Στα «αζήτητα» χιλιάδες σπίτια με νόμο που κρατά όμηρους χιλιάδες ιδιοκτητών


  Μία διαφορά στα τετραγωνικά που υπήρξε από την κατασκευή τους κρατά όμηρους χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων εδώ και πολλά χρόνια. Αρνείται η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα που αποτελεί ακόμα και προϊόν «εκβιασμού» από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες για να συναινέσουν

Η πηγή του κακού προέρχεται από την αδυναμία των ιδιοκτητών να προχωρούν σε διμερή τροποποίηση της οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας, η οποία δεν επηρεάζει άλλους ιδιοκτήτες, αλλά ούτε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι για να γίνει τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας σε μία πολυκατοικία και να διορθωθούν τα τετραγωνικά των δύο διαμερισμάτων ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μεταβίβαση, απαιτούνται οι υπογραφές όλων των ιδιοκτητών των ακινήτων που συμπληρώνουν τα χιλιοστά μιας πολυκατοικίας.

Απαιτούνται οι υπογραφές ακόμη και από ιδιοκτήτες που δεν έχουν την επικαρπία και τους έχει παραχωρηθεί η ιδιοκτησία μέσο γονικής παροχ΄ης με αποτέλεσμα για μία ιδιοκτησία να απαιτούνται περισσότερες από μία υπογραφές. Για παράδειγμα αν ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος έχει μεταβιβάσει το ακίνητο μέσω γονικής παροχής στα 3 παιδιά του, απαιτούνται οι υπογραφές και από τους τέσσερις. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν ένας από αυτούς έχει μετακομίσει στο εξωτερικό.

Η αδυναμία αυτή μάλιστα αποτελεί εδώ και καιρό προϊόν «εκβιασμού» ιδιοκτητών διαμερισμάτων από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σταύρος Παραδίας   «Για να βάλουν την απαιτούμενη υπογραφή οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ζητούν μέχρι και να τους μεταβιβάσουν οι όμηροι ιδιοκτήτες ακόμη και θέσεις στάθμευσης, ώστε να συναινέσουν στην τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας» τονίζει ο κ. Παραδίας και συμπληρώνει «το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή νομοθετική διάταξη από την στιγμή που δεν επηρεάζει καμία άλλη ιδιοκτησία σε μία πολυκατοικία». Ο κ. Παραδιάς συμπληρώνει μάλιστα ότι ενώ έχει ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα για την τροποποίηση των τετραγωνικών για τους κοινόχρηστους χώρους δεν έχει δοθεί ακόμη λύση για το πιο απλό ζήτημα αυτό των δύο όμορων διαμερισμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς «Με την παρ. 5 του άρθρου 98 του ν. 4495/2017, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4759/2020, αποκαταστάθηκε το ανυπέρβλητο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών σε όλη την Ελλάδα, τα διαμερίσματα των οποίων είχαν κάποια διαφορά στην επιφάνεια τους σε σχέση με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια, υπέρ ή σε βάρος κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών, κάτι το οποίο πριν απαιτούσε τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας με την συμμετοχή όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, που ήταν πρακτικά ανέφικτο.

Παρότι έτσι λύθηκε επιτυχώς το δυσχερές αυτό πρόβλημα, παραμένει άλυτο το άλλο - ευκολότερο στην επίλυσή του – πρόβλημα, στις πάμπολλες περιπτώσεις όπου η διαφορά στην επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας που πρόκειται να υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4495/2017 έχει προκύψει υπέρ ή σε βάρος μίας ή περισσότερων όμορων οριζοντίων ιδιοκτησιών, όπου σήμερα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης με συμμετοχή του συνόλου των συνιδιοκτητών και των υπολοίπων ορόφων, κάτι πρακτικά ανέφικτο, παρότι στην πραγματικότητα, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά παρά μόνον τους ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οριζοντίων ιδιοκτησιών!

Το πρόβλημα έχει τεθεί επίσημα από την ΠΟΜΙΔΑ, τους συμβολαιογράφους, την Ένωση Μεσιτών αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ)  κατ΄  επανάληψη  στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα αλλά και στους αρμόδιους  υπουργούς κ. Γεραπετρίτη, Σκυλακάκη και Σκρέκα , που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να δίνουν λύση με αποτέλεσμα να  εξακολουθούν χιλιάδες ιδιοκτησίες να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας την ώρα που η στεγαστική κρίση στην χώρα βρίσκεται στο απόγειο της με τα ενοίκια και τις τιμές ακινήτων να σκαρφαλώνουν διαρκώς. Με την απλή αυτή νομοθετική λύση που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει καμία αντίδραση θα έβγαιναν στην αγορά χιλιάδες ακίνητα τα οποία θα αποτελούσαν ένα μοχλό πίεσης των τιμών προς τα κάτω αφού θα αύξανε την προσφορά διαμερισμάτων. 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.