Ακτίνα φωτός για ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα φαντς και τους σερβισερς με την πιλοτική δίκη του ΣΤΕ!!


 


  Ένα βήμα πριν την πιλοτική δίκη στο ΣτΕ μετά από αίτημα δανειοληπτών έχει φτάσει η υπόθεση των πλειστηριασμών από τα funds, υπέρ των οποίων γνωμοδότησε πρόσφατα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αν η δίκη γίνει και το ΣτΕ αποφανθεί κατά των funds τότε η υπόθεση θα λυθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δίνοντας ένα παράθυρο "δεύτερης ευκαιρίας” στους δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα και σε χρόνο ρεκόρ ολίγων ημερών, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα), δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφαση της με την οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε με τις θέσεις των funds. Η απόφαση ουσιαστικά αφαίρεσε το τελευταίο νομικό ανάχωμα χιλιάδων δανειοληπτών για να ανακόψουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και προκάλεσε πολιτική θύελλα, αφενός για την ταχύτητα της Δικαιοσύνης (στη συγκεκριμένη υπόθεση και μόνο) και βέβαια γιατί η απόφαση ήταν ξεκάθαρα υπέρ των διαχειριστών δανείων.
Δεύτερη ευκαιρία

Το παράθυρο δεύτερης ευκαιρίας για χιλιάδες δανειολήπτες μπορεί να ανοίξει μέσω του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώπιον του οποίου υποβλήθηκε αίτημα πιλοτικής δίκης σχετικά με τη δυνατότητα των funds να ενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το αίτημα υποβλήθηκε από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Σύνδεσμος Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού (ΣΥΝ.ΔΗ.ΚΟ.Σ), σε βάρος του οποίου είχε επιβληθεί κατάσχεση από Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) του Ν. 4354/2015 και υποβλήθηκε από τον δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλειο Χατζηγιαννάκη.


Το πρωτόδικο Δικαστήριο είχε δικαιώσει τον Σύνδεσμο και η Εταιρεία Διαχείρισης άσκησε έφεση.

Ο ΣΥΝ.ΔΗ.ΚΟ.Σ έχει συσταθεί ως νπδδ με σκοπό τη λειτουργία διαδημοτικού Κοιμητηρίου με μέλη του, τους Δήμους Πειραιώς, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Μοσχάτου - Ταύρου, Περάματος και Κορυδαλλού.


Πώς θα γίνει

Εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, το ΣτΕ θα δικάσει την υπόθεση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3900/2010 και σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας διαφωνήσει με την υπάρχουσα απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (1/2023), η υπόθεση, όπως προβλέπεται, θα παραπεμφθεί προς επίλυση της διαφωνίας μεταξύ των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εκεί λοιπόν στο Ανώτατο Δικαστικό επίπεδο της χώρας μπορεί να σημειωθεί ακόμα και ανατροπή των δεδομένων, όπως τα διαμόρφωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η διαδικασία αυτή δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες δανειολήπτες, αφού η απόφαση του ΑΕΔ – εφόσον η υπόθεση φθάσει μέχρι το ΑΕΔ – θα είναι δεσμευτική για τα αστικά και διοικητικά δικαστήρια.


Η απόφαση

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Αρείου Πάγου υιοθέτησε τα δυο επωφελή για τα funds, τμήματα των νόμων του 2003 και του 2015 και αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds (ερμηνεύοντας τον νόμο του 2015) και ταυτόχρονα να έχουν εδικό φορολογικό καθεστώς με βάση τον νόμο του 2003.

Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το φως στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Το "δια ταύτα" της απόφασής τους αναφέρει τα εξής:

"Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων".

Τα εννέα μέλη τα οποία μειοψήφησαν και εξέφρασαν αντίθετη απόψη, είναι οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.