Σε οριακή κατάσταση το φράγμα Ατατούρκ ....Εμφανίστηκαν ρωγμές μετά τους σεισμούς – Κίνδυνος κατάρρευσης


 


 Σε οριακή κατάσταση φαίνεται να είναι το τεράστιο φράγμα «Ατατούρκ» στην Ν.Α.Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που κτύπησαν Τουρκία και Συρία, δηλαδή σε μικρή απόσταση από το φράγμα.

Όπως αναφέρεται «υπάρχουν πολλές ρωγμές στο φράγμα μετά τους τεράστιους σεισμούς».

Η κοντινή περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το φράγμα μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή και η καταστροφή που θα προέλθει μπορεί  να επηρεάσει μια περιοχή 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στο φράγμα.

    BREAKING : There are multiple cracks in Atatürk Dam of #Turkey after the massive earthquakes. Nearby area are being vacant. Experts warned that dam may break any time and flood may impact in 30 square kilometres area near tha dam. (File Photo)
    Source – IP#earthquake pic.twitter.com/6PIgNxuQYc

    — Izlamic Terrorist (@raviagrawal3) February 6, 2023

    Alert! ATATURK dam should be controlled pic.twitter.com/CKNa5M0voY

    — Perspective (@doldemodore) February 6, 2023

Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας Dr. Naci Görür σε αγωνιώδες μήνυμα του αναφέρει: «Καλώ αυτούς που έχουν την ευθύνη. Ελέγξτε  αμέσως τα ρήγματα στο φράγμα».

    Prof. Dr. Naci Görür: “I am calling out to those concerned. Check the dams in the area.” #Turkey #TurkeyEarthquake https://t.co/hxMqHqmQeO

    — S Olson, B.S, J.D. (@ThatVDOVault) February 6, 2023

    The Midanki Lake dam in Afrin, northern Syria, has cracked. If the international community does not intervene and send committees for the dam, there may be a tragedy greater than an earthquake.#earthquake pic.twitter.com/Eq8iwcM6S6

    — Hiba karm (@Hibakarm) February 6, 2023

Το φράγμα του Ataturk αποτελεί τη βασική κατασκευή του Νοτιανατολικού Προγράμματος της Ανατολίας GAP (Güneydou Anadolu Projesi) που έχει ως σκοπό την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των πηγών του Τίγρη και του Ευφράτη.

Το πρόγραμμα GAP αποτελείται σήμερα από 13 φράγματα εκ των οποίων τα 7 ελέγχουν τα νερά του Ευφράτη και τα υπόλοιπα 6 τα νερά του Τίγρη. Εκτιμάται πως ακόμη ένα φράγμα πρόκειται να ολοκληρωθεί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 14 από τα 22 που υπολογίζονταν αρχικά. Το Ataturk ανήκει στο περιβάλλον του Ευφράτη σχηματίζοντας την ομώνυμη αποθεματική λίμνη την τρίτη μεγαλύτερη στην Τουρκία. Η αποθεματική λίμνη έχει έκταση 817 τ. χλμ. και ο υδάτινος όγκος της εκτιμάται στα 48,7 κυβ. χλμ.

Το ύψος των νερών της λίμνης το 1994 έφτασε στην υψηλότερη στάθμη του, στα 546 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (amsl) αλλά έκτοτε κυμαίνεται μεταξύ 526 μ. amsl και 537 μ. amsl. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για την ασφάλεια του φράγματος ανέρχεται στα 546 μ. amsl και το ελάχιστο για τη λειτουργία της υδροηλεκτρικής εγκατάστασης ανέρχεται στα 526 μ. amsl.

Το φράγμα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1983 και ολοκληρώθηκε το 1990. Οι διαστάσεις του είναι 169 μ. σε ύψος, το μήκος του υδροφράκτη (στέψη) ανέρχεται στα 1.670 μέτρα, το συνολικό μήκος του ανέρχεται στα 1.820 μ. και το ύψος του (σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας) στα 549 μ. amsl.

Ο όγκος της κατασκευής ανέρχεται στα 84,5 εκατ. κυβ. μ. (84×10^6 μ3). Ο τύπος του φράγματος ανήκει στην κατηγορία των λιθόρριπτων φραγμάτων πολλαπλής ζώνης με κεντρικό πυρήνα από σκυρόδεμα.

Λιθόρριπτα φράγματα στην Τουρκία είναι, εκτός του Ataturk, το Keban και το Hasan Ugurlu, ενώ γαιώδη είναι τα Seyhan Dam, Demirkopru Dam, Cubuk 2 Dam και Bayindir Dam. Το φράγμα διαθέτει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (HEPP) ικανό να παράγει ενέργεια 2.400 MW, ενώ η ετήσια απόδοσή του είναι 8.900 GWη. Το Ataturk ΗΕΡΡ αποτελείται από 8 στροβίλους και γεννήτριες που παράγουν από 300 MW η καθεμία.

Το φράγμα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία απέχοντας νότια 65 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, 546 χλμ. νοτιοανατολικά της Άγκυρας, 970 χλμ. από τα παράλια της Μικράς Ασίας στο γεωγραφικό ύψος της Κω, 213 χλμ. από το λιμάνι στο skenderun (Αλεξανδρέττα), 513 χλμ. από την Κύπρο και 50 χλμ. από το ρήγμα της Ανατολίας.

Το φραγματικό τοπικό σύστημα Ataturk στον Ευφράτη συμπληρώνεται επιπλέον από τα φράγματα του Keban και Karakaya που βρίσκονται ανάντη και τα φράγματα Birecik και Karkamis κατάντη, ενώ ακόμη δύο βρίσκονταν υπό κατασκευή.

    Scary stuff.

    The Atatürk Dam in Turkey is one of the largest dams in the world. Completed in 1990. It is only 33 years old. https://t.co/XlXeBqgzyW pic.twitter.com/inF4oaAIMI

    — Don Penim (@Don_Penim) February 6, 2023

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.