Oι αγρότες στην Ευρώπη ανησυχούν για μεγαλύτερη εκτίναξη των τιμών στα προϊόντα τους!


  Για δεύτερη χρονιά φέτος οι καιρικές συνθήκες είναι αντίθετες με τις ανάγκες καλλιεργειών πρώτης γραμμής

Μια περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας προκαλεί προβλήματα στις πρώτης γραμμής καλλιέργειας σε πολλές μείζονες αγροτικές περιοχές της Νότιας Ευρώπης, πυροδοτεί νέες ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου το 60% της ισπανικής υπαίθρου πλήττεται από ξηρασία, ενώ δυσμενείς είναι και οι συνθήκες για τους αγρότες στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Ο εξαιρετικά ξηρός και ζεστός χειμώνας που προηγήθηκε περιορίζει σημαντικά τη διαθεσιμότητα νερού για γεωργική χρήση το επόμενο διάστημα.
Αύξηση παραγωγής σιτηρών

Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου έχουν ενισχύσει την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνολικά προβλέπει  αύξηση της παραγωγής σιτηρών κατά 8% φέτος. Ωστόσο, οι χώρες του Νότου, που είναι ο λαχανόκηπος, ο οπωρώνας και ο ελαιώνας της Ευρώπης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

«Η σπορά στην περιοχή του ποταμού Πάου ξεκινά παραδοσιακά στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, αλλά αυτήν τη στιγμή το έδαφος είναι πολύ στεγνό», δήλωσε ο Massimiliano Giansanti, επικεφαλής της ιταλικής αγροτικής ομάδας Confagricoltura, σε συνέντευξή του. Και, όπως εξηγεί, όσο καθυστερούν οι σπορές και οι φυτεύσεις, τόσο χαμηλότερες είναι οι τελικές αποδόσεις.

Η φετινή ανομβρία υπάρχει κίνδυνος να πλήξει καίρια την ανοιξιάτικη σοδειά κρίσιμων προϊόντων, όπως οι ντομάτες και τα φρούτα
– μια βιομηχανία με ετήσιες πωλήσεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και εξαγωγές σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Giansanti. Η παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού τίθενται επίσης σε κίνδυνο, αυξάνοντας τα έξοδα για τους κτηνοτρόφους.
Μη αναστρέψιμες απώλειες στην Ισπανία


Στην Ισπανία, υπάρχουν ήδη μη αναστρέψιμες απώλειες σε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια εκτάρια αρδευόμενων σιτηρών, σύμφωνα με την κλαδική οργάνωση αγροτών.
Δυσκολίες στη σωστή εξέλιξη της καλλιέργειας παρατηρούνται και σε οπωρώνες και αμπελώνες, ενώ η έλλειψη λουλουδιών εμποδίζει τις μέλισσες να παράγουν μέλι.

Οι προοπτικές είναι καλύτερες σε άλλους μεγάλους καλλιεργητές: Σχεδόν όλα τα χωράφια με σιτάρι και κριθάρι στη Γαλλία είναι σε καλή κατάσταση στις αρχές της σεζόν, αν και τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων παραμένουν χαμηλά. Μεγάλο μέρος της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν διπλάσιες από τις συνήθειες βροχοπτώσεις τον τελευταίο μήνα.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.