Σε εξέλιξη πραξικόπημα στο Σουδάν;;;!!!


  Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν δήλωσαν, το Σάββατο (15/04), ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Προεδρικό Μέγαρο, την κατοικία του Αρχηγού του Στρατού και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις με τον Στρατό σε μια κλιμακούμενη μάχη για την εξουσία.

Σε ανακοίνωσή τους, οι RSF ανέφεραν, επίσης, ότι κατέλαβαν τα αεροδρόμια στη βόρεια πόλη Μερόουε και στο Ελ-Ομπέιντ στα δυτικά. Πυροβολισμοί, σύμφωνα με το Reuters, ακούγονταν σε διάφορα σημεία του Χαρτούμ και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς και σε γειτονικές πόλεις. Μάλιστα, δημοσιογράφος του Reuters είδε κανόνια και τεθωρακισμένα οχήματα να αναπτύσσονται σε δρόμους και άκουσε τον ήχο από πυρά βαρέων όπλων κοντά στα αρχηγεία τόσο του Στρατού όσο και των RSF.

Από την πλευρά του, ο Στρατός δήλωσε ότι οι RSF προσπάθησαν να επιτεθούν στα στρατεύματά του σε διάφορες θέσεις, αφού μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας αυξάνοντας, έτσι, τους φόβους για μια ολοκληρωμένη σύγκρουση. Οι RSF δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους δέχθηκαν επίθεση από τον Στρατό.

Μια παρατεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ των RSF και του Στρατού θα μπορούσε να σημάνει διαμάχη σε μια τεράστια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει την οικονομική κατάρρευση και την αναζωπύρωση της βίας μεταξύ των φυλών. Νωρίτερα, οι RSF, των οποίων ηγείται ο πρώην επικεφαλής της πολιτοφυλακής, Στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ευρύτερα γνωστός ως «Χεμέντι», δήλωσαν ότι ο Στρατός είχε περικυκλώσει μια από τις βάσεις της και άνοιξε πυρ με βαρέα όπλα.

Τα βίαια επεισόδια ακολούθησαν ημέρες έντασης μεταξύ του Στρατού και των RSF, μιας ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας. Αυτό είχε προκαλέσει ανησυχία για μια αντιπαράθεση που θα υπονόμευε τις μακροχρόνιες προσπάθειες να επιστρέψει το Σουδάν σε πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από διαμάχες για την εξουσία και στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Ο «Χεμέντι» είχε θέσει εαυτόν διαθέσιμο στο πλαίσιο μιας σχεδιαζόμενης μετάβασης προς τη δημοκρατία, αναστατώνοντας άλλους στρατιωτικούς ηγέτες και προκαλώντας κινητοποίηση των στρατευμάτων στην πρωτεύουσα του Σουδάν, δηλαδή στο Χαρτούμ.

    A military coup attempt takes place in #Sudan

    Sudan's international airport stopped receiving flights amid clashes between the Rapid Reaction Forces and the army.

    Explosions and gunfire are heard in the Sudanese capital. pic.twitter.com/yVvSnAmtL6
    — NEXTA (@nexta_tv) April 15, 2023

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.