Έντονες φήμες για πιέσεις περί παραιτήσεων της ηγεσίας του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση


 Είναι δυνατόν να πιέζονται η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να παραιτηθούν προκειμένου ο Μητσοτάκης να εκλέξει τους αντικαταστάτες τους;

Ως γνωστόν η θητεία τόσο της Μαρίας Γεωργίου, όσο και του Ισίδωρου Ντογιάκου λήγει στις 30 Ιουνίου και, συνεπώς, επί των διαδόχων τους θα αποφανθεί η νέα κυβέρνηση. Αν όμως παραιτηθούν τώρα, την νέα ηγεσία θα ορίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν αυτό συμβεί θα αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ηγεσία της δικαιοσύνης, για αυτό και η στήλη πιστεύει πως τελικά τόσο η πρόεδρος όσο και ο εισαγγελέας θα απορρίψουν τυχόν τέτοιες πιέσεις.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που αφορούσαν στην επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που είχε αποφασίσει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το documentonews.gr που έφερε στο φως τις σχετικές πληροφορίες γράφει χαρακτηριστικά:

«Σε εξέλιξη είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονες διεργασίες στο χώρο της Δικαιοσύνης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, καθώς πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να προκύψει μετεκλογικά κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα. Δεδομένου μάλιστα το πλήθος σκανδάλων στα οποία έχουν εμπλακεί στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι έκδηλη η αγωνία στη ΝΔ ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ελεγχόμενη ηγεσία στη Δικαιοσύνη την επαύριον των εκλογών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει τεθεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί η τωρινή ηγεσία του Αρείου Πάγου πριν την ολοκλήρωση της θητείας της στα τέλη Ιουνίου ώστε να τοποθετηθεί η επόμενη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με πρόσωπα τα οποία θα αποτελέσουν τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.


Κλάπα για πρόεδρος του Αρείου Πάγου;

Ένα από τα πρόσωπα που φέρεται να είναι υποψήφιο για τη θέση της πρόεδρου του Αρείου Πάγου, είναι αυτό της Αρεοπαγίτη, Ιωάννα Κλάπα. Πρόκειται για την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ομόφωνα ένοχο το Νίκο Παππά για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος επιβάλλοντας μάλιστα την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, εξαντλώντας κάθε όριο αυστηρότητας.

Σε ότι αφορά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δύο από τα πρόσωπα που θεωρούνται πολύ πιθανά είναι αυτό της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Παπαδά.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται και προβληματίζει την κυβέρνηση έχει να κάνει με την λήξη της θητείας της τωρινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα οι θητείες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου και της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου λήγουν στις 30 Ιουνίου. Επομένως για να καταφέρει η κυβέρνηση να διορίσει την ηγεσία της αρεσκείας της θα πρέπει να υποβάλλουν νωρίτερα την παραίτησή τους.
Ο «σκόπελος» του 2019 που βρίσκει μπροστά της η ΝΔ

Ωστόσο εδώ η κυβέρνηση και οι όποιοι σχεδιασμοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σκόπελο που δημιούργησαν οι ίδιοι την άνοιξη του 2019. Την περίοδο εκείνη όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να τοποθετήσει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο δέχτηκε σφοδρά πυρά και αντιδράσεις από την ΝΔ.

«… Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης…» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ στις 30 Μαΐου του 2019.

Μάλιστα την περίοδο εκείνη ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούσαν στην επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που είχε αποφασίσει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένα όλα αυτά είναι ερώτημα το πώς θα καταφέρει η ΝΔ να μεθοδεύσει αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη ειδικά μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με βάση το προηγούμενο του 2019».  

  Βασίλης Σκουρής

 ieidiseis.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.