Μπλίνκεν σε συνέντευξη του σε τουρκικό κανάλι τήρησε ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδος -Τουρκίας για Αιγαίο!!


 



 Μοίρασε τις ευθύνες σε Αθήνα και Άγκυρα, για τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NTV λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρότι στην κοινή συνέντευξη με τον Τούρκο ομόλογο του δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ντενίζ Κιλισλίογλου του NTV, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανισορροπία στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι των δυο χωρών, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι στενοί φίλοι και, φυσικά, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο είναι πολύ σημαντικές συνεργασίες και σχέσεις για εμάς. Ήταν απίστευτα ευχάριστο να βλέπουμε τους Έλληνες - και επίσης, παρεμπιπτόντως, τους Αρμένιους, τους Ισραηλινούς - να εργάζονται πλάι-πλάι με τους Τούρκους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στον σεισμό. Και ελπίζει κανείς ότι αν μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή, ίσως είναι η βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις χώρες» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις. Τα υποστηρίζουμε πολύ αυτά» για να προσθέσει ότι «ανυπομονώ να συζητήσουμε στην Ελλάδα για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», αφήνοντας ανοιχτό ότι θα μεταφέρει προτάσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας.


Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι και η Ελλάδα πρέπει να έρθει πιο κοντά με την Τουρκία, ο Μπλίνκεν ήταν ξεκάθαρος.

«Νομίζω ότι και οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες...τόσο για να κατευνάσουν τις όποιες εντάσεις όσο και για να βρουν μια θετική πορεία προς τα εμπρός για τη βελτίωση των σχέσεων» τόνισε ο Μπλίνκεν, μοιράζοντας τις ευθύνες της έντασης και στις δυο χώρες.

Στη συνέχεια έβαλε στο τραπέζι το θέμα της «συνεκμετάλλευσης» και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επίλυση των διαφορών.

«Παρεμπιπτόντως, εάν κάποιες από αυτές τις μακροχρόνιες διαφορές - για παράδειγμα, οι θαλάσσιες διαφορές - μπορέσουν να επιλυθούν, τότε οι δυνατότητες είναι τεράστιες, ιδίως για την Τουρκική Δημοκρατία, διότι η Τουρκική Δημοκρατία θα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ροής ενέργειας στη Μεσόγειο, επίσης στο Αιγαίο, αλλά και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Τα οικονομικά οφέλη από αυτό θα ήταν τεράστια. Οι ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις, για την τουρκική οικονομία, για τον τουρκικό λαό θα ήταν τεράστιες. Έτσι, υπάρχει πραγματικό όφελος από την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών, επειδή δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.