Μεγάλη Παρασκευή και το έθιμο των Χαλκουνάδων στο Αγρίνιο!


 


 Mεγάλη Παρασκευή 2023 και η παράσταση των χαλκουνάδων του Αγρινίου ήταν και φέτος φαντασμαγορική.

Το «εκρηκτικό» και ξακουστό έθιμο παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, όλων των ηλικιών, στην κεντρική πλατεία της πόλης, που χειροκροτούσαν και επευφημούσαν διαρκώς τους «πρωταγωνιστές».

Τα κινητά άλλωστε κατέγραφαν κάθε στιγμή των εκρήξεων καθώς οι χαλκουνάδες «τα έδωσαν όλα» και τα άναψαν όλα τα χαλκούνια…Τα social media πλημμύρισαν εικόνες και βίντεο από το εντυπωσιακό θέαμα.

Η ιστορία των χαλκουνιών ως γνωστόν χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Βραχωρίτες (νυν Αγρινιώτες) τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους.

Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.




Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.