Κατρακυλούν οι μικρές τράπεζες , υπό εξέταση οι ύποπτες επενδύσεις αύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ


 


 

Κατρακύλα των μετοχών των αμερικανικών τραπεζών, μετά το ντόμινο κρίσης που προκάλεσε η πτώχευσης της Silicon Valley Bank. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τριών ετών τη Δευτέρα (13/3). Αυτή η πτώση στα χρηματιστήρια αντανακλά την έντονη ανησυχία των επενδυτών για την υγεία του κλάδου μετά από τρεις πτωχεύσεις τραπεζών.

Ο δείκτης KBW Nasdaq των εμπορικών τραπεζών υποχώρησε πάνω από 10%,
με τους μεγάλους δανειστές όπως η Comerica Inc. και η Zions Bancorp να υποχωρούν περισσότερο από 20%. Ο δείκτης SPDR S&P Regional Banking ETF σημείωσε πτώση άνω του 15%, μπαίνοντας σε έναν ρυθμό που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Η υποχώρηση δείχνει τον βαθμό στον οποίο οι επενδυτές συνεχίζουν να απομακρύνονται από τις τράπεζες με μεγάλα ποσά ανασφάλιστων καταθέσεων. Η φυγή καταθέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάρρευσης την περασμένη εβδομάδα της SVB Financial Corp., μητρικής της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Η Comerica ανακοίνωσε ότι το 64% των καταθέσεων της στο τέλος του περασμένου έτους ήταν ανασφάλιστες και η Zions το 53%, σύμφωνα με τις αρχειοθετήσεις.

Η Federal Reserve και η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβαν έκτακτα μέτρα την Κυριακή
για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν τόσο για μεμονωμένες τράπεζες όσο και για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της αναταραχής.

«Όταν αναφέρεστε στις τράπεζες, αυτές είναι πραγματικά το κυκλοφορικό σύστημα της οικονομίας μας», δήλωσε ο Jack Ablin, ιδρυτικός συνεργάτης και επικεφαλής επενδύσεων στην Cresset Capital. «Έτσι, όποτε γίνονται αποτυχίες αυτού του μεγέθους, υπάρχουν σίγουρα βάσιμες ανησυχίες που εγείρονται».

Οι πτώσεις ενέτειναν το απότομο selloff της Παρασκευής, όταν οι τράπεζες έκλεισαν στα χρηματιστήρια στη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Τη Δευτέρα (13/3), οι μετοχές της Western Alliance Bancorp βυθίστηκαν έως και 84%, και η First Republic, η οποία δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι είχε λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Federal Reserve και την JPMorgan Chase & Co., υποχώρησε 77%. Οι μετοχές της PacWest Bancorp έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους. Η μετοχή Charles Schwab υποχώρησε κατά ένα πέμπτο. Ήταν μεταξύ ενός αριθμού εταιρειών των οποίων οι μετοχές σταμάτησαν προσωρινά λόγω μεταβλητότητας λίγο μετά το άνοιγμα.


Ερωτήματα για τις χρεοκοπίες των τραπεζών

Οι χρεοκοπίες των τραπεζών έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των τραπεζών και την έκθεσή τους σε επιχειρήσεις που οι επενδυτές κρίνουν απίθανο να ευημερήσουν με την αύξηση των επιτοκίων. Ζητήματα χρηματοδότησης που αναμένεται να απασχολήσουν τις Αρχές σε επόμενο χρόνο. Πώς, λοιπόν, εκτέθηκαν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις που θεωρείται απίθανο να βγάλουν κέρδη; Εγείρονται ζητήματα αθέμιτων πρακτικών και μίζες; Μένει να φανεί.

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών έχουν παρέμβει για τους καταθέτες στις χρεοκοπημένες τράπεζες. Ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η Signature και η Silvergate ήταν πιο ευάλωτες επειδή επικεντρώθηκαν εν μέρει στην κρυπτογράφηση, ενώ η Silicon Valley εξυπηρετούσε κυρίως εταιρείες startup με μεγάλες καταθέσεις.

Ωστόσο, οι αποτυχίες κατέληξαν σε προβλήματα ρευστότητας που έχουν επικεντρωθεί στα μακροπρόθεσμα ομόλογα που αγόρασαν ορισμένες τράπεζες στο κύμα καταθέσεων λόγω της πανδημίας. Αυτά αποδεικνύονται προβληματικά επειδή μια απότομη αύξηση των επιτοκίων ως μέρος της προσπάθειας της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σημαίνει ότι τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να πωληθούν χωρίς να αναγνωριστεί μια απώλεια που μπορεί να πλήξει το κεφάλαιο.

«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης σε μέρη του συστήματος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jason Goldberg, αναλυτής της Barclays.

Σύμφωνα με την WSJ, έξω από ένα υποκατάστημα της First Republic στο κέντρο του Μανχάταν το πρωί της Δευτέρας, δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι ο κόσμος είχε μαζευτεί για να σηκώσει χρήματα. Το υποκατάστημα άφηνε τον κόσμο να μπει λίγα λεπτά πριν από την κανονική ώρα λειτουργίας των 9 το πρωί.

Κάποιοι που κατευθύνονταν σε θέσεις εργασίας στα οικονομικά, σταμάτησαν για να κοιτάξουν στα παράθυρα: Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων περίμενε τον κόσμο να μπει μέσα.

Ένας πελάτης που αρνήθηκε να κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός του ήταν κοινός λογαριασμός, πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούνταν έως και 500.000 δολαρίων σε ασφάλιση FDIC. Δεν πήρε τα χρήματά του. Λίγα λεπτά μετά την προσωπική επιβεβαίωση, έλαβε και ένα email επιβεβαίωσης. «Αν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το FDIC, τότε είναι μια δημοκρατία - μπανανία», όπως είπε.


Το διπλό μήνυμα από τον Μπάιντεν για τις τράπεζες


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της απειλούμενης τραπεζικής κρίσης, αφού οι καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με το Reuters η προσπάθεια του Μπάιντεν να καθησυχάσει τις αγορές και τους καταθέτες ήρθε μετά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών το Σαββατοκύριακο να εγγυηθούν τις καταθέσεις στην SVB που έχει επικεντρωθεί στην τεχνολογία και απέτυχε να πείσει τους επενδυτές ότι άλλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι υγιείς.

Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν. Οι πελάτες θα «έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν τράπεζες εκεί και πρέπει να κάνουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές για τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν θα υποστούν ζημίες οι φορολογούμενοι.

«Αντίθετα, τα χρήματα θα προέρχονται από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», εξήγησε.

Η διοίκηση των τραπεζών αυτών θα απολυθεί: «Εάν η τράπεζα αναληφθεί από το FDIC, οι άνθρωποι που διοικούν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πλέον εκεί», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται: «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Καταγράφοντας έναν πλήρη απολογισμό των όσων συνέβησαν ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους. «Στην κυβέρνησή μου, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε.

Οι κλυδωνισμοί της SVB έγιναν αισθητοί και στην Ευρώπη, όπου ο τραπεζικός δείκτης STOXX υποχώρησε κατά 6,3% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η γερμανική Commerzbank υποχώρησε έως και 12,7%, ενώ η Credit Suisse σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ μετά από πτώση 15%.

Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που εποπτεύει και αναζητά σημάδια μετάδοσης από την κατάρρευση της SVB και της Signature.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ταχεία δράση της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους τραπεζικούς κανόνες.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.