«20 σφαίρες δολοφονούν τη δημοκρατία»: Ψήφισμα για τον Καραϊβάζ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

 

 

 


Tαύτιση απόψεων εκφράστηκε και αποτυπώθηκε ομόφωνα στα ψηφίσματα που κατέθεσαν ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.).

Τις εργασίες φιλοξένησαν στην ανακαινισμένη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, «Γεώργιος Καρατζάς», το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ, στην Αθήνα από τις 19-21 Απριλίου 2023.

Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΔ υιοθέτησε ομόφωνα ψηφίσματα σχετικά με :

• Tη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

• Tην Ελευθερία του Τύπου και

• Tα Πνευματικά Δικαιώματα

Η πρόεδρος της ΔΟΔ Ντομινίκ Πρανταλιέ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ευχαριστούμε θερμά την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ για την άψογη διοργάνωση, τη θερμή φιλοξενία και την ολόψυχη συναδελφική αλληλεγγύη, με την οποία μας υποδέχτηκαν. Οι εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Γενικής Συνέλευσης δε θα είχαν τόση επιτυχία χωρίς τη δική τους συνεχή συμβολή και στήριξη. Τα προβλήματα των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο είναι κοινά, η συνεργασία μας με τις αδελφές ελληνικές ενώσεις είναι στενότατη από το 1926 οταν η ΕΣΗΕΑ έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΟΔ. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε συνεχώς δίπλα και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των Ελλήνων συναδέλφων μας και σε αυτό το πλαίσιο υιοθετήθηκαν ομόφωνα τα ψηφίσματα της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου: «Τα ψηφίσματα που εκδόθηκαν ομόφωνα από την ΔΟΔ στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και αναδεικνύουν με τον πλέον δυναμικό τρόπο τη στενή συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και των εργαζομένων στον κλάδο του Τύπου παγκοσμίως».

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε την χαρά και τη συγκίνηση της και εκ μέρους όλων των δημοσιογράφων για την παρουσία της ΔΟΔ στην Αθήνα, τόνισε την αναγκαιότητα της συνεχούς επαφής και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Στην επιτυχή έκβαση των εργασιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι για μία ακόμα φορά αποτυπώθηκε εμπράκτως η ενότητα του δημοσιογραφικού κλάδου. Η παρουσία εκπροσώπων από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και φυσικά της Ευρώπης, αποδεικνύει ακριβώς ότι οι δημοσιογράφοι μάχονται από κοινού για την προάσπιση της Ελευθερίας του Τύπου και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Κλάδο.
Ψήφισμα για τον Γιώργο Καραϊβάζ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) ενώνει τη φωνή της με την ΕΣΗΕΑ στις πιέσεις που ασκεί, ώστε να προχωρήσει και να αποδώσει η αστυνομική έρευνα για την δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη για δύο ολόκληρα χρόνια. Ο δημοσιογραφικός κόσμος, διεθνώς, απαιτεί να βρεθούν οι ένοχοι, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, αυτού του εγκλήματος κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ να αφιερώσει το 2023 στη μνήμη του δολοφονημένου Γιώργου Καραϊβάζ με κεντρικό σύνθημα «20 ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Πρόκειται για μια υπόθεση που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο δεν έχει ατονήσει. Εμφανίζεται σε όλες τις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ως δείκτης απειλής κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι αλλά και οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, δεν ξεχνούν ούτε θα επιτρέψουν να ξεχαστεί η δολοφονία του συναδέλφου μας. Αντίθετα, ο χρόνος που περνά, ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας στη διεκδίκηση του καθολικού αιτήματος για απονομή δικαιοσύνης.

Η ΔΟΔ στέκεται στο πλευρό των δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ελλάδας και καλεί όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να λάβουν επειγόντως αυστηρά μέτρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας και την προστασία της ελευθερίας του Τύπου.
Ψήφισμα για την Ελευθερία του Τύπου

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της για τα φαινόμενα περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, η όποια εμφανίζει σημαντική υποχώρηση σύμφωνα με τις εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου.

– Πολιτικές παράμετροι, όπως πολεμικές συρράξεις, ανελεύθερα και απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο αλλά και κυβερνητικές παρεμβάσεις ακόμη και σε ευρωπαϊκές δημοκρατίες,

-Οικονομικές παράμετροι, όπως η συγκέντρωση ΜΜΕ σε ισχυρά ολιγοπώλια καθώς και η εργασιακή και μισθολογική επισφάλεια μέσα στην οποία καλούνται οι δημοσιογράφοι να ασκήσουν την αποστολή τους είναι οι κυρίαρχες αιτίες που απειλούν την ελευθερία του Τύπου και κατά συνέπεια την ομαλή δημοκρατική λειτουργία.

Η ΔΟΔ καλεί τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις ΜΜΕ και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους και να λάβουν μέτρα υπέρ της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και των δημοσιογράφων.
Ψήφισμα για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.) χαιρετίζει τη σταδιακή ενσωμάτωση από τις χώρες της ΕΕ της οδηγίας για το νέο συγγενικό δικαίωμα των εκδοτών, η οποία προβλέπει δίκαιο μερίδιο για τους δημοσιογράφους. Χαιρετίζει, επίσης, τις αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με τον νομοθετικό ορισμό συγκεκριμένου ποσοστού (25% και 15%) για τους Έλληνες δημοσιογράφους αποτελεί παράδειγμα στη σωστή κατεύθυνση και για άλλες χώρες.

Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες με τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που θα ακολουθήσουν, θα βρουν τους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο έτοιμους να διεκδικήσουν και να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τα δυσθεώρητα κέρδη που παράγει για τους ψηφιακούς κολοσσούς η εκθετική αναπαραγωγή της εργασίας τους στο διαδίκτυο.

Το συγκεκριμένο δικαίωμα πρέπει να διευρυνθεί και να ενισχυθεί με κατάλληλες παρεμβάσεις στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά, η οποία έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στον χώρο του Τύπου σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ΔΟΔ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και των δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ελλάδας να ιδρύσουν έναν αμιγώς δημοσιογραφικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσουν ενιαίο και ισχυρό μέτωπο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους έναντι των γιγάντων του Διαδικτύου».

Η θερμή φιλοξενία των ελληνικών ενώσεων ολοκληρώθηκε με επίσκεψη των συνέδρων στη Νάξο, ύστερα από πρόσκληση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και προσωπικά του προέδρου της Δημήτρη Καπούνη.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.