Μαλαισία και Κίνα κοντά στην δημιουργία ενός Ασιατικού ΔΝΤ!!


 


 H Κίνα έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Μαλαισία για τη δημιουργία ενός Ασιατικού Νομισματικού Ταμείου (ΑΝΤ), σύμφωνα με τον Μαλαισιανό πρωθυπουργό Ανουάρ Ιμπραήμ.  

Ο Ανουάρ τόνισε πως πρότεινε τη δημιουργία του ΑΝΤ κατά τη διάρκεια του Boao Forum την προηγούμενη εβδομάδα ως τρόπο αντιστάθμισης της άκρατης επιρροής του ΔΝΤ και του αμερικανικού δολαρίου.

«Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως η πρότασή μου μελετάται σοβαρά, ενώ υποστηρίζει περαιτέρω διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ανουάρ ενωπίων του μαλαισιανού κοινοβουλίου την Τρίτη, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο η Μαλαισία θα πρέπει να βασίζεται στο δολάριο».

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ήδη διαπραγματεύεται τρόπους με τους οποίους τα δύο κράτη θα μπορέσουν να βελτιώσουν το μεταξύ τους εμπόριο χρησιμοποιώντας τα νομίσματα ρενμίνμπι και ρίνγκιτ, όπως ανέφερε ο Ανουάρ ο οποίος εκτός από πρωθυπουργός, εκτελεί και καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών.

Τα σχόλια του Ανουάρ ακολουθούν πρόσφατες διαπραγματεύσεις των ρυθμιστικών αρχών της Σιγκαπούρης όσον αφορά τη δημιουργία συστημάτων για την αντιστάθμιση της υπερβολικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, επιρροής του αμερικανικού δολαρίου, του οποίου το πρόσφατο ράλι έχει επηρεάσει σημαντικά την πορεία των ασιατικών νομισμάτων και έχει πολλάκις χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως μοχλό άσκησης γεωπολιτικής και οικονομικής πίεσης.

Η ισχύς του δολαρίου αποτελεί πρόβλημα για τα κράτη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, η οποία είναι εισαγωγέας τροφίμων. Το Bloomberg Dollar Index, κατέγραψε νέο υψηλό τον Σεπτέμβριο του 2022, τη στιγμή που το ράλι του δολαρίου έστειλε το ρίνγκιτ και άλλα ασιατικά νομίσματα σε χαμηλό δεκαετιών.

Ο Ανουάρ υπογράμμισε πως είχε προτείνει τη δημιουργία του Ασιατικού Νομισματικού Ταμείου τη δεκαετία του 1990, αλλά η ιδέα δεν είχε προωθηθεί λόγω της ισχύος και σταθερότητας του αμερικανικού δολαρίου. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως «δεδομένης της νέας ισχύος των οικονομιών της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων ασιατικών κρατών, πρέπει να μελετήσουμε τη δημιουργία του ΑΝΤ και να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας νομίσματα περισσότερο για το διεθνές εμπόριο».

Σημειωτέον πως ο Ανουάρ ανακοίνωσε πως η Μαλαισία θα επενδύσει 2 δισεκατομμύρια ρίνγκιτ στην κινεζική Zhejiang Geely Holding Group ενώ θα ενισχύσει και την προσπάθεια της Proton για δημιουργία μίας περιοχής υψηλής τεχνολογίας με 32 δισ. ρίνγκιτ.

Παράλληλα, η κινεζική πετροχημική Rongsheng Petrochemical Co. θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην μαλαισιανή περιοχή Johor με ένα νέο πρότζεκτ ύψους 80 δισ. ρίνγκιτ. 

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.