Καζακστάν και Ρωσία σχεδιάζουν αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα






Το Καζακστάν και η Ρωσία καθόρισαν τη διαδρομή για έναν μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου που θα υποστηρίξει τις μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών και προς την Κίνα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν.

Ο αγωγός θα βοηθήσει τη Ρωσία, η οποία πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, να ενισχύσει τις πωλήσεις της ενέργειας και των εμπορευμάτων της στην Ασία, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό των κεντρικών, βόρειων και ανατολικών περιοχών του Καζακστάν.

"Το θέμα της κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω των βόρειων εδαφών του Καζακστάν προς την Κίνα συζητείται, η διαδρομή έχει προσδιοριστεί προκαταρκτικά, οι όροι για την κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου συζητούνται", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν Αλμασάνταμ Σατκαλίεφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Ρωσία έχει συζητήσει μια πιθανή συνεργασία στο τομέα του φυσικού αερίου με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν για να υποστηρίξει τις μεταφορές μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλους αγοραστές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη, η οποία αποτελούσε την κύρια αγορά εφοδιασμού για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μειώθηκαν σχεδόν στο μισό πέρυσι μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των Ρώσων στην Ουκρανία.

Για να αντισταθμίσει την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς, η Μόσχα σφυρηλατεί στενούς εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ασία, η οποία έχει γίνει ο κύριος αγοραστής του ρωσικού πετρελαίου, μια σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο.

Επιθυμώντας να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου προς την Κίνα, η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πεκίνο για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού, του Power of Siberia 2, με ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς 50 δισ. κυβικών μέτρων (bcm), που αντιστοιχεί περίπου στη δυναμικότητα των 55 bcm του κατεστραμμένου και αδρανούς υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την τιμή του φυσικού αερίου.

Πέρυσι, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom συμφώνησε να προμηθεύει την κινεζική κρατική εταιρεία ενέργειας CNPC με 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο από το ρωσικό νησί Σαχαλίν, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Ρωσίας.

Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει την Κίνα με φυσικό αέριο μέσω μίας μόνο οδού: του αγωγού Power of Siberia, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σε πλήρη ετήσια δυναμικότητα 38 δισ. κυβικών μέτρων έως το 2025.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.