Πτώση στην τιμή του γάλακτος,άνοδος στα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ κατά 134%







 Με τζίρο που άγγιξε τα 147,5 εκατομμύρια δολάρια κινήθηκαν οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Πρόκειται για ανάπτυξη στα επίπεδα του 6,8%, εν συγκρίσει  με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Την ίδια στιγμή η γαλακτοβιομηχανία κατάφερε να αυξήσει τους δείκτες κερδοφορίας της, γεγονός που οφείλεται στην πτώση τιμών του αγελαδινού γάλακτος σε σχέση με πριν από ένα χρόνο κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί βέβαια ότι οι ανατιμήσεις που επήλθαν τελευταία λόγω των ακριβών ζωοτροφών, της ενέργειας και του συνολικά αυξημένου κόστους στον παραγωγό, μετακυλήθηκαν στα προϊόντα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεων καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους εν είδει άμυνας στην ακρίβεια. 
Πληθωριστική αύξηση τζίρου 

Η αύξηση τζίρου πρόκειται για μια αποτύπωση στα αποτελέσματα, με ξεκάθαρα πληθωριστικά χαρακτηριστικά, καθώς ο κύκλος εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους επηρεάστηκε από την αύξηση τιμών  κατά 15,5% στο σύνολο των αγορών δραστηριότητας του ομίλου. 

Την πληθωριστική αυτή τάση ήρθε να εξισορροπήσει η πτώση όγκου πωλήσεων που προαναφέραμε λόγω μείωσης της κατανάλωσης. Ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 6,9% με επίδραση και από την αρνητική επίπτωση περίπου 1,8% στην αξία των πωλήσεων λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. 
Μείωση τζίρου στην Ελλάδα 

Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, οι πωλήσεις σε αξία ενισχύθηκαν στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία κατά 9,7%, 6,7% και 2,1%, αντίστοιχα, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από μείωση των πωλήσεων σε αξία στην Ελλάδα κατά 0,5%. Αντίστοιχα σε ο,τι αφορά τις πωλήσεις της εταιρείας σε όγκο για το τρίμηνο συρρικνώθηκαν κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. 

Πρόκειται για εικόνα που προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις μειώσεις των πωλήσεων σε όγκο σε Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες κατά 15,8%, 14,4%, 3,6% και 3,3%, αντίστοιχα. Μα σημειωθεί ότι ο τζίρος που κάνει η ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδας αντιστοιχεί στο 88,1% των συνολικών πωλήσεων σε αξία για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στα επίπεδα του 87,2% στη διάρκεια  του τριμήνου που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022.

Ως προς το μεικτό κέρδος στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν 64,1 εκατ. δολάρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμφάνισε αύξηση 22,9 εκατομμυρίων δολαρίων ή ότι αυξήθηκε κατά 55,5% από τα 41,3 εκατ. δολάρια που ήταν αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. 
Αυξήθηκαν τα κέρδη λόγω μείωσης τιμών στο γάλα 

Το μικτό κέρδος ως ποσοστό των πωλήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 43,5%, έναντι 29,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2022.  Ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης ήταν η μείωση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 36,8% και στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ κατά 15,3%. Σε ό,τι αφορά τη μεικτή κερδοφορία άγγιξε τα 29,2 εκατ. δολάρια, όντας αυξημένη κατά 16,7 εκατ. δολάρια ή σε ποσοστό 134,3%. Η επίδοση αυτή έρχεται να συγκριθεί με τα λειτουργικά κέρδη ύψους 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων που "έγραψε” η εταιρεια κατά το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο  που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2022.  

capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.