New York Times - Η ΕΥΠ παρακολουθούσε την επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας της Meta


Μία νέα υπόθεση παράνομων παρακολουθήσεων έρχεται στην επιφάνεια και αυτήν τη φορά εμπλέκει την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η Artemis Seaford, η επικεφαλής ασφαλείας της Meta, ήταν στο στόχαστρο της ΕΥΠ, με το τηλέφωνό της να παραβιάζεται από το Predator spyware.

Η Ελληνοαμερικανίδα Seaford, εργαζόταν στην Meta από το 2020 έως το 2022, αντιμετωπίζοντας τα θέματα κυβερνοασφάλειας της Meta, ενώ συνομιλούσε συχνά με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ανακάλυψε για πρώτη φορά πως έπεσε θύμα hacking, όταν είδε το όνομά της σε μία λίστα στόχων spyware που διέρρευσε το Νοέμβριο του 2022. Αργότερα, ειδικοί ασφαλείας επιβεβαίωσαν πως το τηλέφωνό της είχε μολυνθεί με το Predator από το Σεπτέμβριο του 2021.

Το Predator της ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί κλήσεις, γραπτά μηνύματα, videos και φωτογραφίες στο τηλέφωνο του στόχου. Πέρα όμως από το Predator, οι Times αποκαλύπτουν πως οι κλήσεις της Seaford παρακολουθούνταν ένα μήνα πριν να μολυνθεί το τηλέφωνό της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που μολύνθηκε το τηλέφωνο της Seaford. To Predator εγκαταστάθηκε μετά τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης εμβολίου για Covid, μέσω του κρατικού portal. Μερικές ώρες μετά το κλείσιμο του ραντεβού, η Seaford έλαβε ένα γραπτό μήνυμα που ζητούσε την επιβεβαίωση του ραντεβού, με κλικ σε ένα σύνδεσμο. Αυτό το link ήταν και η πόρτα που άνοιξε το δρόμο για τη μόλυνση της συσκευής της Seaford.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα γιατί η Seaford μπήκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ και φαίνεται πως ούτε η ίδια γνωρίζει.

Η Seaford έχει προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ ζήτησε και τη συμβολή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

unboxholics.com

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.