Όχι στη χειραγώγηση της ελληνικής εκπαίδευσης από το γερμανικό κράτος»-ΕΣΔΟΓΕ


 Όχι στη χειραγώγηση της ελληνικής εκπαίδευσης από το γερμανικό κράτος»-ΕΣΔΟΓΕ

Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
https://esdoge.gr/ με ανακοίνωση του επικρίνει την εκδήλωση με θέμα «Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων-χρηματοδότηση σχολικών προγραμμάτων» διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Δ ́ Περιφερειακών Δράσεων της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (EΛΓΙΝ).


Η ανακοίνωση που πρέπει να διαβαστεί:
ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Αθήνα, 7.2.2023
Εκδήλωση με θέμα «Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων-χρηματοδότηση σχολικών προγραμμάτων» διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Δ ́ Περιφερειακών Δράσεων της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (EΛΓΙΝ). Η εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αποσκοπεί στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας σχετικά με την χρηματοδότηση των προγραμμάτων σχολικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών».
Ήδη με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως (12-12-2022) το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας χρηματοδοτήθηκε για το οικονομικό έτος 2022, με 1 εκατομμύριο ευρώ (!), τη στιγμή που η Δημόσια Εκπαίδευση στενάζει από την υποχρηματοδότηση.
Να υπενθυμίσουμε ότι:
Α) Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» με κοινό μας υπόμνημα προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 20.12.2020 είχαν ταχθεί ρητά και κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ως μία εσφαλμένη και επιζήμια ενέργεια, τη στιγμή, μάλιστα, που η ΟΔΓ συνεχίζει προκλητικά και αφοριστικά να απορρίπτει τις δίκαιες και απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις κι επανορθώσεις.
Τονίζαμε, μάλιστα, ότι, με την παραπάνω συμφωνία, «δημιουργείται ένας διακρατικός οργανισμός με σκοπό, μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα (όπως το πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ο.Δ. της Γερμανίας και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων), τα οποία όμως παραχαράσσουν άλλοτε ανοιχτά κι άλλοτε κεκαλυμμένα την Ιστορία της Κατοχής». Στο ίδιο πλαίσιο, αναθεώρησης και διαχείρισης της Ιστορίας της Κατοχής, κινούνται και άλλες γερμανικές κρατικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα, όπως το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ή η «Ελληνογερμανική Συνέλευση».
Β) Με ανοιχτή μας επιστολή στις 20.7.2020 είχαμε καλέσει το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα να μην εγκαταστήσει την έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στο διατηρητέο της πρώην Βίλας Πετρίδη, που βρίσκεται μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το υπό κατασκευή Μουσείο-Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ολοκαυτώματος. Του υπενθυμίσαμε επίσης ότι το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», στο οποίο μετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή του στο Χορτιάτη την 1η Σεπτεμβρίου 2014 πήρε ξεκάθαρη θέση κατά των πρωτοβουλιών της γερμανικής κυβέρνησης που, λειτουργώντας ως «Δούρειοι Ίπποι» αποβλέποντας στην αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Μία απόφαση που επαναλήφθηκε αρκετές φορές έκτοτε και οφείλει να γίνει σεβαστή απ’ όλους.
Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι τρέφουμε φιλικά αισθήματα απέναντι στον γερμανικό λαό, όπως και όλους τους λαούς του κόσμου. Θεωρούμε όμως ότι η πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της Μνήμης, του αμοιβαίου Σεβασμού και της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, η πολύχρονη υποστήριξη και ενεργός συμμετοχή Γερμανών δημοκρατών, συλλογικοτήτων και κομμάτων στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση απέναντι στις μεθοδεύσεις του γερμανικού κράτους αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αλληλεγγύης σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δημοκρατικός, αντιφασιστικός αυτός κοινός μας αγώνας, αγώνας στον οποίο οι Μανώλης Γλέζος, Λάκης Σάντας, Ευάγγελος Μαχαίρας, Γιάννης Σταμούλης, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Πριόβολος, Μπάμπης Ρούπας και πολλοί ακόμη αγωνιστές αφιέρωσαν τη ζωή τους, ανοίγει μία ελπιδοφόρα προοπτική για την Ευρώπη! Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για την ιστορική μνήμη και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι «βίοι παράλληλοι και ασύμπτωτοι». Είναι μία παράλληλη, διττή και αδιάσπαστη μάχη.
Καλούμε λοιπόν τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μην νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις γερμανικές μεθοδεύσεις χειραγώγησης της Εκπαίδευσης και «σωφρονισμού της μνήμης από τις μη ορθές πολιτικά αναφορές (sic) στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», για όσο τουλάχιστον διάστημα η Ο.Δ.Γ. αρνείται να αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα, ωςκαθολικός διάδοχος του Γ΄Ράιχ, σύμφωνα με τις διεθνείς μεταπολεμικές συνθήκες.
Η Ελληνική Δημοκρατία, ξεπερνώντας τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 απαιτώντας, με όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικά μέσα, ακόμα και με μονομερείς ενέργειες, την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, πρέπει να άρει κάθε νομικό κώλυμα που εμποδίζει την δικαίωση των θυμάτων από την ελληνική Δικαιοσύνη.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από
Militaire News


 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.