Κρίση στην Πορτογαλία με την διένεξη Προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού,,Διάγγελμα του Προέδρου αργά σήμερα το βρ'αδυ





 

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος σήμερα στις 8 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός SIC TV, καθώς η διένεξή του με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα έχει προκαλέσει αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν χθες, Τετάρτη, τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να διαλύσει το κοινοβούλιο αφού ο Κόστα αποφάσισε να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στο πλαίσιο ενός διευρυνόμενου σκανδάλου γύρω από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP, σνομπάροντας τον Ρεμπέλο ντε Σόουζα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται, όπως αναφέρει το Reuters, πως πάνω από 10 υπουργοί και υφυπουργοί έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους από την προηγούμενη χρονιά, με τουλάχιστον δύο εξ αυτών να συνδέονται με το σκάνδαλο στην αεροπορική εταιρία TAP και την αποζημίωση λόγω απόλυσης που έλαβε η πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Αλεσάντρα Ρέις μετά την αποχώρησή της από το διοικητικό συμβούλιο του κρατικού αερομεταφορέα TAP τον Φεβρουάριο.

Στη σκιά του σκανδάλου αυτού, υπάρχει το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος να διαλύσει τη Βουλή, εφόσον η κυβέρνηση απωλέσει την εμπιστοσύνη του.

«Θα σεβαστώ την όποια απόφαση λάβει ο πρόεδρος, αλλά διαβεβαιώνουμε τον ίδιο και τη χώρα ότι είμαστε έτοιμοι να αντικαταστήσουμε αυτή τη χαοτική κυβέρνηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λουίς Μαυροβούνιο, ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).

Η σύγκρουση υψηλού επιπέδου θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη συνταγματική κρίση, δήλωσαν αναλυτές, αλλά ο πρόεδρος θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και να εξετάσει το πιθανό αποτέλεσμα πρόωρων εκλογών.

«Η διάλυση είναι μια εξουσία που έχουν οι πρόεδροι, χωρίς περιορισμούς… Αλλά ο πρόεδρος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο με κίνδυνο το εκλογικό σώμα να δημιουργήσει μια ίδια ή χειρότερη κατάσταση από αυτή που έχουμε», δήλωσε στο Reuters ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέ Φρέιρε.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.