικό επίπεδο, μετά από το χθεσινό αποτέλεσμα, ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Συνεπώς δικαιώνονται οι υπουργοί του κ.Μητσοτάκη που μας έλεγαν ότι ο κόσμος -η πλειοψηφία για να ΄μαστε ακριβείς- δεν ενδιαφέρονται γι ΄ αυτά τα θέματα! Δυσάρεστη διαπίστωση αλλά οι αριθμοί αυτό δείχνουν.

Ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν πλέον παντοδυναμία να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα της χώρας χωρίς να έχουν κανένα ουσιαστικό εμπόδιο. Κι αυτό γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά του εκλογικού αποτελέσματος: η απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης.

Αξιωματική Αντιπολίτευση από χθες ουσιαστικά δεν υπάρχει. Η απώλεια 11 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ο κόσμος δεν τον εμπιστεύθηκε. Είναι παράδοξο το 2019 ,όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το βάρος των κυβερνητικών του πεπραγμένων να παίρνει 31% και το 2023 ,τέσσερα χρόνια μετά στην αντιπολίτευση απέναντι σε μία κακή κυβέρνηση να χάνει 11 μονάδες. Προφανώς δεν θα μπει απλά σε φάση εσωστρέφειας αλλά ίσως και σε χειρότερες καταστάσεις. Κι αυτό σημαίνει ότι μόνο αντιπολίτευση δεν θα κάνει και έλεγχο δεν θα ασκεί.

Έκανε αντιπολίτευση αυτά τα 4 χρόνια; Αρκετές φορές τουλάχιστον για τον χώρο της Άμυνας είχαμε επισημάνει την…σοφτ αντιπολίτευση που ασκούσε. Το ίδιο νομίζουμε συνέβη και σε όλους τους άλλους τομείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγούσε μάλλον ανεμόμυλους κάποιας «μεσαίας τάξης» και μάλλον ξέχασε να κάνει ή δεν έκανε όπως έπρεπε αντιπολίτευση για τον κόσμο που πραγματικά υπέφερε. Μεταξύ αυτών ήταν και οι στρατιωτικοί. Κάποιες από τις «συνιστώσες» του εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι δεν υπήρχε λόγος να ασχοληθούν με ένα «μη προνομιακό τους χώρο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε μια αντιπολίτευση που δεν ήθελε ή φοβόταν  να προτείνει κάτι πρωτοποριακό μήπως και «τρομάξει αυτή τη μεσαία τάξη» και από την άλλη ήθελε να εμφανίζεται ως αντιπολίτευση που παραμένει συνδεδεμένη με κάποια «ρήξη». Και τα δύο μαζί δεν γίνονται…

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που χθες πήρε διψήφιο εκλογικό ποσοστό να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή αντιπολίτευσης; Στο ερώτημα μόνο η ηγεσία του μπορεί να απαντήσει κι όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Ακόμη κι αν μπορεί όμως θα χρειαστεί χρόνο και αυτό μας επαναφέρει στην παντοκρατορία Μητσοτάκη ο οποίος θα κληθεί ανενόχλητος να διαχειριστεί:

•Την οικονομία στην οποία επιστρέφουν οι «δημοσιονομικοί κανόνες πειθαρχίας». Οι ευκολίες που παρείχε ο κορονοϊός τελείωσαν. Οικονομία σημαίνει και εργασιακά θέματα και κοινωνική ασφάλεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία, την εκπαίδευση και πολλά άλλα που αφορούν τον κόσμο.

•Τα εθνικά θέματα και πρώτα απ ΄ όλα τα ελληνοτουρκικά, για τα οποία δεν υπήρξε κανένας απολύτως πιεστικός έλεγχος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ελληνοτουρκικά δεν είναι άσχετα με τη στάση που πήρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Και αυτό το θέμα προφανώς και θα θεωρηθεί από τη ΝΔ ότι εγκρίθηκε μετά από το θριαμβευτικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτά και άλλα βεβαίως θέματα ο κ.Μητσοτάκης έχει την δυνατότητα να τα διαχειριστεί χωρίς απολύτως καμία πίεση και κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Γι ΄ αυτό και από όλες τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών θεωρούμε ως πιο εύστοχη αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος μίλησε για «ερντογανοποίηση» της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Militaire News


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.